27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaBerita UtamaKerajaan bakal perkenal PLKN 3.0 dengan pendekatan baharu latihan di kem tentera...

Kerajaan bakal perkenal PLKN 3.0 dengan pendekatan baharu latihan di kem tentera untuk lepasan SPM

Kerajaan akan mengembalikan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang telah dimansuhkan pada 2018.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan berkata program latihan kali ini adalah selama 45 hari, di mana pelatih akan menjalani latihan di kem tentera di seluruh negara.

“Kita sedang melihat untuk menghidupkan semula PLKN tetapi dengan ‘template’ baharu dan bukannya ‘template’ lama, yang mana PLKN dahulu dilakukan di banyak kem.

Sekadar Gambar Hiasan

“Dengan pendekatan baharu ini, kita percaya kos menjalani PLKN dapat dikurangkan daripada RM500 juta setahun kepada tidak melebihi RM100 juta setahun,” kata Mohamad Hasan di Dewan Rakyat pada 9 Oktober.

Menteri berkenaan menyatakan PLKN 3.0 akan dilaksanakan dalam dua fasa.

Mohamad Hasan berkata Fasa 1 akan dijalankan di peringkat sekolah, melibatkan pelajar Tingkatan Empat dengan tumpuan untuk mempertingkatkan program badan beruniform sedia ada.

Fasa 2 ialah latihan selama 45 hari, diadakan selepas pelajar menamatkan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan (Gambar Bernama)

“Kita menyasarkan untuk mewujudkan kesinambungan dalam PLKN 3.0, di mana kita boleh meningkatkan modul kurikulum sedia ada untuk pelajar Tingkatan Empat di sekolah menengah, supaya mereka bersedia untuk fasa kedua, yang melibatkan menjalani latihan di kem tentera.

“Itu sebab cadangan supaya pusat latihan ini diadakan di kem tentera. Kita ada Pusat Latihan Askar Wataniah sebanyak 13 di seluruh negara serta Pusat Latihan Polis (PULAPOL) yang dapat menampung latihan untuk satu tahun sekurang-kurangnya 4,000 orang,” katanya.

Bagaimanapun, Mohamad Hasan berkata kertas kerja template itu masih perlu dibentangkan kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk kelulusan.

“Kita percaya PLKN memberi manfaat dari segi memupuk kesetiaan terhadap negara dalam kalangan anak muda, disiplin diri tinggi dan semangat jati diri yang kuat tetapi kita juga mahukan template baharu bagi memastikan kita tidak berbelanja secara berlebihan,” kata Menteri Pertahanan itu.

Beliau menambah pendekatan baharu itu boleh mengurangkan kos kerana ia akan diadakan di kem tentera sedia ada dengan menggaji anggota tentera sebagai tenaga pengajar dalam kemudahan ini.

Mohamad Hasan berkata, selepas pelatih menamatkan latihannya, mereka akan diberi peluang untuk menyertai badan uniform seperti tentera dan polis.

Sekadar Gambar Hiasan

“Selepas berakhir fasa dua, mereka akan disambut oleh pertahanan awam, polis dan tentera. Mereka yang masuk tentera akan diserapkan sebagai anggota tetap dan mereka akan menjalani latihan asas dan rekrut semula.

“Mereka yang sudah masuk IPTA boleh sertai Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) dan lain-lain. Di universiti wujud badan uniform yang memberikan mereka peluang untuk memasuki badan beruniform. Kalau mereka mahu menjadi bomba, RELA pun memang boleh sebab sudah sedia ada pengalaman,” jelasnya.

PLKN, yang mula diperkenalkan pada 2004, merupakan program tiga bulan yang bertujuan untuk melatih remaja berusia 18 tahun yang dirangka dari seluruh negara untuk memupuk semangat patriotisme dan perpaduan dalam persekitaran berbilang kaum. Bagaimanapun, program tersebut telah dimansuhkan pada 2018 berikutan kos operasi yang tinggi.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI