28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaInspirasi22 peraturan sosial buat renungan yang mungkin mampu membantu seseorang

22 peraturan sosial buat renungan yang mungkin mampu membantu seseorang

Kehidupan yang baik memerlukan beberapa prinsip dan peraturan yang perlu dihormati oleh orang lain. Berikut merupakan 22 peraturan sosial hasil perkongsian Thoughts of Jackstone di Facebook:

1. Jangan memanggil seseorang lebih daripada dua kali secara berterusan. Jika mereka tidak menjawab panggilan anda, anggap mereka mempunyai sesuatu yang penting untuk diselesaikan.

Gambar Hiasan / Unsplash

2. Kembalikan wang yang anda telah pinjam sebelum orang yang meminjamkan kepada anda ingat atau memintanya. Ini menunjukkan integriti dan perwatakan anda. Begitu juga dengan payung, pen dan kotak makan tengah hari serta lain-lain.

Gambar Hiasan / Unsplash

3. Jangan sekali-kali memesan hidangan mahal pada menu apabila seseorang membelanja anda makan tengah hari atau makan malam.

4. Jangan tanya soalan janggal seperti, “Oh jadi awak belum kahwin lagi?” atau “Awak tak ada anak?” atau “Kenapa awak tak beli rumah?”atau “Kenapa awak tak beli kereta?”. Itu bukan masalah anda.

Gambar Hiasan / Unsplash

5. Sentiasa buka pintu untuk orang yang datang di belakang anda. Tidak kira sama ada lelaki atau perempuan, senior atau junior. Anda tidak menjadi kecil dengan melayan seseorang dengan baik di khalayak ramai.

6. Jika anda menaiki teksi dengan rakan dan dia membayarnya, cuba bayar untuknya di lain kali.

Gambar Hiasan / Unsplash

7. Menghormati pendapat yang berbeza. Ingat yang 6 itu akan kelihatan 9 kepada seseorang yang berhadapan dengan anda. Selain itu, pendapat kedua mungkin lebih baik untuk sebarang alternatif.

8. Jangan sesekali menyampuk ketika orang bercakap. Benarkan mereka meluahkannya. Dengar kesemuanya dan tapis kesemuanya dengan apa yang mereka perkatakan.

Gambar Hiasan / Unsplash

9. Jika anda mengusik seseorang, dan mereka nampaknya tidak sukakannya, hentikannya dan jangan lakukannya lagi. Ia menggalakkan seseorang yang lain untuk melakukan lebih baik dan ini menunjukkan betapa mereka menghargai anda.

10. Ucapkan “Terima Kasih” apabila seseorang membantu anda.

11. Puji secara terbuka. Mengkritik secara peribadi.

12. Hampir tidak ada alasan untuk mengulas berat badan seseorang. Katakan sahaja, “Anda kelihatan hebat.” Jika mereka bercakap tentang ingin menurunkan berat badan, mereka akan melakukannya.

Gambar Hiasan / Unsplash

13. Apabila seseorang menunjukkan gambar kepada anda dalam telefon mereka, jangan sesekali jari anda yang meleret ke kiri atau kanan. Anda tidak pernah tahu apa yang ada seterusnya.

14. Jika rakan sekerja memberitahu anda bahawa mereka mempunyai temu janji doktor, jangan tanya untuk tujuan apa, cuma katakan “Saya harap anda baik-baik saja”. Jangan letakkan mereka dalam kedudukan yang tidak selesa kerana perlu memberitahu anda penyakit peribadi mereka. Jika mereka mahu anda tahu, mereka akan berbuat demikian tanpa mendapat tahu dahulu rasa ingin tahu anda.

15. Layan pembersih dengan rasa hormat sama seperti anda menghormati CEO. Tiada siapa yang kagum dengan betapa biadab anda boleh melayan seseorang di bawah anda tetapi orang akan perasan jika anda melayan mereka dengan hormat.

Gambar Hiasan / Unsplash

16. Jika seseorang bercakap secara langsung kepada anda, dan anda merenung telefon, itu adalah perbuatan yang biadab.

17. Jangan sekali-kali memberi nasihat sehingga anda diminta untuk berbuat demikian.

18. Apabila bertemu seseorang setelah sekian lama, melainkan mereka mahu bercakap mengenainya, jangan tanya umur dan gaji mereka.

19. Jangan jaga tepi kain orang, melainkan apa-apa yang melibatkan anda secara langsung. Elakkan daripada mencampuri urusan orang lain.

Gambar Hiasan / Unsplash

20. Tanggalkan cermin mata hitam jika anda bercakap dengan sesiapa sahaja di jalanan. Ia adalah tanda hormat. Lebih-lebih lagi, hubungan mata adalah sama pentingnya dengan ucapan anda.

21. Jangan sekali-kali bercakap tentang kekayaan anda di hadapan orang miskin. Begitu juga, jangan bercakap tentang anak-anak anda di hadapan orang yang ketandusan idea.

22. Selepas membaca mesej yang baik, cuba ucapkan “Terima Kasih” untuk mesej itu.

Gambar Hiasan / Unsplash

Penghargaan kekal sebagai cara paling mudah untuk mendapatkan apa yang anda tidak miliki dan ia adalah percuma untuk mendapatkan hati yang baik.

Semoga bermanfaat dan boleh dijadikan renungan minda bersama.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI