30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaGaya HidupPeringatan untuk tidak melepaskan baung ekor merah ke dalam sungai, ikan yang...

Peringatan untuk tidak melepaskan baung ekor merah ke dalam sungai, ikan yang mengganggu-gugat ekosistem akuatik negara

Orang ramai dinasihatkan untuk tidak melepaskan ikan baung ekor merah sesuka hati ke dalam sungai dan tasik kerana kehadirannya mampu menggugat ekosistem akuatik di Malaysia.

Sebaliknya, mereka digalakkan untuk mengeluarkan ikan tersebut dari kawasan perairan air tawar dengan serta-merta apabila terserempak atau berjaya memburunya.

Pengarah Institut Penyelidikan Perikanan (IPP) Glami Lemi, Dr Siti Norita Mohamad menyarankan agar pemancing di Malaysia membantu mengeluarkan ikan baung ekor merah dari perairan sungai negara.

Facebook

Difahamkan, tindakan ini dapat menyelamatkan ikan-ikan asli tempatan, sekali gus menyelamatkan ekosistem sungai dan tasik negara.

Usaha itu penting kerana diet ikan baung ekor merah ialah 50 peratus terdiri daripada ikan asli tempatan dan udang galah, jelas Siti Norita kepada Astro Awani.

“Apabila perut ikan ini dibelah, terdapat ikan tempatan di dalam perutnya. Memang kami galakkan pemancing untuk memancing dan keluarkan ikan ini … jangan lepaskan ke dalam sungai,” katanya.

Tambahnya, sungai-sungai di Perak dan Selangor antara lokasi yang menghadapi masalah kehadiran ikan baung ekor merah ini secara serius.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Sembilan, Doreen Wee Siew Leen menjelaskan pihaknya dan IPP Glami Lemi turut mengadakan program bagi memburu spesies ikan tersebut di Sungai Triang.

“Di Sungai Triang memang tidak serius seperti di Selangor tetapi kami ada jumpa dua ekor ikan ini menggunakan tajur dan menjala, walaupun saiz kecil dan seberat tiga kilogram, apabila buat pembedahan ada telur, itu yang kami bimbang,” jelas Doreen.

Facebook

Ini bukan kali pertama orang awam terutamanya pemancing diingatkan mengenai ikan baung ekor merah berkenaan dengan mudarat kewujudannya menceroboh ke dalam sungai-sungai di Malaysia.

Sebelum ini, ikan baung ekor merah dikatakan bakal memusnahkan spesies ikan sungai tempatan yang berada di sepanjang sungai di Pahang, lapor Berita Harian.

Spesies baung ekor merah atau nama saintifiknya Hemibagrus wyckioides juga dikenali sebagai ‘baung Mekong’ atau ‘redtail catfish’ atau ‘serigala merah’ berasal dari Sungai Mekong di Vietnam, mula dikesan di Pahang sejak lima tahun lalu.

Spesies invasif ini telah dilaporkan berada di ekosistem perairan air tawar Malaysia sejak itu.

Ikan ini berkemungkinan dibawa masuk secara haram dan tidak melalui pihak berkuasa kerana ia mungkin diseludup masuk melalui anak benih oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Jabatan Perikanan tidak pernah mengeluarkan permit untuk membawa masuk ikan ini kerana ia termasuk dalam kategori ikan asing terlarang yang tertakluk di bawah Peraturan-Peraturan Perikanan (Larangan Import bagi Ikan) 1990 dan Pindaan 2011.

Facebook

Ikan ini mampu membesar dan berukuran sehingga 130 cm dengan berat maksimum mencecah 80 kilogram.

Baung Ekor Merah merupakan spesies ikan air tawar jenis ikan keli yang terbesar di Asia serta paling agresif di dunia, yang bersifat pemangsa dan akan memakan segala jenis ikan dan udang tempatan apabila berada di dalam ekosistem mereka.

Langkah kawalan dan larangan melepaskan spesies ikan ini ke dalam perairan sungai adalah tertakluk di bawah Kaedah-Kaedah Perikanan Sungai setiap negeri, dan tindakan undang-undang boleh diambil ke atas pihak-pihak yang sengaja atau cuai melepaskan ikan tersebut ke perairan umum.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI