26.5 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaGlobalPerang Israel–Hamas: Orang awam bergerak ke selatan

Perang Israel–Hamas: Orang awam bergerak ke selatan

Pasukan Pertahanan Israel (IDF), pada awal Jumaat 13 Oktober telah mengarahkan ratusan ribu orang awam yang tinggal di Gaza untuk berpindah sebelum operasi darat Israel. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebelum itu telah menerima amaran daripada Israel untuk memberitahu 1.1 juta penduduk yang tinggal di utara Gaza supaya berpindah dalam tempoh 24 jam.

Puluhan ribu orang awam di Gaza dianggarkan telah melarikan diri ke selatan sejak amaran Israel, kata Pejabat Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (OCHA) pada Jumaat, 13 Oktober.

Dalam menggesa pemindahan itu, tentera Israel berkata mereka merancang untuk menyasarkan tempat persembunyian Hamas bawah tanah di sekitar Bandar Gaza-kawasan yang tidak boleh diakses oleh orang awam. Sementara itu, kumpulan Hamas telah berikrar untuk berjuang hingga ke titisan darah terakhir dan memberitahu penduduk Palestin untuk terus tinggal.

Gambar oleh Aris Messinis/AFP/Getty Images.

Kontroversi tercetus apabila gesaan untuk Amerika Syarikat menerima pelarian Gaza di tengah Perang Israel–Hamas

Memandangkan pakar meramalkan sejuta pelarian mungkin melarikan diri dari Gaza di tengah-tengah perang Israel–Hamas, kontroversi telah tercetus di Kongres apabila beberapa penggubal undang-undang berhaluan kiri meminta mereka dibawa ke Amerika Syarikat, manakala sesetengah Republikan berkata tidak perlu dan telah membuat undang-undang untuk menyekat sebarang tindakan gerakan sedemikian.

Perhimpunan masyarakat di Washington menyokong Israel

Rep. Jamaal Bowman (D-N.Y.), ahli “Squad” sayap kiri dalam Kongres, dipetik oleh New York Post sebagai menyeru Amerika Syarikat untuk “menyambut pelarian dari Palestin,” manakala Rep. Tom Tiffany (R-Wis.) memperkenalkan rang undang-undang yang akan menghalang rakyat yang mempunyai pasport yang dikeluarkan oleh Pihak Berkuasa Palestin daripada diterima masuk ke negara itu.

“Kami tidak boleh membiarkan Presiden Biden menyalahgunakan peraturan parol dan visa kami untuk membawa rakyat Palestin yang tidak diperiksa ke dalam komuniti Amerika Syarikat seperti yang dilakukannya dengan beribu-ribu rakyat Afghanistan yang tidak disemak,” kata Tiffany dalam satu kenyataan yang disiarkan di X, merujuk kepada keputusan pentadbiran Biden memberi laluan kepada 76,000 pelarian Afghanistan berhijrah ke Amerika Syarikat berikutan pengambilalihan Taliban ke atas negara itu selepas penarikan diri A.S. yang gagal.

Pemantauan kenyataan Israel yang menyerang Lapangan Terbang di utara Syria

Seorang pemantau perang pembangkang Syria dan media pro-kerajaan berkata tentera Israel telah menyerang lapangan terbang antarabangsa di bandar utara Aleppo, menyebabkan ia tidak berfungsi.

Harian Al-Watan berkata, serangan di landasan lapangan terbang Aleppo telah menyebabkan ia tidak berfungsi hanya beberapa jam selepas ia diperbaiki berikutan serangan serupa Israel pada Khamis, 12 Oktober.

Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria yang berpangkalan di Britain juga melaporkan bahawa serangan itu turut mengenai landasan di lapangan terbang Aleppo.

Serangan ke atas lapangan terbang Aleppo berlaku sejurus selepas roket dilaporkan ditembak dari Syria ke Dataran Tinggi Golan yang dikawal Israel.

Pada hari Khamis, 12 Oktober Israel menyerang landasan di Aleppo dan Lapangan Terbang Antarabangsa Damsyik. Aleppo telah ditetapkan dalam masa sehari sebelum ia disasarkan semula pada hari Sabtu.

Tiada komen segera daripada tentera Israel, yang jarang mengesahkan serangan sedemikian.

Biden membincangkan sokongan untuk bantuan kemanusiaan ke Gaza dalam panggilan pertama bersama Presiden Palestin

Presiden Joe Biden telah berbincang dengan Presiden Palestin Mahmoud Abbas dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu. Beliau menekankan keperluan untuk bantuan kemanusiaan dibenarkan masuk ke Gaza dan menyuarakan komitmennya untuk melindungi orang awam.

Panggilan hujung minggu ini di Washington dibuat menjelang pengumuman Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin bahawa Amerika Syarikat sedang menggerakkan kumpulan penyerang kedua untuk menyokong Israel.

Setiausaha Negara Antony Blinken meningkatkan inisiatif diplomatik di seluruh Timur Tengah untuk mendapatkan respons global yang bertujuan menghentikan pengembangan konflik Israel-Hamas.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menghantar bekalan ke Gaza

Satu muatan pesawat bekalan Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah mendarat di lapangan terbang el-Arish Mesir dan menuju ke Gaza apabila akses kemanusiaan merentasi sempadan berkemungkinan dibenarkan, menurut kenyataan PBB.

Bantuan itu termasuk keperluan asas yang mencukupi untuk 300,000 orang dan ubat trauma dan bahan yang mencukupi untuk 1,200 yang cedera, kata PBB dalam satu kenyataan. Ia menggesa pembukaan sempadan Rafah segera untuk penghantaran bantuan kemanusiaan.

“Orang yang cedera parah, sakit dan lemah tidak boleh menunggu,” kata badan dunia itu.

Gambar oleh Mohammed Abed/AFP/Getty Images

Israel menyerang sasaran tentera di Syria

Tentera Israel berkata mereka menyerang sasaran di Syria selepas siren serangan udara berbunyi di dua kampung di utara Israel dan Dataran Tinggi Golan yang dikuasai Israel.

Dalam satu kenyataan, tentera tidak menyatakan apa yang mencetuskan siren. Mereka berkata telah melancarkan meriam untuk serangan balik.

Insiden itu adalah yang terbaru dalam insiden berterusan di sepanjang sempadan utara Israel dengan Lubnan dan Syria selepas serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini oleh Hamas ke atas komuniti Israel mencetuskan perang dengan Israel.

Tentera Isreal umum persediaan untuk serangan koordinasi

Tentera Israel berkata mereka telah menyediakan serangan “terkoordinasi” di Semenanjung Gaza yang melibatkan tentera udara, darat dan tentera laut.

Dalam satu kenyataan di laman web mereka, tentera Israel berkata mereka “bersedia untuk melaksanakan pelbagai rancangan operasi ofensif.”

Israel telah mengarahkan kira-kira separuh daripada penduduk Gaza untuk mengosongkan rumah mereka sebelum serangan darat yang dijangkakan sebagai tindak balas kepada serangan Hamas merentas sempadan.

Israel tidak menyatakan bila serangan akan bermula.

Pegawai Hamas berkata rakyat Palestin tidak akan berhijrah ke Mesir

Seorang pegawai tinggi kumpulan militan Hamas berkata penduduk Gaza tidak akan berhijrah ke Mesir.

Dalam ucapan di televisyen, Ismail Haniyeh berkata  “semua pembunuhan beramai-ramai” tidak akan menghancurkan rakyat Palestin.

“Tidak akan ada penghijrahan dari Gaza ke Mesir,” katanya, sambil menambah “keputusan kami adalah untuk tinggal di tanah kami.”

Haniyeh berkata Israel mengalami “serangan strategik” dan serangan minggu lalu oleh Hamas yang telah membunuh lebih 3,200 orang merupakan petunjuk penamatan Israel semakin hampir.

Haniyeh berkata matlamat Hamas adalah untuk membebaskan tanah air Palestin dan membebaskan tahanan Palestin, dan sekatan di Gaza ditarik balik.

Komander Hamas yang mengetuai serangan ke atas Israel terbunuh: IDF

Ali Qadi, komander syarikat pasukan komando Hamas telah terbunuh, kata Pasukan Pertahanan Israel (IDF).

“Ali Qadi mengetuai pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober ke atas orang awam di Israel. Kami baru sahaja menghapuskan dia. Semua pengganas Hamas akan menghadapi nasib yang sama,” kata tentera Israel dalam catatan media sosial. Seorang lagi komander Hamas, Merad Abu Merad, turut terbunuh.

Abu Merad adalah ketua sistem udara Hamas.

Amerika Syarikat menasihatkan rakyatnya di Gaza bergerak lebih dekat dengan persimpangan Rafah Mesir

Kerajaan A.S. pada hari Sabtu menasihatkan rakyatnya di Gaza untuk bergerak ke selatan ke arah sempadan Rafah dengan Mesir untuk bersedia akan kemungkinan pembukaan semula di tengah-tengah krisis kemanusiaan di enklaf pantai selepas serangan pengganas Hamas di Israel menarik serangan balas tentera Israel.

Washington telah bekerjasama dengan Mesir, Israel, dan Qatar untuk membuka persimpangan Rafah bagi membolehkan rakyat Palestin-Amerika keluar, kata seorang pegawai kanan Jabatan Negara Amerika Syarikat.

“Kami telah cuba memudahkan akses untuk membukanya dari 12 hingga 5. Warga Mesir, Israel dan Qatar telah bekerjasama dengan kami dalam hal itu,” kata pegawai itu kepada pemberita dalam perjalanan bersama Setiausaha Negara AS Antony Blinken.

Washington telah berhubung dengan rakyat Palestin-Amerika di dalam Gaza, sebahagian daripada mereka menyatakan hasrat untuk pergi melalui Rafah, tetapi tidak jelas sama ada kumpulan pengganas Palestin Hamas akan membenarkan akses ke lintasan itu, kata pegawai itu.

Memandangkan tingkap untuk lintasan dibuka hampir tamat tempoh, pegawai A.S. tidak dapat mengesahkan sama ada mana-mana warga A.S. dapat keluar, tambah pegawai itu kemudian.

“Kami telah memaklumkan kepada warga AS di Gaza yang kami hubungi bahawa jika mereka menilai ia selamat, mereka mungkin ingin bergerak lebih dekat dengan lintasan sempadan Rafah,” kata jurucakap Jabatan Negara AS. “Mungkin terdapat notis ringkas jika lintasan dibuka dan ia mungkin hanya dibuka dalam masa yang terhad.”

Jabatan Negara juga membenarkan pelepasan kakitangan kerajaan A.S. bukan kecemasan dalam nasihat perjalanannya yang dikemas kini untuk Israel, Tebing Barat dan Gaza pada 14 Oktober. 

Bilangan dwi-kewarganegaraan Palestin-Amerika di Gaza telah dianggarkan beberapa ratus dalam kalangan penduduk jalur itu seramai 2.3 juta, dan Washington berharap untuk mengeluarkan ramai warganya daripada bahaya.

Seruan Blinken untuk perlindungan orang awam

Setiausaha Negara A.S. Antony Blinken menyeru untuk melindungi orang awam di Semenanjung Gaza dan Israel ketika beliau mempergiatkan jangkauan diplomatiknya di seluruh Timur Tengah dan seterusnya untuk tindak balas antarabangsa bagi menghalang perang Israel-Hamas daripada berkembang.

Blinken bertemu dengan Menteri Luar Arab Saudi Putera Faisal bin Farhan di Riyadh sebelum singgah di Emiriah Arab Bersatu ketika beliau mencari jalan untuk membantu orang awam yang terperangkap di antara pertempuran dan menangani krisis kemanusiaan yang semakin teruk. Tentera Israel telah mengarahkan separuh daripada penduduk wilayah Palestin untuk berpindah lebih awal daripada serangan darat yang dijangkakan, tetapi terdapat beberapa pilihan yang baik untuk mereka yang melarikan diri kerana lintasan sempadan masih ditutup.

Blinken juga memanggil Menteri Luar China Wang Yi untuk mendapatkan bantuan negaranya dalam menghalang perang daripada merebak, dengan meminta Beijing menggunakan apa sahaja pengaruhnya di Timur Tengah. Jurucakap Blinken enggan menyatakan jawapan Wang tetapi berkata Amerika Syarikat percaya pihaknya dan China mempunyai kepentingan bersama dalam kestabilan rantau itu.

Di Riyadh, Blinken dan Faisal menekankan kepentingan meminimumkan bahaya kepada orang awam ketika Israel bersiap sedia untuk serangan yang dijangkakan terhadap Hamas seminggu selepas serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini oleh kumpulan itu terhadap Israel.

“Memandangkan Israel mengejar haknya yang sah untuk membela rakyatnya dan cuba memastikan perkara ini tidak akan berlaku lagi, adalah amat penting untuk kita semua melihat orang awam, dan kita bekerjasama untuk melaksanakan perkara itu,” Blinken berkata.

“Tiada seorang pun daripada kita mahu melihat penderitaan oleh orang awam di mana-mana pihak, sama ada di Israel, sama ada di Gaza, sama ada di tempat lain,” kata Blinken.

Menteri Saudi berkata kerajaan itu komited untuk melindungi orang awam.

“Ia satu keadaan yang membimbangkan,” katanya. “Ia satu keadaan yang sangat sukar. Dan, seperti yang anda ketahui, penghidap utama situasi ini adalah orang awam, dan penduduk awam di kedua-dua pihak sedang terjejas dan adalah penting, saya fikir, kita semua mengecam penyasaran orang awam dalam apa jua bentuk pada bila-bila masa oleh sesiapa sahaja.”

Angka kematian Rusia di Israel meningkat 

Kedutaan Rusia di Israel berkata jumlah warga Rusia yang terbunuh sejak Hamas melancarkan serangannya terhadap Israel telah meningkat kepada 16. Lapan warga Rusia hilang, menurut setiausaha akhbar kedutaan Marina Ryazanova.

“Menurut pihak Israel, setakat 13:00 pada 14 Oktober, jumlah warganegara Persekutuan Rusia yang mati yang juga mempunyai kewarganegaraan Israel meningkat kepada 16 orang, kata Ryazanova. “Senarai terkini orang hilang yang disediakan oleh pihak Israel termasuk lapan warga Rusia.”

Sekurang-kurangnya seorang warganegara Rusia telah dijadikan tebusan di Semenanjung Gaza, lapor agensi berita negara Rusia RIA Novosti.

Pegawai Perancis berhubung dengan warga Gaza, berusaha memastikan pemindahan mereka

Perancis sedang berhubung dengan berpuluh-puluh warga Perancis yang kini berada di Gaza, dan pekerja Institut Perancis Gaza, dengan harapan dapat memastikan pemindahan mereka, kata seorang pegawai diplomatik Perancis. Warganegara Perancis termasuk orang awam yang tinggal di sana serta mereka yang melawat atas sebab kemanusiaan atau keluarga.

Pegawai itu berkata usaha diplomatik sedang dijalankan, melalui konsulat Perancis di Baitulmaqdis dan hubungan rapat dengan pegawai Israel dan Mesir. Pegawai itu, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana sensitiviti perbincangan itu, juga berkata adalah penting untuk pemeliharaan orang awam terhindar, selaras dengan undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Perancis telah berusaha untuk membantu mencari atau membebaskan warga Perancis-Israel yang dipercayai menjadi tebusan oleh Hamas.

Bantuan kemanusiaan Mesir untuk Gaza tiba di Sinai

Badan amal Mesir pada Sabtu menghantar lebih 100 trak yang membawa 1,000 tan bantuan kemanusiaan termasuk makanan dan bekalan lain kepada rakyat Palestin di Gaza, lapor media tempatan. Bantuan itu akan menunggu di Sinai sehingga perjanjian dicapai dengan Israel untuk membenarkan penghantaran bantuan ke wilayah yang dikepung.

Israel sedia peringkat operasi seterusnya, kata ramai rakyat Palestin bergerak ke selatan

Tentera Israel berkata mereka telah melihat “pergerakan penting” di selatan penduduk awam Palestin, sehari selepas mengarahkan penduduk Gaza melarikan diri, ketika perdana menteri Israel menjanjikan tindakan selanjutnya sebagai tindak balas terhadap pembunuhan beramai-ramai oleh Hamas terhadap warga Israel.

Presiden A.S. Joe Biden berkata rundingan sedang dijalankan dengan kerajaan serantau mengenai krisis kemanusiaan di Gaza ketika rakyat Palestin yang terperangkap mengalami pemotongan bekalan elektrik serta kekurangan makanan dan air di tengah-tengah pengeboman Israel yang hebat.

Israel telah berikrar untuk menghapuskan keupayaan Hamas sebagai tindak balas terhadap serangan pada minggu lalu, di mana pengganas Hamas membunuh sekurang-kurangnya 1,300 orang Israel, terutamanya orang awam, dan menahan berpuluh-puluh tebusan.

Israel telah mengarahkan serangan udara tepat yang disasarkan ke Hamas di Gaza. Pihak berkuasa Gaza berkata 1,900 orang telah terkorban; Israel telah menganggarkan ratusan pengganas Hamas dalam jumlah kematian di Gaza.

Tentera udara Amerika Syarikat mengerahkan jet pejuang ke Timur Tengah

Tentera Udara Amerika Syarikat semalam berkata mereka telah mengerahkan jet pejuang F-15E di Timur Tengah untuk menyokong operasinya dalam menyokong Israel selepas serangan Hamas yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada 7 Oktober.

Terdapat banyak serangan dan pesawat sokongan di rantau ini kerana ketegangan dengan Iran kerana ia meningkatka npengeluaran uranium lebih kerap berbanding sebelum ini kepada tahap gred senjata.

Schumer mengetuai kumpulan Senator Bipartisan ke Israel bagi menyatakan sokongan AS yang ‘tidak berbelah bahagi’

Menjelang perjalanan ke Israel, Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer berkata permintaan pentadbiran yang akan datang untuk pembiayaan perang mungkin termasuk bantuan untuk kedua-dua Israel dan Ukraine.

Ketua Majoriti Senat Amerika Syarikat Chuck Schumer . (Gambar oleh Andy Wong/AFP/Getty Images)

Schumer—pemimpin majoriti Senat Yahudi pertama dan pegawai tertinggi Yahudi yang dipilih di Amerika Syarikat—menjadi ketua delegasi senator dua parti ke Israel hujung minggu ini untuk menyatakan sokongan kepada negara itu di tengah-tengah perang menentang Hamas. Schumer memberitahu The Associated Press dalam satu temu bual bahawa beliau ingin menjelaskan bahawa Amerika Syarikat berdiri bersama Israel dan juga menunjukkan sokongan dua parti.

“Untuk mempunyai delegasi dwipartisan, yang diketuai oleh pemimpin majoriti dinyatakan dengan tegas dan tidak berbelah bahagi bahawa kami bersama Israel akan membuat perubahan besar kepada Israel,” kata Schumer.

Serangan udara Israel memusnahkan satu-satunya Klinik Gabungan Perancang Keluarga di Gaza

Satu-satunya klinik Perancang Keluarga di Semenanjung Gaza “dimusnahkan” oleh serangan udara tentera Israel terhadap sasaran Hamas yang memusnahkan bangunan bersebelahan, kata organisasi itu.

Klinik itu, yang dikendalikan oleh Persatuan Perancang dan Perlindungan Keluarga Palestin (PFPPA), merupakan satu-satunya “ahli tempatan” Persekutuan Perancang Keluarga Antarabangsa di Gaza.

Dalam satu kenyataan, PFPPA berkata pusat mereka “dimusnahkan” pada 8 Oktober “ekoran serangan udara Israel ke bangunan bersebelahan.”

Hizbullah berkata gesaan agar tidak campur tangan dalam perang “tidak meninggalkan kesan’

Timbalan Ketua Hizbullah Naim Qassem berkata kumpulan itu tidak akan terpengaruh dengan gesaan supaya ia kekal di luar konflik yang sedang berlaku antara Israel dan Hamas, dengan mengatakan parti itu “bersedia sepenuhnya” untuk menyumbang kepada pertempuran.

“Sebalik tabir memanggil kami dengan kuasa besar, negara Arab, wakil Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, secara langsung dan tidak langsung memberitahu kami untuk tidak campur tangan tidak akan memberi kesan,” katanya kepada penyokong yang berkumpul di pinggir bandar selatan Beirut untuk himpunan bantahan.

“Hizbullah tahu tugasnya dengan baik. Kami bersedia sepenuhnya,” katanya.

Kumpulan itu telah bertempur dengan Israel merentasi sempadan Lubnan beberapa kali dalam seminggu lalu dalam konfrontasi paling maut sejak mereka berperang selama sebulan pada 2006.

Bank AS, Firma teknologi menawarkan sokongan untuk mangsa Israel, mengumumkan bantuan

Ketika syarikat besar A.S. memulakan musim pendapatan korporat minggu ini, para eksekutif menangani konflik Israel-Hamas dan beberapa syarikat melancarkan usaha mengumpul dana.

“Saya hanya ingin menyatakan betapa sedihnya kita semua tentang serangan ngeri baru-baru ini ke atas Israel. … Keganasan dan kebencian tidak mempunyai tempat dalam dunia bertamadun kita,” kata Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan Chase Jamie Dimon.

Dimon memberi amaran perang di Ukraine, ditambah lagi dengan serangan ke atas Israel, boleh memberi “impak yang meluas ke atas pasaran tenaga dan makanan, perdagangan global, dan hubungan geopolitik.”

Usaha mengumpul dana untuk melegakan krisis telah digerakkan dengan pantas. Jutawan dan ahli komuniti Yahudi A.S. dan Kanada telah menyumbang berjuta-juta dolar, peralatan tentera dan pakaian, makanan dan bekalan rumah.

CEO JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon. ( Gambar oleh Jim Waton /AFP/ Getty Images)

Israel serang sasaran Hizbullah di selatan Lubnan

Tentera Israel telah mencapai sasaran kumpulan pengganas Hizbullah di selatan Lubnan selepas salah satu dronnya ditembak.

“Tidak lama dahulu, [Pasukan Pertahanan Israel] menyerang sasaran pengganas Hizbullah di selatan Lubnan sebagai tindak balas kepada penyusupan objek udara yang tidak dikenali ke dalam Israel dan menembak UAV [Tentera Udara Israel] IAF [kenderaan udara tanpa pemandu],” kata Tentera Israel.

“IDF memintas objek udara yang menyusup dan menembak UAV IAF.”

Israel membuat serangan pertama ke Gaza

Infantri Israel membuat serbuan pertama mereka ke Semenanjung Gaza dan berikrar untuk menghapuskan Hamas. Di Telegram, IDF mengumumkan mereka “sedang melakukan serangan besar-besaran ke atas sasaran pengganas milik organisasi pengganas Hamas di Semenanjung Gaza.”

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu berkata Israel “menyerang musuh kita dengan kekuatan yang belum pernah terjadi sebelumnya” dan menekankan “ini hanya permulaan.”

Netanyahu menambah, “Musuh kita baru sahaja mula membayar harganya. Dan saya tidak akan memperincikan apa yang bakal mendatang.”

Setakat ini, tentera yang disokong kereta kebal telah melancarkan serbuan untuk menyerang kru roket Hamas dan mencari maklumat mengenai lokasi tebusan, menurut jurucakap tentera Israel.

Kemas kini angka kematian

Sekurang-kurangnya 3,000 nyawa di kedua-dua belah sempadan telah dirampas sejak 7 Oktober, apabila kumpulan pengganas Hamas melancarkan serangan kejam di selatan Israel melalui darat, udara dan laut. Pejuangnya menyerbu melalui bandar dan kampung di selatan Israel, membunuh beribu-ribu rakyat Israel, terutamanya orang awam, dan melarikan diri dengan berpuluh-puluh tebusan.

IDF berkata lebih 1,300 orang, termasuk 222 tentera, telah terbunuh di Israel, dan lebih daripada 3,000 telah cedera. Ia secara berasingan melaporkan pada 10 Oktober sekurang-kurangnya 1,500 mayat Hamas terkorban di Israel sejak permulaan perang.

Gambar oleh Ariel Schalit/AP

Kementerian kesihatan Gaza yang disokong Hamas melaporkan 1,799 telah terbunuh di Gaza, dengan lebih 7,300 cedera, akibat serangan udara tepat Israel ke atas sasaran Hamas di Gaza sebagai tindak balas kepada serangan Hamas. Israel telah menganggarkan ratusan pejuang Hamas adalah antara yang maut di Gaza.

IDF mengesahkan sekurang-kurangnya 120 tebusan ditahan Hamas.

Pada 7 Oktober, kumpulan pengganas Hamas melancarkan serangan mengejut berdarah ke atas Israel dari udara, darat dan laut. Sebagai tindak balas, tentera Israel dengan pantas melancarkan “Operasi Pedang Besi” untuk mempertahankan orang awam Israel.

Israel secara rasmi mengisytiharkan perang ke atas kumpulan Hamas pada 8 Oktober dan meredakan piawaian lesen senjatanya, membolehkan lebih ramai rakyat bersenjata mempertahankan diri. Perdana Menteri Israel menyeru orang awam Gaza untuk mengosongkan wilayah itu pada 8 Oktober, yang diikuti dengan kempen mesej teks besar-besaran menggesa orang awam untuk berpindah sebelum serangan yang dirancang ke atas Hamas berjalan dengan baik dan benar-benar berlaku.

Pada 11 Oktober, Israel menubuhkan kerajaan darurat dan kabinet perang khas untuk mengawasi tindak balas ketenteraannya, untuk menghapuskan kumpulan pengganas Hamas supaya ia tidak boleh lagi menyerang Israel. Ia juga telah memanggil kira-kira 360,000 anggota tentera simpanan yang telah berkumpul di sepanjang sempadan Gaza.

Israel telah memutuskan bekalan makanan, bahan api, elektrik, dan ubat-ubatan ke Gaza.

Gambar oleh Mahmud Hams/AFP/Getty Images

Pejuang Hamas di Gaza menahan kira-kira 100 hingga 150 tebusan dari Israel, dan pada 9 Oktober, mengancam untuk membunuh tebusan jika serangan udara Israel mengenai orang awam Gaza “tanpa amaran.” IDF telah menyatakan pada 10 Oktober bahawa pengganas Hamas telah membenamkan diri mereka dalam bangunan awam, sekali gus menjadikan struktur tersebut sebagai sasaran tentera yang sah.

Amerika Syarikat memulakan penerbangan sewaan keluar dari Israel bermula 13 Oktober untuk memindahkan rakyat Amerika dari rantau itu.

Presiden Joe Biden pada 11 Oktober berkata kerajaan AS bekerjasama dengan Israel untuk menyelamatkan rakyat Amerika yang diambil sebagai tebusan oleh Hamas.

Tetapi pentadbiran AS tidak bercadang untuk menghantar tentera ke Israel, menurut jurucakap keselamatan negara Rumah Putih John Kirby berkata pada 12 Oktober. “Tiada niat, tiada rancangan, dan terus terang, tiada keinginan oleh Israel, untuk tentera tempur AS terlibat dalam konflik ini,” katanya kepada NTD.

Sekurang-kurangnya 27 rakyat Amerika Syarikat telah meninggal dunia sejak permulaan perang, dengan 14 rakyat Amerika tidak dapat dikesan, Kirby mengesahkan pada 12 Oktober.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI