25.8 C
Kuala Lumpur
Monday, February 26, 2024
UtamaGaya HidupTelefon pintar wanita Filipina pantas ‘diragut’ ikan terbang, pengakhirannya tidak dijangka

Telefon pintar wanita Filipina pantas ‘diragut’ ikan terbang, pengakhirannya tidak dijangka

Ketika seorang wanita di Filipina menaiki bot dengan tenang dan gembira, telefon pintar yang dipegangnya telah “diragut” oleh seekor ikan terbang yang tiba-tiba melompat keluar dari laut, dan untuk mendapatkannya kembali agak sukar. Tetapi hikmah daripada kejadian ini amatlah tidak disangka.

New York Post melaporkan wanita bernama Neressa Ursal Maquilan dan saudaranya Cha Ursal menaiki bot menuju ke tanah perkuburan pada 19 Jun untuk memperingati hari kematian ibu saudara mereka. Seorang rakan mengambil gambar dua wanita itu ketika bot belayar di luar pantai wilayah Leyte.

YouTube

Baru sahaja Maquilan yang berpakaian hitam tersenyum, memberi isyarat “YA” dengan tangan kirinya, dan hendak mengambil gambar, seekor ikan terbang tiba-tiba melompat keluar dari permukaan laut dan ‘merampas’ telefon pintar yang dipegang di tangan kanannya ke dalam laut. 

Tindakan pantas ikan hanya berdurasi kurang dari 1 saat, dan wanita itu spontan keliru tidak mengetahui apa yang sedang berlaku untuk seketika, hanya menyedari telefon pintarnya telah hilang secara tiba-tiba. Dia kelihatan agak tergamam pada waktu itu.

YouTube

Maquilan kemudian mengetahui selepas menonton video pendek yang dirakam oleh rakannya bahawa seekor ikan terbang berwarna perak sepanjang 25 cm telah menanduk telefon pintarnya sehingga menyebabkan peranti itu terjatuh ke dalam laut.

Ursal berkata mereka memaklumkan pengemudi bot selepas kejadian itu. Lantas lelaki itu dengan tangkas terjun ke dalam laut untuk membantu mencarinya, namun gagal menemui lokasi telefon pintar itu.

YouTube

Tetapi perkara menakjubkan berlaku pada malamnya, apabila telefon itu ditemukan terdampar di daratan dan ia telah diserahkan semula kepada Maquilan.

“Malam itu, semasa air surut, seseorang menemui telefon itu di tepi laut dan mengembalikannya kepada kami,” kata Ursal.

Walaupun telefon itu berjaya dikembalikan kepada Maquilan, namun ia telah rosak akibat dimasuki air.

YouTube

Nasibnya baik apabila saudara-mara Ursal membelikan Maquilan sebuah telefon pintar yang baru, lalu mengubah hari buruknya menjadi lebih baik.

“Kejadian ini telah bertukar menjadi sesuatu yang lebih baik. Perkara seperti ini jarang berlaku dan kami rasa ia satu pengalaman paling istimewa,” kata Ursal.

Tonton video di bawah:

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI