27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaInspirasiPeguam imbas kisah menyentuh hati ibu curi kotak pensel untuk hadiah anak...

Peguam imbas kisah menyentuh hati ibu curi kotak pensel untuk hadiah anak dapat No.1, pengakhiran ikatan tidak dijangka

Seorang peguam jenayah yang dikenali sebagai Datuk Ahmad Zaharil Muhaiyar berkongsi sebuah kisah menyentuh hati menerusi video tular yang dimuat naik di TikTok baru-baru ini.

Menerusi video berkenaan, Ahmad Zaharil mendedahkan, beliau pernah berdepan dengan satu momen manis ketika usianya sekitar 30-an, yang pada akhirnya menyebabkan dirinya mengalirkan air mata.

@amzaharil/TikTok

“Sekitar tahun 1998, saya bertemu dengan seorang wanita berbangsa India bergari diiringi polis dalam mahkamah. Saya tanya dia, apa masalahnya? Dia menjawab yang dia mencuri satu kotak pensel untuk dijadikan hadiah kepada anaknya yang dapat nombor satu. Katanya, harga kotak pensel itu sekitar RM18.

“Jadi, saya beritahu majistret mohon mahu pergi berjumpa dengan guru besar anak wanita itu. Sesampai di sekolah, guru besar telah membuktikan yang anak wanita itu tadi benar-benar dapat nombor satu,” katanya.

Menurut Ahmad Zaharil, guru besar berkenaan bersetuju untuk memberi keterangan kepada mahkamah mengenai isu tersebut.

“Selepas mendengar, majistret memberi hukuman berkelakuan baik terhadap wanita itu. Sebelum beredar, saya beri sedikit duit kepada wanita itu. Saya pun sudah lupa berapa yang saya beri.

“Tapi beberapa individu lain turut menyumbang dan saya rasa adalah dalam RM200 untuk dia berbelanja,” katanya.

Masa berlalu, Ahmad Zahiril tidak menyangka yang beliau akhirnya ‘kembali’ ke kisah lampaunya membantu ibu yang ditangkap kerana mencuri kotak pensel itu.

Sekadar Gambar Hiasan / Pixabay

“Suatu hari, saya duduk di kantin… ada seorang peguam ni asyik perhatikan saya. Keesokan harinya pun dia sekali lagi asyik tengok saya sambil tersenyum. Pada hari ketiga, dia datang berjumpa saya.

“Dia tanya saya ni Encik Ahmad ke? Saya jawab ya. Kemudian dia kata emaknya kirim salam. Katanya, mungkin saya tidak ingat… tapi dia adalah kanak-kanak yang mahukan kotak pensel suatu ketika dahulu. Dan kanak-kanak itu sudah menjadi peguam sekarang.

Sebaik sahaja mengetahuinya, Ahmad Zaharil dan peguam muda itu berpelukan.

“Berjurai air mata saya. Saya tak tahu apa yang patut saya lakukan… Itu menjadi kenangan yang saya takkan lupakan sampai saya mati,” katanya dalam video itu.

“Saya hampir pengsan apabila dia memberitahu dirinya siapa. Ia sangat menyentuh hati dan salah satu detik paling gembira dalam hidup saya. Kami terus berhubungan dan melawat ibunya, yang kini berusia 76 tahun.

Gambar The Star

“Sejak itu, kami menjadi rapat. Dia seperti anak saya. Kami akan melawat satu sama lain semasa Deepavali dan Hari Raya,” kata Ahmad Zaharil mengulas lanjut mengenai video itu kepada The Star.

Semasa menceritakan pertemuan dengan ibu peguam muda itu pada 1998, Ahmad Zaharil berkata, “Saya membantu kerana dia adalah rakyat Malaysia.”

“Di Malaysia, walaupun latar belakang kita berbeza, perbezaan itu adalah kecil, tetapi kita mempunyai banyak persamaan. Kita boleh hidup dalam suasana harmoni sebagai satu keluarga besar,” kata Ahmad Zaharil yang sudah 31 tahun berkhidmat sebagai peguam.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI