31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGlobalKanak-kanak lelaki usia 11 tahun miliki IQ 162, lebih tinggi daripada Einstein...

Kanak-kanak lelaki usia 11 tahun miliki IQ 162, lebih tinggi daripada Einstein dan Hawking

Seorang budak lelaki berusia 11 tahun, Adrian Li  yang berasal dari Hong Kong dan telah berhijrah ke United Kingdom bersama ibu bapanya, merupakan bakat dan genius muda terbaru dengan IQnya melebihi saintis terkenal Albert Einstein dan Stephen Hawking.

Adrian Li baru-baru ini mendapat 162 mata dalam ujian Mensa, organisasi IQ tinggi antarabangsa. Beliau kini tergolong dalam kalangan 1% subjek teratas dunia dan telah memperoleh keahlian Persatuan Mensa.

Adrian Li miliki IQ 162 (Gambar The Mirror)

Menurut laporan The Mirror, Adrian, yang berhijrah ke UK dari Hong Kong pada 2022, kini tinggal bersama ibu bapanya di Barnet, London. Baru-baru ini, kanak-kanak itu mendapat markah tertinggi dalam ujian IQ.

Adrian terkejut kerana pada mulanya dan hanya mahu mendapat markah 148, yang merupakan markah kelayakan untuk menyertai Mensa. 

Adrian tidak pernah menyangka akan mendapat markah yang lebih tinggi daripada Einstein dan Hawking.

Adrian Li bersama ibu bapanya (Gambar The Mirror)

Ibu Adrian, Rachel Lau menyifatkan anaknya telah menunjukkan bakat luar biasa sejak kecil. Adrian boleh menyebut perkataan ‘universiti’ dengan tepat ketika berusia dua tahun walaupun tidak memahami apa maksud perkataan itu. Kanak-kanak itu gemar membaca sejak di tadika. Adrian membaca banyak bahan bacaan setiap hari, dan buku kegemarannya ialah teks penuh “Star Wars”.

Adrian mula menulis novel pada usia 8 tahun, mengenai kisah pengembaraan bersiri yang menarik bertajuk “Monster Quest”. Adrian kini menulis novel berkaitan Rom purba dan berharap untuk menerbitkannya pada musim luruh nanti.

Rachel juga memberitahu anaknya juga memenangi beberapa anugerah akademik di sekolah rendah, yang juga menjadikannya sangat menyukai peperiksaan, kerana “ia memberikannya rasa pencapaian dan kebanggaan.”

Adrian Li menulis siri pengembaraan ‘Monster Quest’. (Gambar The Mirror)

Selain akademik, Adrian gemar bermain catur, squash, lawan pedang, ski, biliard, kickboxing dan mendayung. Adrian, yang akan memasuki Sekolah Queen Elizabeth di Barnet pada September ini, berharap dapat bertemu dengan rakan kanak-kanak berbakat yang sama di sana.

Adrian mendedahkan hasratnya untuk mendapatkan ijazah dari Cambridge dan menjadi pakar kardiologi terbaik dunia.

Rachel berkata, walaupun Adrian genius berbakat, sebagai seorang ibu, beliau tetap berharap anaknya itu akan belajar bersungguh-sungguh, menumpukan perhatian kepada bidang yang diminati, dan mencari jalan terbaik untuk membantu masyarakat.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI