29 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaBerita UtamaMalaysia tidak iktiraf Peta Standard China Edisi 2023, akan hantar nota bantahan

Malaysia tidak iktiraf Peta Standard China Edisi 2023, akan hantar nota bantahan

PUTRAJAYA: Malaysia tidak mengiktiraf tuntutan China di Laut China Selatan seperti digariskan dalam ‘Peta Standard China Edisi 2023’, yang meliputi kawasan maritim Malaysia dan akan menghantar nota bantahan kepada China.

Wisma Putra dalam satu kenyataan berkata, Peta Standard China Edisi 2023 itu yang menunjukkan tuntutan maritim sepihak China dan melangkau kawasan maritim Malaysia di Sabah dan Sarawak, sama sekali tidak mengikat Malaysia.

Tegasnya, Malaysia kekal dengan pendiriannya dalam isu tuntutan dan persempadanan maritim di Laut China Selatan, yang secara konsisten menolak tuntutan kedaulatan, hak kedaulatan dan bidang kuasa mana-mana pihak asing ke atas fitur maritim atau kawasan maritim negara berdasarkan Peta Baru Malaysia 1979.

Infografik oleh BH

“Malaysia secara konsisten menolak tuntutan kedaulatan, hak kedaulatan dan bidang kuasa mana-mana pihak asing ke atas fitur maritim atau kawasan maritim negara kita berdasarkan Peta Baru Malaysia 1979.

“Dalam konteks ini, Malaysia tidak mengiktiraf tuntutan China di Laut China Selatan seperti digariskan dalam ‘Peta Standard China Edisi 2023’ yang meliputi kawasan maritim Malaysia.

“Peta itu sama sekali tidak mengikat Malaysia. Malaysia berpandangan isu Laut China Selatan adalah isu yang kompleks dan sensitif.

“Isu ini perlu dikendalikan secara aman dan rasional melalui dialog dan rundingan berdasarkan peruntukan undang-undang antarabangsa, termasuk Konvensyen Undang-Undang Laut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 1982 (UNCLOS 1982),” katanya.

Susulan kenyataan itu, Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata nota bantahan akan dihantar kepada China kerana ia sudah menjadi amalan Malaysia dalam menyelesaikan sebarang pertikaian.

“Jadi berdasarkan kenyataan yang sudah dibuat, kita akan ambil tindakan lanjut termasuk menghantar nota bantahan,” katanya ketika ditemui media selepas menghadiri sambutan Hari Kebangsaan 2023 pada 31 Ogos.

Media pada 29 Ogos melaporkan Kementerian Sumber Asli China menerbitkan Peta Standard China Edisi 2023 yang meliputi sebahagian besar perairan Malaysia berhampiran Sabah dan Sarawak.

Peta itu antara lain menggabungkan kawasan yang menjadi pertikaian khususnya membabitkan kawasan Arunachal Pradesh, wilayah Aksai Chin, Taiwan dan Laut China Selatan.

Ia turut membabitkan kawasan maritim zon ekonomi eksklusif (EEZ) Malaysia berhampiran Sabah dan Sarawak, Brunei, Filipina, Indonesia dan Vietnam.

Wisma Putra memaklumkan, Malaysia komited untuk terus bekerjasama bagi memastikan semua pihak melaksanakan Deklarasi Tatalaku Pihak–pihak Berkepentingan di Laut China Selatan (DOC) secara menyeluruh dan efektif.

“Malaysia juga komited terhadap proses rundingan Kod Tatalaku di Laut China Selatan (COC) yang efektif dan substantif, serta terhadap sasaran untuk memuktamadkan COC seawal mungkin,” katanya.

Peta Standard China Edisi 2023 (Kementerian Sumber Asli China)

Sebelum ini, Berita Harian memetik geostrategis merangkap Felo Kanan Akademi Nusantara NASR, Prof Dr Azmi Hassan, dilaporkan berkata China tidak mempunyai asas undang-undang antarabangsa untuk meletakkan kawasan Malaysia, khususnya perairan Sabah dan Sarawak dalam daerah kekuasaannya seperti digambarkan menerusi Peta Standard China Edisi 2023.

Beliau turut menyifatkan tindakan China itu bukan sesuatu yang baharu atau mengejutkan kerana peta yang terkini itu diambil daripada kedudukan Nine Dash Line (Sembilan Garis Putus) kerana China mendakwa 90 peratus Laut China Selatan itu adalah milik mereka.

Pakar undang-undang maritim antarabangsa dari Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Prof Madya Dr Mohd Hazmi Mohd Rusli, pula menyarankan Malaysia segera membuat bantahan terhadap tindakan China itu, selain mengeluarkan peta baharu negara kerana yang terakhir dibuat adalah pada 1979.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI