33.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaNasionalKanak-kanak perempuan 3 tahun lumpuh akibat kecuaian hospital terima pampasan RM5.6 juta

Kanak-kanak perempuan 3 tahun lumpuh akibat kecuaian hospital terima pampasan RM5.6 juta

Seorang kanak-kanak perempuan berusia 3 tahun dianugerahkan wang pampasan berjumlah RM5.6 juta selepas hakim mendapati sebuah hospital awam melakukan kecuaian sehingga mengakibatnya lumpuh semasa melalui kelahiran secara pembedahan Caesarean.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Akhtar Tahir mengarahkan hospital terbabit membayar RM5.6 juta kepada Nur Adeena Mohd Syahmir susulan saman yang difailkan melalui bapanya, Mohd Syahmir Mohd Kamal terhadap kerajaan dan doktor yang terbabit dengan dakwaan mereka telah cuai serta gagal bertindak demi kepentingan mangsa.

Sekadar Gambar Hiasan

Nur Adeena dilahirkan pada 12 Mei 2020, didapati mengalami kecederaan saraf tunjang berikutan komplikasi pembedahan Caesarean yang menyebabkannya lumpuh dari leher ke bawah, lapor Berita Harian.

Selepas siasatan dalaman dijalankan oleh pihak hospital, mereka mendapati pegawai perubatan yang menjalankan pembedahan itu tidak mempunyai pengalaman terdahulu dan melakukannya tanpa pengawasan pakar obstetrik dan ginekologi.

Hakim Datuk Akhtar Tahir berkata, doktor pakar menerangkan bahawa berdasarkan keadaan, Nur Adeena berkemungkinan hidup sehingga usia 23 tahun, justeru mahkamah memutuskan mangsa layak mendapat pampasan yang secukupnya.

Sekadar Gambar Hiasan

“Tiada jumlah wang yang boleh mengurangkan kesakitan dan penderitaan kanak-kanak itu. Oleh itu, mahkamah hanya boleh memberikan jumlah mencerminkan kerugian dialami serta jumlah itu tidak boleh terlalu tinggi sebaliknya munasabah.

“Mahkamah juga berpandangan jumlah ganti rugi diberikan mesti mengimbangi sebaik mungkin perbelanjaan tambahan yang akan ditanggung penjaga plaintif (kanak-kanak itu),” kata Hakim Akhtar.

Selain itu, mahkamah berpendirian pihaknya tidak diberi kuasa untuk menentukan tempat terbaik untuk rawatan atau cara rawatan dan perkara itu mesti ditentukan oleh penjaga iaitu ibu bapa mangsa.

Gambar ihsan Facebook Nurul Khairiyah

“Ibu bapa tidak boleh dibelenggu dengan beban memilih rawatan yang lebih murah berbanding rawatan yang lebih baik dan tepat pada masanya.

“Oleh itu, mahkamah tidak boleh menerima dakwaan defendan (kerajaan) bahawa tempat rawatan terbaik adalah di kemudahan kerajaan yang percuma atau murah. Ini mungkin benar, tetapi faktor lebih penting dalam pandangan mahkamah ialah memutuskan rawatan terbaik.

“Yang terbaik mungkin bukan yang termurah,” kata Hakim Akhtar.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI