25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaGlobalAhli Kongres menceritakan sejarah The Epoch Times di Dewan Perwakilan Amerika Syarikat

Ahli Kongres menceritakan sejarah The Epoch Times di Dewan Perwakilan Amerika Syarikat

“The Epoch Times mewakili kebebasan,” kata Ahli Perwakilan Ralph Norman dalam ucapannya yang dimasukkan ke dalam rekod kongres.

Rep. Ralph Norman (R-S.C.) berucap di Dewan Perwakilan pada 13 Julai tentang asal usul The Epoch Times, dengan menjelaskan misi berterusannya untuk memberikan maklumat tanpa tapisan kepada pembaca di seluruh dunia walaupun menghadapi penindasan oleh rejim komunis China.

Norman memulakan ucapannya dengan menceritakan kisah John Tang, pengasas penerbitan itu, yang sedang melanjutkan pengajian kedoktoran fizik di Georgia Tech pada tahun 1999 apabila, selepas kejadian tidak dijangka, telah memutuskan beliau untuk menubuhkan penerbitan akhbar.

“Beliau tidak pernah membayangkan bahawa 20 tahun kemudian akan mengetuai akhbar Amerika Syarikat keempat terbesar mengikut jumlah langganan,” kata Norman.

Tangkap Skrin (The Epoch Times)

Kelahiran The Epoch Times

Pada tahun 1999, Parti Komunis China (PKC) memulakan kempen kejam menentang disiplin kerohanian Falun Gong, yang merangkumi latihan meditasi dan ajaran moral yang berpusat kepada prinsip Sejati, Baik, Sabar.

Dianggarkan 70 hingga 100 juta warga China sedang berlatih Falun Gong pada masa itu. PKC, menganggap populariti amalan itu sebagai ancaman kepada kuasanya, dan mereka berusaha untuk memburuk dan mengasingkan kumpulan itu dengan menggunakan media negara dan swasta, “memainkan propaganda kebencian tanpa henti menyerang kumpulan yang aman damai” untuk membenarkan penganiayaan, katanya.

John Tang, yang telah berhijrah ke Amerika Syarikat, melihat dari jauh kengerian itu ketika rakan-rakannya dianiaya kerana kepercayaan mereka manakala media Barat mengukuhkan propaganda PKC. Maka, Tang berasa terpaksa dan terpanggil untuk mengambil tindakan, jelas Norman.

Tanpa pengalaman atau sumber terdahulu, Tang telah menubuhkan “Dajiyuan”, iaitu The Epoch Times edisi bahasa Cina, di ruang bawah tanahnya di Atlanta. Matlamat Tang adalah untuk memberikan maklumat yang tidak ditapis bukan sahaja kepada mereka di China tetapi juga kepada semua orang di seluruh dunia. Tidak lama kemudian, warga China di Amerika yang lain, termasuk mereka yang mempunyai ijazah lanjutan, meninggalkan kerjaya mereka yang berpendapatan tinggi untuk menyertai Tang dalam “usaha yang kelihatan mustahil ini,” kata Norman.

Ahli kongres itu seterusnya berucap tentang kumpulan pelapor pertama akhbar itu, yang ditubuhkan di China pada tahun 2000 dan memberi tumpuan terutamanya kepada pencabulan hak asasi manusia oleh PKC.

Laporan akhbar bebas mengenai topik sensitif tersebut, bagaimanapun, menimbulkan ancaman langsung kepada kawalan PKC. Dalam masa beberapa bulan, polis China menyerbu bilik berita di China, menangkap semua wartawan dan editor, beberapa orang daripada mereka menghadapi hukuman berat dan mengalami penyeksaan yang kerap, kata ahli kongres itu, sambil menyatakan dua kakitangan The Epoch Times, Zhang Yuhui dan Shi Shaoping, masing-masing dijatuhi hukuman 10 tahun penjara.

Operasi Epoch Times China berjalan di bawah tanah. Walaupun mengalami pelbagai rintangan, edisi bahasa Cina berkembang pesat di luar China sebagai laman web terkemuka untuk peristiwa semasa China, yang menarik berjuta-juta pembaca. Hari ini, akhbar cetakannya menjangkau pembaca di lebih 30 negara di seluruh dunia, termasuk Amerika Syarikat. Ramai orang di China memintas tembok firewall PKC untuk mengakses laman web The Epoch Times setiap hari.

PKC telah cuba menutup penerbitan itu sejak ia mula ditubuhkan.

“Parti itu telah mengancam pengiklan akhbar berkenaan, melancarkan serangan siber tanpa henti, dan mengancam saudara-mara kakitangan di China,” kata Norman.

Mesin percetakan yang mencetak akhbar The Epoch Times Hong Kong telah dibakar oleh empat penyerang bertopeng pada 19 November 2019.

Gangguan ini tidak terhad di China. Pada tahun 2006, penyerang memecah masuk rumah Ketua Jurutera Peter Li di Atlanta, mengikatnya pada kerusi, dan memukulnya sebelum mencuri komputernya. Di Hong Kong pada 2019, penyerang membakar mesin cetak akhbar itu, dan pada 2021, lelaki bersenjata menyerbu premis itu dan memecahkan peralatan percetakan dengan tukul besi.

Di sebalik semua serangan ini, akhbar itu terus memenuhi tujuannya untuk menegakkan kebenaran.

The Epoch Times juga memainkan peranan penting dalam memberi inspirasi kepada pergerakan Tuidang, atau “Keluar dari PKC,” kata Norman. Melalui penerbitan siri “Nine Commentaries on the Communist Party“, The Epoch Times menawarkan gambaran menyeluruh tentang sifat sebenar PKC. Akibatnya, lebih 410 juta rakyat China telah berusaha untuk memutuskan hubungan mereka dengan parti dan organisasi gabungannya.

Kesan kepada Amerika Syarikat

Menyedari usaha penyusupan PKC di Amerika Syarikat, terutamanya dalam organisasi media, The Epoch Times melancarkan edisi bahasa Inggeris pada 2003 dan menubuhkan edisi cetak di New York pada 2004. Laporan bebas akhbar itu dengan cepat mendapat perhatian. Ia kini merupakan akhbar keempat terbesar di Amerika Syarikat mengikut kiraan pelanggan. Laman web The Epoch Times juga menarik puluhan juta pembaca bulanan.

Pada masa ini, The Epoch Times diterbitkan di 36 negara dan dalam 22 bahasa. Sebagai organisasi bukan keuntungan yang sebahagian besarnya disokong oleh pelanggan individu, ia menyediakan berita dan analisis yang mendalam tentang peristiwa global yang kritikal.

Rep. Ralph Norman mengakhiri ucapannya dengan menyatakan bahawa akhbar itu “berusaha untuk menyerlahkan perkara yang terbaik daripada manusia untuk memberi inspirasi kepada semua orang.”

Akhbar The Epoch Times di New York City pada 13 Julai 2023. (Gambar oleh Samira Bouaou/The Epoch Times)

“Ini semua tentang satu perkataan: kebebasan,” kata beliau semasa ucapannya.

Ahli kongres itu memberitahu The Epoch Times bahawa beliau mendapat inspirasi untuk memberikan ucapan di hadapan Kongres selepas membaca akhbar itu dan mengetahui tentang asal usul syarikat berkenaan.

“The Epoch Times mewakili kebebasan,” katanya. “Ia adalah contoh mengambil perkara dengan tangan anda sendiri dan menjadi suara lalu tidak didiamkan.”

“Sesiapa sahaja akan berhenti; mereka akan berhenti jika rumah diserbu atau jika anda mengalami penyeksaan yang berterusan berlaku,” tambahnya.

Dan sudah tiba masanya untuk melakukan apa yang The Epoch Times lakukan, katanya, kerana “itulah satu-satunya cara kita akan bertahan sebagai negara yang bebas.”

“Cara ia diasaskan dan wujud melalui kesukaran perlu diberitahu kepada Amerika. Kerana kita boleh menjadi PKC seterusnya jika kita tidak menceritakan kisah The Epoch Times,” katanya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI