30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaGaya HidupKedai makan ini jenis layan diri sebenar, pelanggan kena jujur bungkus dan...

Kedai makan ini jenis layan diri sebenar, pelanggan kena jujur bungkus dan bayar ambil baki sendiri

Jika sebelum ini kita maklum terdapat restoran layan diri yang mana pelanggan mengambil nasi dan lauk mereka sendiri, tetapi bayaran akan dikira dan diterima oleh pekerja atau bos mereka di kaunter.

Tetapi tahukah anda terdapat kedai makan bertahap lain daripada yang lain, yang beroperasi sepenuhnya atas dasar kejujuran dan kepercayaan kepada pelanggan?

@_NazriH/X

Seorang pengguna di laman X @_NazriH melalui paparan videonya telah menunjukkan kini terdapat sebuah kedai makan di mana pelanggan perlu membungkus hidangan nasi campur mereka sendiri, mengira harganya sendiri dan meninggalkan wang (dan ambil baki) dalam bekas, atau membayar melalui kod QR, yang kesemuanya mengikut kejujuran dan kehendak pelanggan sendiri.

“Dia buat bisnes macam meniaga dekat dalam kolej je weh. Pelanggan datang sendiri pilih lauk, sendiri bungkus, sendiri kira dan bayar. Semua bergantung kepada kejujuran pelanggan. Saya syak pemilik dia introvert,” kata @_NazriH.

@_NazriH/X

Di kedai makan itu, terdapat notis yang mempamerkan harga hidangan, serta arahan tentang cara pihak mereka beroperasi.

@_NazriH/X

“Layan diri. Sila buat kiraan harga sendiri dan masukkan bayaran anda di dalam bekas yang disediakan. Jika anda tidak pasti, sila ambil gambar makanan anda dan hantarkannya melalui WhatsApp ke nombor ini (dengan nombor telefon kedai itu disediakan).”

“Kami juga ingin memaklumkan bahawa tiada pekerja membantu anda untuk membungkus makanan dan membuat kiraan harga. Pembayaran boleh dibuat secara harian, mingguan atau bulanan,” maklum notis itu.

@_NazriH/X

Apa yang paling mengejutkan tentang semua ini ialah mereka telah meninggalkan bekas pembayaran untuk pelanggan meninggalkan wang dan mengambil wang baki mereka, yang terdedah dan tidak dikawal.

@_NazriH/X

Kedai makan ini beroperasi dan bergantung sepenuhnya dengan konsep kepercayaan kepada pelanggan untuk mereka melakukan perkara yang jujur dan benar.

@_NazriH/X

Jika para pelanggan percaya untuk sentiasa bersikap jujur dan bertanggungjawab dengan diri sendiri, maka konsep perniagaan restoran atau kedai makan seperti ini tiada masalah untuk dijalankan.

Tonton video di bawah:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI