28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaNasionalBuat komen ‘body shaming’ pada 2020, pempengaruh kekal bayar ganti rugi RM100,000

Buat komen ‘body shaming’ pada 2020, pempengaruh kekal bayar ganti rugi RM100,000

Pengaruh media sosial, Eira Aziera atau nama sebenar Noorazira Pissal gagal dalam rayuannya untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi yang memerintahkannya membayar RM100,000 kerana buli siber dan membuat kata kesat berhubung isu ‘body shaming’ ke atas seorang pesuruhjaya sumpah wanita di Facebook Live in 2020.

Keputusan sebulat suara yang dibuat oleh panel tiga hakim Mahkamah Rayuan mendapati rayuan Eira Aziera tidak mempunyai sebarang merit, lapor Bernama.

“Selepas mempertimbangkan segala hujahan, kami bersetuju Hakim Mahkamah Tinggi tidak terkhilaf apabila memutuskan kenyataan yang dibuat perayu (Eira Aziera) adalah fitnah. Perkataan-perkataan yang diucapkan adalah jelas dan tiada keperluan untuk memanggil pakar.

Gambar Hiasan / Pexels

“Berdasarkan rekod-rekod rayuan yang diteliti, elemen-elemen (fitnah) lain juga telah dibuktikan. Sehubungan itu, kami sebulat suara mendapati tiada merit dalam rayuan perayu berhubung liabiliti,” kata panel itu.

Pada 13 Oktober 2020, Suharnizan selaku plaintif, memfailkan saman menuntut ganti rugi RM2 juta terhadap Eira Aziera yang didakwa memfitnah dan menghina bentuk fizikalnya yang disamakan dengan haiwan.

Pada 13 Jun 2022, Mahkamah Tinggi Johor Bahru memerintahkan Eira Aziera membayar ganti rugi RM100,000 dan kos guaman RM30,000 kepada Suharnizan.

Mahkamah Tinggi itu memutuskan demikian setelah perbicaraan penuh dijalankan lima hari bermula 24 hingga 28 Oktober 2021 secara dalam talian selepas mengambil kira semua keterangan saksi dan membaca hujahan kedua-dua pihak.

Pempengaruh media sosial Eira Aziera

Sebelum ini, media melaporkan Suharnizan telah membuat komen ‘live masak, live makan-makan, letak produk kurus, boleh kurus ke?’ menerusi video secara langsung sebelum dikongsikan rakannya dalam Facebook Eira Aziera.

Suharnizan mendakwa kata-kata kesat defendan telah tular di media sosial serta telah dimuat naik, antaranya di Facebook ‘Makcik Bawang Channel’ dan ‘Makcik Kiah Channel’ yang mempunyai ribuan pengikut.

Akibat kata-kata yang dikeluarkan oleh defendan, reputasi plaintif telah tercemar selain beliau mengalami tekanan perasaan, trauma, kemurungan dan hilang keyakinan diri.

‘Body shaming’ adalah satu kesalahan, jadi berfikir dahulu sebelum membuat apa-apa komen yang akan membuat seseorang berasa buruk dan anda boleh didakwa kerananya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI