26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaGlobalGempa bumi Maghribi: Angka korban meningkat kepada 820

Gempa bumi Maghribi: Angka korban meningkat kepada 820

RABAT: Gempa bumi kuat dengan magnitud 7.0 melanda Maghribi lewat Jumaat 8 September, memusnahkan bangunan dan menyebabkan penduduk bergegas keluar dari kediaman masing-masing untuk menyelamatkan diri.

Sekurang-kurangnya 820 orang maut, manakala 392 yang lain cedera setakat ini, menurut Kementerian Dalam Negeri Maghribi.

Menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat (USGS), pusat gempa dikesan 71km barat daya dari Marrakesh pada kedalaman 18.5km.

“Gempa bumi melanda ketika saya sedang menonton televisyen.

“Tingkap terbuka dan tertutup sendiri. Saya berasa takut dan berlari keluar dari rumah,” Aziz Aishi, seorang penduduk di ibu kota Rabat, memberitahu Agensi Anadolu.

Kematian akibat gempa bumi berlaku di pelbagai wilayah, termasuk Al Haouz dan Marrakesh, serta bandar Ouarzazate, Azilal, Chichaoua dan Taroudant, menurut kementerian itu dalam satu kenyataan.

Gempa bumi itu adalah gegaran paling kuat yang melanda negara Afrika Utara itu sejak abad lalu, menurut Institut Geofizik Kebangsaan Maghribi.

Media tempatan melaporkan beberapa bangunan, termasuk tembok merah terkenal yang mengelilingi bandar lama dan tersenarai antara Warisan Dunia UNESCO, rosak.

Pada 2004, lebih 600 orang terbunuh dan ramai lagi cedera apabila gempa bumi berukuran magnitud 6.3 melanda timur laut Maghribi.

Gegaran dilaporkan turut dirasai di selatan Sepanyol dan Portugal.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI