26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaInspirasiKehadirannya di rumah menjadikan tubuh badan lebih sihat, manfaat memelihara kucing termasuk...

Kehadirannya di rumah menjadikan tubuh badan lebih sihat, manfaat memelihara kucing termasuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

Jika anda bertanya kepada pemilik kucing mengapa mereka mahu memelihara kucing, kebanyakan mereka tidak akan dapat memberitahu, mungkin kerana mereka menyukai kucing dari lubuk hati.

Alasan ini mungkin tidak bermakna apa-apa kepada mereka yang bukan pencinta haiwan, namun ternyata ada alasan objektif untuk memelihara kucing. 

Sekadar Gambar Hiasan / Pixabay

Terdapat bukti saintifik bahawa memiliki atau berinteraksi dengan kucing memberi manfaat kepada tubuh badan manusia, kerana semakin rapat hubungan manusia dengan kucing, semakin jelas kesannya.

Kajian luar negara telah membuktikan apabila berinteraksi dengan kucing boleh menurunkan kadar denyutan jantung dan tekanan darah. Kadar jantung dan tekanan darah yang rendah menunjukkan tubuh berada dalam keadaan santai, yang memberi kesan positif kepada kesihatan. 

Sekadar Gambar Hiasan / Pixabay

Oleh itu, memelihara kucing dapat meningkatkan tahap kesihatan manusia. Pasukan penyelidik menjalankan kajian terhadap 20 pemilik kucing dan sukarelawan untuk mengukur keintiman mereka dengan kucing dalam satu soal selidik, dan kemudian secara elektronik mengukur keintiman mereka dengan kucing pada sebelum, semasa dan selepas berinteraksi dengan kucing dalam persekitaran masing-masing. Mereka merekodkan kadar denyutan jantung dan tekanan darah kesemua peserta.

Keputusan menunjukkan kadar denyutan jantung dan tekanan darah kedua-dua pemilik kucing dan sukarelawan telah menurun apabila mereka menerima kehadiran kucing, dan akan meningkat apabila kucing meninggalkan mereka. 

Dan ia berkadar terus baik dengan keintiman antara pemilik dan kucing mereka, bermaksud semakin rapat hubungan antara pemilik dan kucing, semakin tenang mereka dapat rasakan ketika bersama kucing itu, yang bermakna ini lebih baik untuk kesihatan mereka.

Sekadar Gambar Hiasan / Pixabay

Di samping kajian ini, terdapat kajian lain dengan keputusan yang sama. Kajian di United Kingdom dan Amerika Syarikat telah menunjukkan individu yang mempunyai kucing di rumah mempunyai indeks kesihatan jantung yang lebih baik berbanding mereka yang tidak mempunyai kucing. Pergaulan dengan kucing boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan strok.

Jadi, kucing itu boleh membantu anda apabila anda juga bertindak membantu mereka. Pemilik kucing kini boleh memberikan alasan yang lebih kukuh kepada mereka yang sedang mempertimbangkan untuk mengadopsi kucing, yang bukan hanya sekadar sayangkan kucing untuk menerima manfaatnya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI