28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaGlobalLapan fakta menarik bakal isteri Putera Mateen, Dayang Anisha

Lapan fakta menarik bakal isteri Putera Mateen, Dayang Anisha

Pada malam 7 Oktober lalu, kerajaan Brunei Darussalam mengumumkan Putera idaman kesayangan ramai dan anakanda Sultan Brunei, Pengiran Muda ‘Abdul Mateen Bolkiah bakal melangsungkan perkahwinan dengan Dayang Anisha Rosnah Adam.

Berita itu ternyata disambut baik oleh seluruh rakyat dan juga netizen yang tidak putus-putus memberikan ucapan tahniah kepada pasangan diraja ini.

X

Memiliki paras tampan dan tubuh sasa, sudah pasti anakanda Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah bersama Datin Paduka Seri Mariam Abdul Aziz ini menjadi perhatian ramai.

Terutamanya tentang siapa gerangan yang bakal menjadi suri hati Putera berusia 32 tahun yang menjadi idaman ramai wanita ini.

Berikut adalah trivia mengenai wanita cantik bernama Dayang Anisha Rosnah Adam yang turut dikenali dengan nama Anisha Isa Kalebic yang dikongsikan Gempak:

X

1. Pengantin perempuan merupakan cucu kepada penasihat Sultan yang berpengaruh di Negara Brunei Darussalam, Yang Berhormat Pehin Dato Awang Isa Awang Ibrahim.

2. Datuknya juga merupakan seorang Manteri, iaitu golongan pembesar diraja, dengan gelaran ‘Pehin Orang Kaya Laila Setia Bakti Diraja’.

3. Pada November 1974 hingga Januari 1984, datuk Anisha juga pernah berkhidmat sebagai Pengerusi Syarikat Penerbangan Royal Brunei yang diasaskannya.

4. Abang kandung Anisha yang dikenali dengan nama Danial Deen Isa Kalebic merupakan rakan rapat Putera Mateen.

Abang Dayang Anisha, Daniel Deen Isa Kalebic (kiri) / X

5. Anisha adalah graduan universiti berprestij di England dan memiliki perniagaan fesyennya sendiri diberi nama Silk Collective.

6. Pemilik wajah cantik ini juga dikatakan memiliki perniagaan bersama rakan baiknya yang diberi nama Aunthentirary yang merupakan perniagaan sektor pelancongan.

7. Tidak hanya memiliki wajah yang cantik, Anisha juga suka memasak. Malah wanita anggun ini juga memiliki akaun Instagram yang didedikasikan khas untuk hobi memasaknya.

Kali terakhir Anisha memuat naik video adalah tentang cara membuat kek pandan.

8. Sama seperti bakal suaminya, Anisha juga seorang yang suka bersenam dan bersukan. Memang nampak secocok pasangan Putera Mateen dan Dayang Anisha yang juga merupakan rakan rapat sejak kecil.

X

Khabar angin mengenai hubungan cinta Putera Mateen dengan Dayang Anisha bermula sejak 2018. Gambar Putera Mateen dan Dayang Anisha menghadiri beberapa acara bersama pernah tular sebelum ini.

Istiadat perkahwinan pasangan diraja ini akan berlangsung selama 10 hari bermula dengan Majlis Istiadat Bersuruh Diraja pada 7 Januari 2024.

Majlis akad nikah pasangan ini dijadual akan berlangsung pada 11 Januari dan Majlis Bersanding Pengantin Diraja akan berlangsung di Istana Nurul Iman pada 14 Januari 2024.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI