25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya HidupTusukan bisa menyakitkan, pengunjung pantai dinasihat berhati-hati kehadiran ulat bulu laut

Tusukan bisa menyakitkan, pengunjung pantai dinasihat berhati-hati kehadiran ulat bulu laut

Orang ramai dinasihatkan supaya berhati-hati ketika mengunjungi pantai, susulan penemuan dua ulat bulu laut yang dipercayai daripada spesies Amphinome rostrata (A. rostrata) di pantai berhampiran Universiti Malaysia Terengganu (UMT).

Ketua Unit Pusat Rujukan dan Repositori Laut China Selatan UMT Prof Madya Dr Izwandy Idris berkata spesies ulat bulu laut yang dijumpai oleh sukarelawannya semasa berjalan di tepi pantai semalam berbahaya kerana sesiapa yang menyentuh atau memegang haiwan itu akan berasa sakit seperti terkena api.

Facebook

“Ini kerana ‘chaetae’ di badan ulat bulu laut ini adalah tajam serta rapuh dan mudah melekat ke kulit apabila disentuh. Tambahan pula, spesies daripada kumpulan ulat bulu laut ini (keluarga Amphinomidae) mempunyai kelenjar bisa yang boleh memasuki badan melalui luka tusukan ‘chaetae’ yang patah.

“Gabungan luka akibat ‘chaetae’ yang patah dan bisa daripada kelenjar bisa boleh menimbulkan rasa sakit yang kuat, bengkak di tempat yang terkena serta tindak balas alahan,” katanya dalam satu kenyataan.

Facebook

Menurut Izwandy fenomena monsun timur laut yang berlaku di Laut China Selatan pada masa ini menyebabkan banyak berlakunya kedamparan organisma serta benda hanyut di pantai akibat arus dan ombak yang kuat.

A. rostrata ialah spesies yang banyak berasosiasi dengan ‘teritip angsa’ yang melekat pada benda hanyut seperti kayu serta sampah laut dan dijumpai di lautan seluruh dunia, jelas Izwandy.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI