27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGlobalPempengaruh vegan meninggal dunia selepas bertahan dengan diet makan buah eksotik Malaysia

Pempengaruh vegan meninggal dunia selepas bertahan dengan diet makan buah eksotik Malaysia

Pempengaruh Vegan, Zhanna Samsonova atau Zhanna D’Art dilaporkan meninggal dunia disyaki akibat kebuluran kerana mengamalkan diet vegan dengan hanya memakan buah eksotik di Malaysia.

Menurut New York Post, warga Rusia berusia 39 tahun itu disahkan meninggal dunia pada 21 Julai lalu selepas mendapatkan rawatan perubatan semasa lawatan di Asia Tenggara.

Walau bagaimanapun, punca kematian rasmi Zhanna masih belum diketahui.

Gambar New York Post

Difahamkan melalui rakannya, sebelum kejadian Zhanna kelihatan tidak bermaya dan sangat letih.

“Beberapa bulan lalu, di Sri Lanka, dia sudah kelihatan letih dengan kaki bengkak.

“Mereka menghantarnya pulang untuk mendapatkan rawatan namun dia melarikan diri. Apabila saya melihatnya di Phuket, saya berasa takut,” kata rakan itu yang tidak mahu dikenali.

Jelas sumber itu lagi, mereka berulang kali mengingatkan Zhanna untuk mendapatkan rawatan, tetapi ia sudah terlambat.

Gambar New York Post

“Saya tinggal satu tingkat di atas rumahnya dan setiap hari saya takut melihat badannya yang tidak bermaya pada waktu pagi.

“Saya juga telah meyakinkannya untuk mendapatkan rawatan tetapi dia sudah terlambat untuk mendapatkannya,” katanya.

Sementara itu, seorang rakannya mendakwa sejak tujuh tahun lalu, pempengaruh itu hanya makan buah eksotik Malaysia iaitu nangka dan durian, serta beberapa buah lain.

“Saya melihat badan dan fikiran berubah setiap hari. Saya suka diri saya yang baru dan tidak pernah beralih kepada tabiat dahulu,” kata Zhanna sambil menerangkan rejimen pemakanannya yang ketat.

Gambar New York Post

Pempengaruh itu berkata rejimen makanan mentahnya diilhamkan selepas melihat rakan yang kelihatan jauh lebih tua daripada usia mereka, disebabkan diet makanan ringan yang diamalkan mereka.

Zhanna yang aktif menggunakan media sosial, menyebarkan kepada pengikutnya tentang amalan diet mentahnya.

“Saya makan makanan yang mudah, walaupun saya mempunyai banyak pengalaman sebagai tukang masak makanan mentah.

“Saya suka mencipta resipi saya sendiri dan memberi inspirasi kepada orang lain untuk makan dengan lebih sihat,” katanya.

Gambar New York Post

Diet makanan mentah boleh memberikan pelbagai manfaat kesihatan termasuk penurunan berat badan, kesihatan jantung yang lebih baik dan risiko diabetes yang lebih rendah.

Namun begitu menurut Healthline, terdapat kelemahan pada rejimen tersebut terutamanya apabila diet tidak dirancang dengan baik.

Ini termasuk kekurangan kalsium dan Vitamin D, yang diperlukan untuk tulang yang kuat.

Sekiranya diamalkan tanpa rancangan, ia boleh membawa kepada tahap B12 yang tidak optimum, di mana boleh menyebabkan anemia, kerosakan sistem saraf, ketidaksuburan dan seterusnya penyakit jantung.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI