31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaBekas Datuk Bandar MBJB hadapi 12 pertuduhan rasuah RM1.55 juta

Bekas Datuk Bandar MBJB hadapi 12 pertuduhan rasuah RM1.55 juta

JOHOR BAHRU: Bekas Datuk Bandar, Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) mengaku tidak bersalah terhadap 12 pertuduhan menerima rasuah dengan bernilai keseluruhan RM1.55 juta antara 2020 hingga 2021, di Mahkamah Sesyen Johor Bahru pada 2 Jun.

Tertuduh, Datuk Adib Azhari Daud, 64 tahun, membuat pengakuan itu selepas kesemua pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Siti Noraida Sulaiman.

Gambar FMT

Mengikut kertas pertuduhan, Adib Azhari yang ketika itu menjawat jawatan sebagai Datuk Bandar MBJB menerima rasuah dengan nilai antara RM10,000 hingga RM250,000 daripada dua individu berbeza melalui seorang pengantara sebagai upah membantu mendapatkan pelbagai kerja projek kontraktor, dalam kejadian antara 26 Jun 2020 hingga 6 Ogos 2021 di Jalan Serama 7, Larkin.

Berita Harian melaporkan antara projek terbabit termasuk kerja penyelenggaraan tahunan sistem mekanikal dan elektrikal pam kawalan banjir Sungai Sengkuang, Sungai Chat dan Sungai Segget bagi tempoh 24 bulan, selain kerja mengganti paip pembetungan kumbahan dan kerja penyelenggaraan rangkaian paip pembetungan awam dalam tempoh 12 bulan.

Selain itu, ia juga sebagai upah bagi mendapatkan kerja penyelenggaraan sistem pembetungan berpusat, kerja pembaikan tebing runtuh, kerja penyelenggaraan loji rawatan kumbahan berpusat dan tebatan banjir Sungai Segget bagi tempoh 24 bulan, kerja penyelenggaraan tahunan landskap tepi jalan dan penyelenggaraan cantas serta tebang pokok di kawasan pentadbiran MBJB.

Adib Azhari didakwa mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum bawah Seksyen 24(1) akta sama yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan didenda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Gambar Astro Awani

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Natrah Fareha Rahmat, manakala tertuduh diwakili peguam, Azrul Zulkifli Stork.

Mahkamah membenarkan tertuduh dijamin sebanyak RM120,000 dengan dua penjamin tempatan, dengan pembayaran dua kali iaitu pada 2 dan 4 Jun berikutan cuti umum, selain syarat tambahan pasport diserahkan kepada mahkamah, melapor diri di pejabat SPRM terdekat sebulan sekali dan larangan mengganggu mana-mana saksi.

Mahkamah menetapkan 3 Julai depan sebagai tarikh sebutan semula kes bagi penyerahan dokumen.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI