31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaKisah BenarFalun Gong Malaysia anjur beberapa siri acara sempena Ulang Tahun ke-24 Anti-Penganiayaan...

Falun Gong Malaysia anjur beberapa siri acara sempena Ulang Tahun ke-24 Anti-Penganiayaan 20 Julai di Kuala Lumpur

Sejak bekas pemimpin Parti Komunis Jiang Zemin melancarkan penganiayaan Falun Gong pada 20 Julai 1999, penganjuran acara anti-penganiayaan oleh pengamal Falun Gong di seluruh dunia juga telah memasuki tahun ke-24. Menjelang “Ulang Tahun ke-24 Anti-Penganiayaan 20 Julai” pada 2023, pengamal Falun Gong di Malaysia mengadakan beberapa siri acara di ibu negara Kuala Lumpur, dengan harapan dapat memberitahu lebih ramai orang awam tentang kebenaran.

Latihan berkumpulan, pameran kebenaran, upacara memorial cahaya lilin

Pada pagi 9 Julai 2023, beberapa pengamal Falun Gong di Malaysia mengadakan acara ulang tahun ke-24 anti-penganiayaan pada 20 Julai di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur, menyeru agar penganiayaan dihentikan segera. Walaupun cuaca mendung dan hujan lebat pada pagi itu, pengamal Falun Gong tidak berganjak, dan meneruskan aktiviti dan acara seperti mana yang dijadualkan. Petisyen menentang penganiayaan telah mendapat perhatian dan sokongan awam.

Pada 9 Julai 2023, pengamal Falun Gong Malaysia mengadakan acara dan aktiviti di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur sempena Ulang Tahun ke-24 Anti-Penganiayaan 20 Julai. (Gambar oleh Steven Fan/The Epoch Times)

Pengamal Falun Gong mengadakan latihan berkumpulan di Dataran Taman Tasik Titiwangsa. Pada masa yang sama, para pelatih turut mengadakan “Pameran Bukti Keterangan Tribunal China” dan “Pameran Seni Sejati-Baik-Sabar” di tapak acara, membolehkan para pengunjung memahami pelanggaran hak asasi manusia yang berlaku di China hari ini.

Pada petang hari yang sama, pengamal Falun Gong mengadakan acara berkabung nyalaan lilin di Dataran Taman Tasik Titiwangsa untuk meratapi pengamal Falun Gong di China yang kehilangan nyawa mereka secara tidak bersalah akibat penganiayaan PKC yang kejam.

Pada 9 Julai, pengamal Falun Gong Malaysia mengadakan acara dan aktiviti di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur sempena Ulang Tahun ke-24 Anti-Penganiayaan 20 Julai. (Gambar oleh Steven Fan/The Epoch Times)

Para pengunjung dan peserta secara terbuka menentang penganiayaan

Berdasarkan kepercayaan umum terhadap nilai kemanusiaan sejagat, pelbagai lapisan masyarakat dari latar belakang yang berbeza telah mengutuk penganiayaan hak asasi manusia oleh PKC dalam satu suara.

Pengunjung bernama Ibrahim, dalam satu temu bual berkata, beliau kesal kerana tidak tahu banyak mengenai pengambilan organ paksa sebelum ini, jadi beliau menyumbang wang untuk pemindahan organ rakannya di China. Ibrahim berharap lebih ramai orang akan memberi lebih perhatian ke atas insiden “penuaian organ hidup” supaya mereka dapat mengelak daripada memberi sokongan secara tidak disengajakan untuk perbuatan jenayah tersebut.

Petisyen menentang penganiayaan telah mendapat perhatian ramai pengunjung di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur. (Gambar oleh James Chow/The Epoch Times)

Manakala seorang pengunjung dikenali Leonardo pula berharap orang ramai akan menghargai kebaikan dan menentang tingkah laku kejam PKC dan sekutu mereka yang mengambil bahagian dalam penuaian organ dan meragut nyawa tidak bersalah. Beliau menegaskan keperluan mendesak untuk menamatkan kekejaman ini.

Petisyen menentang penganiayaan telah mendapat perhatian dan sokongan ramai pengunjung di Taman Titiwangsa, Kuala Lumpur. (Gambar oleh Zhen/The Epoch Times)

Nur Izzati pula menyatakan kebimbangannya selepas menyaksikan pameran bukti penganiayaan, dan mendapat pemahaman yang lebih mendalam tentang jenayah PKC di China yang berterusan dan telah disahkan oleh Tribunal China. “Tolong hentikan tindakan menyalahi undang-undang ini!” rayunya.

Pameran Seni Sejati, Baik, Sabar menerima sambutan dengan para pengunjung dengan sabar mendengar penjelasan mengenai kebenaran Falun Gong. (Gambar oleh James Chow/The Epoch Times)

Pengunjung bernama Huang, amat menyedari kekurangan pendermaan organ secara sukarela di China. Wanita itu secara peribadi dihalang daripada menandatangani borang kebenaran pendermaan organ oleh keluarganya dan rakan-rakan.

Oleh itu, beliau mendapati dan tidak dapat memahami bagaimana terdapat rangkaian pemindahan organ yang besar di mana pesakit perlu menunggu dalam masa dua minggu atau kurang. Huang turut menyeru untuk menghentikan penganiayaan terhadap Falun Gong.

Acara berkabung nyalaan cahaya lilin memperingati pengamal Falun Gong yang terkorban akibat penganiayaan PKC di China pada malam 9 Julai 2023. (Gambar oleh Steven Fan/The Epoch Times)

Seorang pengamal Falun Gong dari China dikenali Peng, kini diberikan suaka di Malaysia. Beliau menggambarkan pengalaman tragisnya ditahan dan diseksa secara kejam oleh PKC sejak penganiayaan bermula pada 1999. Walaupun PKC cuba memaksanya menandatangani pengakuan untuk memfitnah Falun Gong, beliau tetap teguh dan tidak akan menyerah kepada kejahatan.

Beliau berkata: “Seseorang yang telah pulih kesihatannya tidak mahu lagi menjadi orang yang sakit. Air yang bersih tidak mahu kembali kepada keadaan air yang kotor dan tercemar.”

Acara berkabung nyalaan cahaya lilin memperingati pengamal Falun Gong yang terkorban akibat penganiayaan PKC di China pada malam 9 Julai 2023. (Gambar oleh Zhen/The Epoch Times)

Perhimpunan anti-penganiayaan telah diadakan berhampiran Kedutaan China

Pada pagi 15 Julai, beberapa pengamal Falun Gong di Malaysia telah berada di ibu negara Kuala Lumpur untuk mengadakan perhimpunan anti-penganiayaan berhampiran Kedutaan China untuk mendedahkan pembunuhan beramai-ramai dan penganiayaan PKC terhadap pengamal Falun Gong.

Pada pagi 15 Julai 2023, beberapa pengamal Falun Gong di Malaysia telah berhimpun di hadapan Kedutaaan China di Kuala Lumpur memegang sepanduk anti-penganiayaan. (Gambar oleh Chun Lian/The Epoch Times)

Dalam perhimpunan itu, wakil pengamal Falun Gong telah membaca manuskrip masing-masing dalam bahasa Cina dan Melayu. Pengamal Falun Gong di Malaysia berhimpun di hadapan Kedutaan China untuk menentang penganiayaan.

Ia telah berlangsung selama lebih dari 20 tahun, tidak kira hujan atau panas terik, untuk menunjukkan kepada khalayak awam akan kebaikan dan toleransi yang besar terhadap Falun Gong, membangkitkan keadilan serta hati nurani, dan berharap lebih ramai orang akan memahami Falun Gong yang sebenar, seterusnya menamatkan penganiayaan PKC terhadap Falun Gong dengan segera.

Pada pagi 15 Julai 2023, beberapa pengamal Falun Gong di Malaysia telah berhimpun di hadapan Kedutaaan China di Kuala Lumpur memegang sepanduk anti-penganiayaan. (Gambar oleh Chun Lian/The Epoch Times)

Menyeru untuk menamatkan penganiayaan di acara bertempat Bukit Bintang Walk, Kuala Lumpur

Pada petang 15 Julai, beberapa pengamal Falun Gong berhimpun di Bukit Bintang, daerah perniagaan paling sibuk di Kuala Lumpur, untuk mengadakan acara “Anti-Penganiayaan dan Anti-Penuaian Organ 20 Julai”, merayu kepada semua lapisan masyarakat untuk memberi perhatian serta sepakat mengutuk penganiayaan dan penindasan kejam terhadap Falun Gong selama 24 tahun oleh PKC.

Apabila lampu malam mula dihidupkan dan laluan sibuk oleh pejalan kaki di Bukit Bintang Walk, pengamal Falun Gong memulakan demonstrasi mengejutkan yang mendedahkan pengambilan organ secara langsung dengan muzikal “Noble Soul in the Wind”. Muzikal ini bukan sahaja memberi amaran tentang penganiayaan Falun Gong oleh kuasa jahat, tetapi juga membuatkan orang ramai merasakan pilihan perit dan ancaman yang menyakitkan dialami oleh pengamal Falun Gong, serta semangat pantang menyerah mereka.

Para pengamal Falun Gong mengadakan acara Anti-Penganiayaan 20 Julai dan Anti-Penuaian Organ di Bukit Bintang Walk, Bukit Bintang, Kuala Lumpur pada 15 Julai yang menarik perhatian awam. (Gambar oleh Zhen/The Epoch Times)

Peserta acara seterusnya memperkenalkan penghakiman Tribunal China di London, yang mengesahkan bahawa PKC masih mengambil organ daripada orang yang masih hidup. Buktinya termasuk keterangan doktor dan polis yang terlibat secara langsung. Perniagaan berhati hitam seperti ini bukan sahaja menjejaskan China, tetapi juga melibatkan seluruh dunia. PKC menggunakan pelancongan organ pemindahan antarabangsa untuk menarik orang yang tiada syak wasangka ke China untuk pemindahan organ, yang merupakan penghinaan dan kehilangan nyawa yang melampau. 

Tuan rumah turut menyeru semua orang untuk menghentikan keperluan gelap ini dan mengelak diri untuk ke tanah besar China bagi tujuan pemindahan organ, kerana ini sama dengan mempromosi dan menyokong kejahatan. “Kita harus bekerjasama untuk mendedahkan kejahatan ini dan memenuhkan dunia dengan cahaya keadilan dan kebaikan.”

Para pengamal Falun Gong mengadakan acara Anti-Penganiayaan 20 Julai dan Anti-Penuaian Organ di Bukit Bintang Walk, Bukit Bintang, Kuala Lumpur pada 15 Julai yang menarik perhatian awam. (Gambar oleh Steven Fan/The Epoch Times)
Para pengamal Falun Gong mengadakan acara Anti-Penganiayaan 20 Julai dan Anti-Penuaian Organ di Bukit Bintang Walk, Bukit Bintang, Kuala Lumpur pada 15 Julai yang menarik perhatian awam. (Gambar oleh Steven Fan/The Epoch Times)
Para pengamal Falun Gong mengadakan acara Anti-Penganiayaan 20 Julai dan Anti-Penuaian Organ di Bukit Bintang Walk, Bukit Bintang, Kuala Lumpur pada 15 Julai yang menarik perhatian awam. (Gambar oleh Steven Fan/The Epoch Times)
Para pengamal Falun Gong mengadakan acara Anti-Penganiayaan 20 Julai dan Anti-Penuaian Organ di Bukit Bintang Walk, Bukit Bintang, Kuala Lumpur pada 15 Julai yang menarik perhatian awam. (Gambar oleh Steven Fan/The Epoch Times)

Guo Shufang, pengamal Falun Gong dan seorang penyanyi wanita popular di Malaysia, berkongsi pengalaman peribadinya. Katanya, selepas berlatih Falun Gong, akhlaknya bertambah baik. Beliau seorang yang lemah dan sering sakit sejak kecil.

Seorang pelancong dari India berpendapat lima set latihan Falun Gong yang dipamerkan oleh pengamal Falun Gong adalah aman, damai, dan sangat cantik. Pada masa yang sama, beliau melihat sepanduk, paparan teks dan gambar di lokasi acara. Beliau bertanya dengan hairan, “Mengapa (PKC) menganiaya amalan yang begitu baik? PKC tidak bertolak ansur dengan Sejati, Baik, Sabar.”

Seorang pengunjung mendengar dengan sabar penjelasan kebenaran sebelum menandatangani petisyen menentang penganiayaan. (Gambar oleh Steven Fan/The Epoch Times)

Orang ramai yang berada di lokasi acara berkata penganiayaan PKC terhadap Falun Gong adalah penganiayaan terhadap sifat kemanusiaan dan hak asasi manusia, dan semua orang harus bekerjasama untuk menghentikan jenayah ini. Beberapa pelancong dari tanah besar China berhenti daripada “Three Quits” (menarik diri daripada PKC, Liga Belia, dan Organisasi Pasukan) serta-merta, dan terdapat ramai warga Malaysia yang mempelajari latihan tersebut.

Beberapa orang awam yang menyatakan sokongan mereka kepada Falun Gong bertanya apa yang boleh mereka lakukan untuk membantu Falun Gong. Ramai telah bersetuju menandatangani petisyen dengan serta-merta untuk menyatakan sokongan dan menentang penganiayaan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI