26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaGlobalElon Musk beritahu dirinya makhluk asing, tetapi tiada siapa yang percaya

Elon Musk beritahu dirinya makhluk asing, tetapi tiada siapa yang percaya

Elon Musk, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Tesla Inc. dan Twitter, sentiasa menjadi topik perbualan seluruh dunia.

Baru-baru ini dalam ciapan di Twitter,  Musk terus memberitahu bahawa dirinya adalah makhluk asing, tetapi tiada siapa yang mempercayainya. 

Kenyataan yang mengejutkan ini mencetuskan perbincangan hangat para pengguna Twitter.

CEO Tesla dan Twitter, Elon Musk. (Gambar oleh Carina Johansen / NTB / AFP) / Norway OUT / Getty Images)

Musk mengumumkan pembentukan syarikat kecerdasan buatan baru “xAI” pada 12 Julai, yang tujuannya adalah untuk “memahami sifat sebenar alam semesta.” 

Dalam ciapan pertamanya pada hari itu di akaun Twitter rasminya, syarikat itu bertanya, “Apakah persoalan paling asas yang tidak dapat diselesaikan?”

Lex Fridman, seorang saintis dari Massachusetts Institute of Technology (MIT), adalah orang pertama yang bertanya: “Bolehkah AI menjadi sedar?”

Untuk ini, Musk menjawab beliau sering tertanya-tanya, dari mana datangnya kesedaran? Jika Model Standard (satu set teori fizik zarah) adalah betul, maka tidak lewat daripada 13.8 bilion tahun sejak kelahiran alam semesta, quark dan lepton akan menjadi “sedar” — Anggapkan tiada makhluk asing yang hidup.

Musk menambah, “Oh ya sementara itu, di manakah makhluk asing?

Friedman menjawab: “Makhluk asing mungkin sudah berada di sini.”

Dan Musk terus berkata: “Saya terus memberitahu orang ramai bahawa saya adalah makhluk asing, tetapi tiada siapa yang mempercayai saya.” Beliau juga menambah emoji mengenyit mata dalam ciapan itu.

Sebaik sahaja Musk berkata demikian, ramai pengguna Twitter segera menyatakan kepercayaan mereka. Seorang berkata, “Saya mempercayai anda, tiada penjelasan lain diperlukan.” Seorang lagi berkata dia percaya Musk adalah makhluk asing dari Marikh.

Musk sebelum ini telah beberapa kali mendakwa dirinya adalah makhluk asing. Sebagai contoh, Musk dalam satu ciapan pada November lalu berkata beliau adalah makhluk asing yang cuba kembali ke planetnya. Tidak hairanlah jika ada yang menyangka jutawan itu membina kapal angkasa semata-mata untuk pulang ke kampung halamannya di Marikh.

Salah satu peristiwa terbaru Musk yang paling ketara ialah pertarungannya dengan Ketua Pegawai Eksekutif Meta dan pengasas Facebook Mark Zuckerberg.

The New York Times memetik Dana White, presiden Ultimate Fighting Championship, sebagai berkata dalam pertandingan rasmi seni mempertahankan diri campuran, atlet biasanya bersaing dalam kumpulan mengikut kelas berat. Terdapat jurang saiz yang besar antara dua jutawan itu, yang berada dalam dua kelas berat yang berbeza.

Tetapi White berkata: “Ini akan menjadi pertarungan terbesar dalam sejarah sukan pertarungan.”

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI