31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya HidupDJ radio popular terkejut penceroboh tinggal selesa dalam kediamannya bila beliau tiada

DJ radio popular terkejut penceroboh tinggal selesa dalam kediamannya bila beliau tiada

Bayangkan betapa terkejut dan takutnya rasa seorang pemilik apabila ada penceroboh duduk selesa makan, minum, mandi, tidur dan melepak di dalam rumahnya apabila dia tiada. 

Penyampai radio wanita popular MY FM Emely Poon menarik perhatian ramai apabila beliau memuat naik video di Facebook pada 13 Julai yang memaparkan dirinya menjerit meminta tolong apabila menemui seorang lelaki asing berada di dalam rumahnya dan dengan marah mempersoalkan mengapa dia berada di situ.

Dalam kapsyen videonya di Facebook yang tular dengan lebih 633K tontonan, Emely berkata insiden ini adalah yang paling hampir dengan ketakutan dalam hidupnya. “Bolehkah kita keluar masuk dengan selamat? Lelaki asing menceroboh rumah saya empat kali,” tulisnya.

Emely Poon / Facebook

Menurutnya, pada pagi 11 Julai, jadualnya berbeza berbanding biasa kerana beliau baru pulang ke Kuala Lumpur dari Chiang Mai, Thailand. 

Emely tiba di rumah studionya pada jam 9:30 pagi, hanya untuk menerima kejutan mendapati televisyen dihidupkan, dan programnya pula bukan yang biasa beliau tonton. Tiba-tiba, seorang lelaki berbaju merah dan berseluar pendek muncul dari dapurnya. Ketika bertanya dengan nada marah, Emely menyedari rumahnya telah diceroboh empat kali.

DJ itu mendedahkan penceroboh ini sudah biasa dengan keseluruhan struktur bangunan, menggunakan tangga kebakaran setiap kali dan berjaya memanjat ke balkoninya dan memasuki rumah itu tanpa dikesan oleh mana-mana kamera pengawasan.

DJ MY FM Emely Poon

Menurut penceroboh itu, dia telah cuba menceroboh lebih sepuluh kali dalam tempoh dua bulan dan berjaya tiga hingga empat kali. Memandangkan tahu itu rumah Emely, dia akan memilih untuk masuk ketika Emely pergi bekerja pada waktu pagi dan akan beredar sebelum wanita itu pulang.

Bagaimanapun, anggota keselamatan memaklumkan kepada Emely bahawa lelaki itu juga dilihat berlegar-legar berhampiran balkoninya pada lewat malam. Ini membuatnya lebih berasa takut kerana siapa tahu bila lelaki itu akan menceroboh lagi, memahami motifnya atau sudah tahu apa yang dia akan lakukan di dalam rumahnya.

“Ini sepatutnya menjadi tempat paling selamat buat saya, tetapi kini ia telah menjadi tempat yang paling berbahaya,” tulisnya. 

Emely Poon / Facebook

Pejabat pengurusan kompleks kondominium itu terletak betul-betul di sebelah kediamannya, namun mereka tidak dapat memberikan sebarang perlindungan untuknya.

Anggota keselamatan juga memaklumkan penceroboh itu telah dikesan tidak berpakaian di atas bumbung unitnya, yang membawa kepada aduan daripada penghuni lain.

Semasa disoal siasat polis, lelaki itu mendakwa dia perlu menyerap vitamin D. Apa yang mengejutkan Emely adalah kenyataan yang dibuat oleh pihak pengurusan bangunan kediaman itu, yang sukar difahaminya: “Ini salah wanita itu jika dia menarik perhatian, dan dia harus dipersalahkan apabila sesuatu yang buruk berlaku.”

Emely Poon / Facebook

Emely menimbulkan persoalan, “Jika saya dianggap bertuah dalam kalangan mereka yang tidak bernasib baik kali ini, adakah gadis, pelajar perempuan, wanita bekerja, ibu, dan kaum wanita secara amnya selamat ketika mereka keluar masuk dari sini? Bolehkah kita benar-benar berasa selamat untuk bergerak mencari kehidupan?”

Selain itu, Emely berkongsi tangkap skrin perbualan dengan jirannya, yang menyebut pernah melihat lelaki itu beberapa kali di rumahnya, lebih daripada empat kali. Mereka juga menyaksikan dia meninggalkan rumahnya sekitar jam 6 petang, berbau seperti baru mandi, dan kadang-kadang berkelakuan mencurigakan di tempat letak kereta.

Emely Poon / Facebook

DJ popular itu juga telah memfailkan laporan polis rasmi mengenai penceroboh berkenaan selepas ramai netizen mempertikaikan sama ada video itu adalah satu ‘prank’ atau gurauan.

Kepada semua wanita, sentiasa berwaspada dengan persekitaran anda, terutamanya jika tinggal bersendirian.

Nampaknya ramai orang yang tidak boleh dipercayai hari ini walaupun mereka itu orang yang ditugaskan dan sepatutnya membantu bagi memastikan anda berada dalam keadaan selamat.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI