28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaInspirasiBermula anjing ikonik ‘Chaigo’ sehingga mural tertinggi di dunia, karya seni unik...

Bermula anjing ikonik ‘Chaigo’ sehingga mural tertinggi di dunia, karya seni unik Kenji Chai yang memungkinkan kesemuanya

Anda mungkin pernah melihat grafiti anjing di seluruh Malaysia, atau sesuatu yang serupa, semasa bergegas ke tempat kerja atau menikmati hidangan di warung atau restoran.

Tetapi adakah anda tahu siapa gerangan artis berbakat di sebalik karya seni ikonik ini?

Kenji Chai, satu nama sinonim dalam persada seni di Malaysia dan beliau adalah artis di sebalik anjing grafiti terkenal ini yang dikenali sebagai ‘Chaigo’.

Gambar oleh Kenji Chai

Dengan gaya yang tersendiri dan minat yang tidak terhingga terhadap kerjaya seninya yang unik, artis berusia 41 tahun yang berasal dari Sandakan, Sabah ini sedang mencipta gelombang dalam dunia seni.

Gambar oleh Kenji Chai

Perjalanan artistik Kenji Chai bermula pada tahun 2006 ketika beliau bekerja biasa sembilan hingga lima, tetapi hatinya mendambakan sesuatu yang lebih menarik.

Pada saat-saat jiwa berasa resah dan gelisah inilah Kenji menemui cintanya kepada seni grafiti. Walau bagaimanapun, hanya pada 2013, Kenji membuat keputusan berani untuk meneruskan kerjaya pelukis grafiti secara sepenuh masa.  

Gambar oleh Kenji Chai

Dedikasi dan keazamannya yang tidak berbelah bahagi meletakkan asas buat dirinya dengan apa yang akan menjadi kerjaya yang benar-benar luar biasa.

Brisbane, Australia (Gambar oleh Kenji Chai)

Ciptaan tandatangan artis, ‘Chaigo’, telah meninggalkan jejaknya di seluruh dunia.

Gambar oleh Kenji Chai

Di luar Malaysia, Kenji Chai telah melukis anjing ikonik ini di sepanjang jalan di Hong Kong, Mongolia, Korea Selatan, Jepun, Singapura, New York, Boston, India, Miami, Memphis, China, Itali, Vietnam, Bangkok dan pelbagai lokasi lain di dunia.

Gambar oleh Kenji Chai

Jumlah sebenar anjing ikonik ini di dunia masih menjadi misteri, tetapi Kenji menganggarkan jumlahnya berada di antara 100 dan 300.

‘Chaigo’, gabungan bijak namanya dan perkataan Kantonis untuk ‘anjing’, berfungsi sebagai gambaran perjalanan dalaman artis.

Gambar oleh Kenji Chai

Dibesarkan dalam rumah tangga yang berpecah belah, Kenji Chai terpaksa memupuk kehidupan berdikari dan berdaya tahan sejak zaman kanak-kanak, sama seperti daya tahan gigih anjing liar.

Kenji Chai berkongsi gaya artistik yang tersendiri dalam karyanya telah mendapat inspirasi daripada watak kartun ikonik tahun 80-an seperti Ninja Turtles, Street Fighter, Dragon Ball Z dan ThunderCats, katanya kepada SAYS.

Shanghai, China (Gambar oleh Kenji Chai)

Dicirikan oleh palet warna yang berani, anda akan menemui karya seni Kenji Chai di sudut-sudut yang tidak dijangka di seluruh Malaysia, seperti lorong-lorong sempit, tembok bandar, dan juga restoran, semuanya dihiasi dengan tanda ekspresifnya yang bersemangat.

Pulau Pangkor, Perak. (Gambar oleh Kenji Chai)
Pulau Pinang. (Gambar oleh Kenji Chai)

Setiap karya yang dihasilkan dengan teliti berjaya menghidupkan bandar atau ruang yang didudukinya, dan ini merupakan kejutan yang menyenangkan untuk ditemui jika anda terserempak dengannya.

Gambar oleh Kenji Chai
Gambar oleh Kenji Chai

Pada tahun 2018, karya Kenji Chai mencapai kejayaan yang besar, apabila ia dinobatkan dalam Malaysian Book of Records untuk penghasilan mural tertinggi di Malaysia.

Gambar oleh Kenji Chai

Karya seni yang menjulang tinggi ini, bertajuk “Courage to Dream”, menghiasi dinding bangunan 25 tingkat di tengah-tengah Kuala Lumpur dan mengambil masa kira-kira 21 hari untuk disiapkan.

Gambar oleh Kenji Chai
Gambar oleh Kenji Chai

Di antara karya Kenji Chai yang terkenal, dan paling menonjol adalah mural Nando dan KFC.

Gambar oleh Kenji Chai

Projek Nando, yang terletak berhampiran Petaling Street, memegang tempat yang istimewa di hatinya, kerana ia menandakan salah satu projek dinding terbesarnya ketika beliau pertama kali memulakannya.

Gambar oleh Kenji Chai

Peluang untuk mengecat bangunan sebesar itu adalah impian yang menjadi kenyataan, dan Kenji dengan penuh semangat menerima cabaran berkenaan.

Gambar oleh Kenji Chai

Walau bagaimanapun, karya kegemarannya yang mempunyai nilai sentimental ialah mural yang dilukisnya untuk Wisma Sabah, memenuhi impian lama untuk menyumbang karya seni kepada negeri kelahirannya.

Gambar oleh Kenji Chai
Gambar oleh Kenji Chai

Kenji Chai berkongsi beliau bernasib baik kerana bekerjasama dengan artis tempatan terkenal lain seperti Red Hong Yi dan Cloakwork, yang kesemuanya berkongsi minat dengan karya grafiti mereka.

Gambar oleh Kenji Chai

Kenji menekankan penting untuk sentiasa bekerjasama dengan seseorang yang bersemangat serta berminat dalam bidang yang mereka lakukan, tanpa mengira usia.

Antara lukisan grafiti yang menarik minatnya, Kenji sangat mengagumi RIME, artis grafiti dari Brooklyn, New York dan berkongsi beliau kagum dengan gaya “clean and flowy” karya artis berkenaan.

Gambar oleh Kenji Chai
Gambar oleh Kenji Chai

Apabila ditanya SAYS, apa yang beliau akan lakukan sekiranya tidak menjadi seorang artis, jawapan Kenji Chai tanpa keraguan berkata, “Ia tidak akan berlaku, kerana sepanjang hidup saya, saya meminati seni. Jadi, ia akan sentiasa menjadi seni.”

Gambar oleh Kenji Chai
Varanasi, India. (Gambar oleh Kenji Chai)

Memandang jauh ke masa depan, artis ini membayangkan untuk mengembangkan jenama Chaigo. Dengan kestabilan Studio Kenji Chai, beliau merancang untuk memulakan lebih banyak projek Chaigo dan mengambil bahagian di dalam festival di seluruh dunia untuk mendapatkan inspirasi dan memperkaya pengalamannya.

Gambar oleh Kenji Chai

Apa yang pasti, komitmen Kenji Chai yang tidak berbelah bahagi dalam penghasilan karya telah menjadi pendorong di sebalik kejayaannya yang luar biasa, justeru menjanjikan masa depan yang cemerlang.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI