31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGlobalGempa magnitud 6.7 landa selatan Filipina

Gempa magnitud 6.7 landa selatan Filipina

Gempa bumi berukuran 6.7 pada skala Richter melanda pantai selatan Filipina pada Selasa, 9 Januari, demikian Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS) memaklumkan, tetapi menurut pihak berkuasa tempatan tiada laporan mengenai kematian atau kerosakan.

Gempa bumi itu berlaku pada kedalaman 70 kilometer(43 batu) kira-kira 100 kilometer tenggara perbandaran Sarangani di luar pulau Mindanao, kata USGS.

Ia tidak mencetuskan amaran tsunami, menurut Sistem Amaran Tsunami AS dan agensi seismologi Filipina.

“Dengan rahmat Tuhan ia tidak begitu kuat di wilayah kami,” kata Ketua Master Sarjan Ian Roy Balandan dari pejabat polis wilayah Sarangani di Mindanao.

USGS

Balandan memberitahu AFP tiada laporan mengenai kemalangan jiwa atau kerosakan infrastruktur atau rumah.

“Ia benar-benar ringan. Orang ramai tidak merasakannya,” katanya.

Harly Sauro, seorang pegawai bencana di perbandaran Sarangani, yang merupakan sekumpulan kecil pulau yang membentuk sebahagian daripada wilayah Davao Occidental, berkata gempa itu tidak menyebabkan sebarang kerosakan atau kemalangan jiwa, tetapi “mengganggu tidur sesetengah orang”.

USGS

Gempa bumi kerap melanda Filipina, yang terletak di sepanjang Lingkaran Api Pasifik, lengkok aktiviti seismik dan gunung berapi yang kuat yang membentang dari Jepun melalui Asia Tenggara dan merentasi lembangan Pasifik.

Gempa bumi berukuran 7.6 magnitud melanda Mindanao pada bulan lalu, yang mencetuskan amaran tsunami ringkas. Sekurang-kurangnya tiga orang dilaporkan menjadi mangsa korban.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI