30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaGaya HidupPemilik pelihara 112 koi sihat selama 6 tahun, semua mati terapung dalam...

Pemilik pelihara 112 koi sihat selama 6 tahun, semua mati terapung dalam satu malam selepas saudara ziarah untuk ambil gambar

Memelihara koi dianggap sebagai simbol kebahagiaan, dan ikan itu mahal harganya sehingga mencecah ribuan ringgit. 

Seorang warganet dari Thailand telah menjaga 112 ikan koi selama 6 tahun dan menghabiskan masa dengan kerap dan berdedikasi untuk memeriksa kolam ikan kesayangannya itu setiap hari. 

Gambar Hiasan / Pixabay

Tanpa pula menyangka, saudara mara yang datang menziarahnya pada suatu hari dan selepas berjaya mengambil gambar koi yang cantik, dengan keesokan harinya kesemua ikan koi itu mati terapung lalu meninggalkan pemiliknya dalam tangisan.

Warganet Thailand itu berkongsi gambar sedih dan mengejutkan di Facebook dengan berkata kesemua 112 ikan koi paling berharga miliknya telah sesak nafas sehingga mati terapung semalaman. 

Gambar Facebook

Pemilik ini telah memelihara ikan koi selama hampir 6 tahun dengan berhati-hati, dan menurutnya tidak pernah ada ikan yang sakit atau mati. Namun dengan suratan takdir, dia telah kehilangan kesemua ikan koinya semalaman selepas menerima lawatan saudara.

Katanya, saudara itu teruja ingin mengambil gambar ikan koi yang cantik. Untuk mendapatkan kesan foto yang lebih baik, dia telah menutup injap oksigen terlebih dahulu dan mengambil gambar untuk penampilan lebih cantik.

Gambar Facebook

Tetapi malangnya, saudara itu telah terlupa untuk membuka semula injap oksigen selepas dia beredar dari kolam ikan berkenaan. Lebih malang lagi, pemiliknya yang selalu memeriksa kolam ikan setiap hari telah terlalu kepenatan pada hari itu dan terus berehat. Teman wanita pemilik yang biasanya prihatin, kebetulan tidak menyedarinya, dan mereka berdua terkejut dengan kemalangan yang berlaku pada keesokan harinya.

Pemilik itu tidak menyalahkan teman wanitanya atau sesiapa, tetapi sukar untuk menerima keadaan tragis yang mengejutkan. Apabila menangguk keluar 112 ekor ikan koi yang tidak bernafas, pemilik ini meluahkan kesedihannya: “Hati saya sakit sangat sehingga saya tidak boleh bernafas. Apabila saya melihat ikan orang lain, saya teringat ikan saya sendiri. Apa yang perlu anda lakukan jika anda berada di tempat saya?”

Gambar Facebook

Situasi tragis yang sama pernah berlaku kepada seorang wanita di Malaysia. Semua ikan koi yang dipelihara di rumahnya mati kerana kekurangan oksigen. Katanya, kerana tidak mahu membazir, dia memasak kesemuanya. 

Gambar Facebook

Wanita dari Petaling Jaya itu berkongsi gambar sup ikan koi di Facebook. Katanya, akibat kecuaian pembantu rumah, dia terlupa menghidupkan pam oksigen di kolam menyebabkan kesemua ikan koi yang berada di dalam kolam itu mati kerana kekurangan oksigen. 

Gambar Facebook

Wanita itu berpendapat adalah satu pembaziran untuk membuangnya, jadi dia telah memasak dan memakannya. Maka ramailah yang tertanya-tanya tentang rasa ikan koi masak sup berkenaan dan kata wanita itu, rasanya lebih kurang seperti ikan patin.

Gambar Facebook

Walaupun ikan koi memang boleh dimakan, tetapi ramai yang berpendapat tindakan itu adalah menyedihkan dan kejam:

“Saya tidak akan memasak dan makan haiwan peliharaan saya, saya akan menanamnya.” 

“Saya tidak boleh menelannya.”

“Memanglah ia ikan tapi masih agak pelik apabila memasak koi untuk dimakan,” kata mereka.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI