30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaGaya HidupWanita mangsa dera buat 'isyarat tangan bantuan' minta diselamatkan akhirnya terima bantuan...

Wanita mangsa dera buat ‘isyarat tangan bantuan’ minta diselamatkan akhirnya terima bantuan orang awam prihatin

Mempelajari bahasa isyarat atau isyarat tangan yang asas ada kegunaannya. Walaupun biasanya ia bertujuan untuk berkomunikasi antara satu sama lain terutamanya dengan individu yang tidak dapat bercakap dan mendengar, ia juga boleh digunakan ketika waktu kecemasan.

Untuk pengetahuan, isyarat meminta bantuan juga wujud untuk dipelajari ramai.

Baru-baru ini, tular sebuah video di TikTok memaparkan seorang wanita yang dipercayai mangsa penderaan menunjukkan isyarat tangan meminta bantuan yang telah menarik perhatian ramai.

TikTok

Menerusi video perkongsian @hazrulhaliliceokaw, kelihatan seorang wanita dan teman lelakinya sedang bersiar-siar membeli makanan di sebuah gerai di Karnival Kaboom di Petaling Jaya.

Wanita berkenaan yang memakai topi dan berpakaian lengan panjang serta berselendang menutup bajunya kelihatan berdiri di depan sebuah gerai seperti ingin menjauhkan diri daripada teman lelakinya.

Teman lelakinya itu dilihat sedang membeli makanan di gerai bersebelahan.

TikTok

Tidak lama kemudian, wanita itu yang mempunyai kesan lebam di mukanya disedari beberapa pengunjung yang prihatin, seperti beberapa kali membuat isyarat tangan tanda dia sedang meminta bantuan. 

Salah seorang pengunjung karnival yang memahami isyarat untuk bantuan itu terus bertindak meminta pihak penganjur dan penjual di gerai berkenaan untuk melaporkan kepada pihak polis.

TikTok

“Suspek cuba mengelak tapi kru Kaboom Karnival berjaya melengahkan sehingga polis sempat datang. Alhamdulillah suspek berjaya ditangkap. Good job guys,” kata pengunjung karnival.

Wanita itu kemudian mengaku bahawa dirinya didera oleh teman lelakinya dipercayai penagih dadah yang didakwa telah mengikat dan menyimbahnya dengan air panas.

TikTok

Video itu telah mendapat perhatian ramai dan tular dengan komen masing-masing:

“Banyak kali lihat video terjadi kat luar negara, tak sangka ada juga kat Malaysia. Nasib baik dia tau signal tu. Terbaik orang-orang yang beri respons.”

“Harap-harap sekolah ajar anak-anak kita pasal help gesture ni. Terima kasih saudara yang memberikan info.”

“Dapat ilmu baru hari ini.. Baru tahu help gesture ini apa. Terima kasih kongsi.”

“Sedihnya, kalau orang awam tak perasan dan tak nampak help gesture tu, mesti dia terus kena dera. Syukur nasib baik ada yang tahu..”

TikTok

Semoga lebih ramai lagi yang celik dengan isyarat tangan meminta bantuan (signal for help) ini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI