31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGlobalMahkamah Rayuan AS teruskan saman pertuduhan Cisco membantu Beijing dalam penganiayaan Falun...

Mahkamah Rayuan AS teruskan saman pertuduhan Cisco membantu Beijing dalam penganiayaan Falun Gong

Saman terhadap pertuduhan gergasi teknologi yang berpangkalan di California, Cisco dalam memudahkan kegiatan ganas penganiayaan rejim China terhadap Falun Gong boleh diteruskan ke perbicaraan, Mahkamah Rayuan Amerika Syarikat Litar Kesembilan memutuskan pada 7 Julai.

Penganut Falun Gong, sebuah kumpulan kepercayaan yang telah dianiaya dengan teruk di China sejak 1999, memfailkan saman terhadap Cisco pada 2011 bersama dua bekas eksekutifnya, John Chambers dan Fredy Cheung, CEO dan Naib Presiden Cisco pada masa itu untuk China. 

Firma itu, menurut tuntutan mahkamah, membekalkan teknologi untuk membantu pegawai komunis China membina rangkaian pengawasan yang luas untuk mengenal pasti dan menjejaki pengamal Falun Gong, sama ada untuk memudahkan penangkapan dan penyeksaan mereka yang seterusnya.

Logo Cisco di Mobile World Congress di Barcelona, Sepanyol pada 26 Februari 2018. (Gambar oleh Pau Barrena/ AFP/Getty Images)

Membalikkan keputusan mahkamah daerah rendah pada 2014 untuk menolak kes itu, Mahkamah Rayuan Persekutuan mendapati dakwaan plaintif mencukupi untuk kes itu diteruskan.

“Kami memutuskan bahawa dakwaan Plaintif, diterima sebagai benar, adalah mencukupi untuk menyatakan dakwaan yang munasabah bahawa Cisco memberikan bantuan teknikal yang penting kepada ‘douzheng’ Falun Gong dengan kesedaran bahawa pelanggaran undang-undang antarabangsa mengenai penyeksaan, penahanan sewenang-wenangnya, kehilangan dan di luar batas undang-undang, pembunuhan berkemungkinan besar akan berlaku,” Hakim Litar Amerika Syarikat Marsha Berzon menulis dalam majoriti pendapat 2–1 yang mengembalikan saman itu. “Douzheng” adalah istilah yang digunakan oleh Parti Komunis China merujuk kepada kempen politik ganas yang dihasut oleh rejim terhadap pesalah yang dianggap musuh.

Hakim Berzon berkata tindakan syarikat itu, yang kebanyakannya berlaku di Amerika Syarikat, merupakan perbuatan “membantu dan bersubahat” terhadap penyalahgunaan rejim China.

Terri Marsh, pengarah eksekutif Yayasan Undang-undang Hak Asasi Manusia dan ketua peguam untuk plaintif, melaungkan perkembangan itu sebagai langkah positif ke arah mengekang kempen penganiayaan.

“Mesejnya jelas: syarikat A.S. dan pegawai eksekutif mereka tidak boleh meneruskan pelanggaran hak asasi manusia di China tanpa dikenakan sebarang hukuman. Mereka mesti bertanggungjawab. Mereka akan dipertanggungjawabkan,” katanya kepada The Epoch Times.

Mahkamah Rayuan Litar Kesembilan di San Francisco, Amerika Syarikat pada 12 Jun, 2017. (Gambar oleh Justin Sullivan/ Getty Images)

Plaintif, memetik bahan pemasaran Cisco yang ditemui di laman web China dan di tempat lain, mendakwa Cisco telah bertindak sebagai lebih daripada pelakon komersial tanpa disedari yang menjual widget ke China. Dalam keghairahannya untuk memenangi pasaran teknologi China yang bernilai berbilion dolar, aduan itu mendakwa, syarikat itu memasarkan dirinya untuk menyasarkan penentang dan menjadi pemudah cara penindasan ganas rejim terhadap kepercayaan, mereka bentuk dan membangunkan peralatan komprehensif dengan teknologi dan bakat A.S. sebagai pertukaran untuk akses pasaran.

Sistem yang dirujuk oleh plaintif adalah “Golden Shield”, platform pengawasan dipacu data alat keselamatan China yang boleh diakses di seluruh China. Cisco, kata mereka, telah merangka, mereka bentuk, dan memberi bantuan kritikal dalam melaksanakan dan seterusnya memperhalusi projek Golden Shield pada masa rejim tidak mampu membangunkan projek itu sendiri.

Sebagai tambahan kepada perisian yang disesuaikan itu, Cisco juga menyediakan ujian, “latihan kemahiran” dan “latihan teknikal” yang berterusan kepada ejen China yang ditugaskan untuk menganiaya Falun Gong supaya mereka dapat menguasai penggunaan teknologi itu, menurut plaintif.

Bekas CEO Cisco Systems John Chambers di San Francisco pada 2006. (Gambar oleh Justin Sullivan/Getty Images)

Dari ibu pejabatnya di San Jose, Cisco telah mereka bentuk dan mengeluarkan komponen utama seperti cip litar bersepadu untuk Golden Shield, dan syarikat itu “sengaja memasukkan tandatangan khusus Falun Gong ke dalam peningkatan perisian keselamatan secara berkala dalam memastikan aktiviti dan individu Falun Gong dikenal pasti, disekat, dijejaki dan ditindas,” kata pertuduhan mahkamah itu.

Produk yang terhasil ialah sistem pengawasan yang boleh memantau aktiviti internet penganut Falun Gong pada masa nyata, membolehkan rejim mengenal pasti, mengumpulkan, dan menyeksa ahli kumpulan agama dan memaksa mereka untuk meninggalkan kepercayaan mereka. Sistem ini juga membina profil terperinci dan sentiasa dikemas kini bagi penganut Falun Gong yang disyaki dan dikenali, yang boleh diambil oleh pegawai keselamatan China di mana-mana dalam negara ini, dengan maklumat termasuk lokasi, ahli keluarga dan kenalan mereka, dakwa plaintif.

Wakil Cisco memberitahu The Epoch Times “tiada asas untuk dakwaan terhadap Cisco.”

“Keputusan 7 Julai oleh Litar Kesembilan tidak membuat sebarang penemuan fakta atau menilai sebarang potensi liabiliti, sebaliknya hanya mendapati bahawa plaintif dibenarkan untuk membangkitkan tuntutan mereka dan meminta mereka dipertimbangkan selanjutnya oleh Mahkamah Daerah,” kata seorang jurucakap. “Kami membina produk mengikut piawaian global yang menggalakkan aliran bebas maklumat, privasi dan kebebasan bersuara. Cisco mempunyai komitmen sekian lama untuk menegakkan dan menghormati hak asasi manusia untuk semua orang, dan kami sangat komited terhadap internet global yang terbuka.”

Pengamal Falun Gong di New York City ketika meraikan Hari Falun Dafa Sedunia pada 12 Mei 2023. (Gambar oleh Mark Zou/ The Epoch Times).

Kesemua 13 plaintif, termasuk seorang warga Amerika Syarikat, berkata mereka dikenal pasti melalui teknologi Golden Shield sebagai peserta aktiviti berkaitan Falun Gong dalam talian dan mengalami penahanan selama berbulan-bulan hingga bertahun-tahun pada satu-satu masa, di mana mereka mengalami penyeksaan.

“Penyeksaan fizikal yang dialami plaintif dalam tahanan dan semasa dipenjarakan di kem buruh paksa termasuk dipukul dengan batang keluli dan dikejutkan dengan baton elektrik, kurang tidur, dipaksa duduk atau berdiri untuk tempoh masa yang lama dalam kedudukan yang menyakitkan, dan dipaksa makan secara kekerasan,” tulis Hakim Berzon.

Pihak berkuasa didakwa telah menggunakan maklumat yang disimpan dalam sistem Golden Shield sebagai alat untuk memberikan tekanan mental semasa sesi penyeksaan mereka, katanya.

Hakim Berzon juga mencatatkan Cisco yang didakwa mengulangi retorik parti berkenaan Falun Gong. Syarikat itu didakwa memasarkan perkhidmatannya sebagai berguna kepada “douzheng” Falun Gong pada pameran perdagangan awal 2000-an di Beijing, dan sesi latihan Cisco tersedia pada 2012 yang didakwa menggunakan “virus” dan “wabak” dalam menggambarkan Falun Gong, “cerminan propaganda parti,” tulisnya untuk panel itu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI