31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGaya HidupOyen masyhur sahabat Capybara rasmi jadi penghuni tetap Zoo Negara bila nama...

Oyen masyhur sahabat Capybara rasmi jadi penghuni tetap Zoo Negara bila nama sudah ada papan tanda

Inisiatif Zoo Negara meletakkan papan tanda “Oyen” di hadapan kandang tikus gergasi capybara bermula 26 Jun lalu diharap memudahkan jejak para pengunjung untuk menemui kucing oyen yang pernah tular satu ketika dulu.

Kucing “Oyen” itu kini menjadi antara “bintang” utama yang menarik perhatian ke Zoo Negara sekali gus telah melonjakkan jumlah pengunjung untuk melihat sendiri haiwan berlainan spesies sebenarnya boleh tinggal bersama.

Twitter

Naib Presiden Zoo Negara Rosly@Rahmat Ahmat Lana berkata sejak kisahnya menjadi tular, kucing Oyen itu meraih populariti luar biasa susulan keunikannya bersahabat dan sudah menjadi seakan-akan rakan sekandang capybara sejak lebih dua tahun lalu.

“Pemasangan papan tanda ‘& Oyen’ di bawah papan tanda ‘Capybara’ ini juga bertujuan sebagai makluman kepada pengunjung yang mungkin tidak mengetahui tentang Oyen yang pernah tular sehingga ke luar negara. 

Twitter

“Jadi apabila lihat ada nama Oyen mereka akan tertanya-tanya dan mencari tentang keunikan persahabatan dua haiwan ini,” katanya.

Persahabatan dua haiwan yang berlainan spesies itu menjadi tarikan baharu Zoo Negara selepas video TikTok memaparkan Oyen, kucing jalanan yang menumpang hidup bersama capybara, tular di media sosial beberapa kali sejurus Zoo Negara dibuka semula semasa pandemik pada September 2021.

Twitter

Video yang menunjukkan Oyen tidur sambil berpelukan bersama capybara merupakan antara yang tular kerana ia menunjukkan kedua-dua haiwan itu boleh hidup harmoni tinggal di “rumah” yang sama, sekali gus menjadikan situasi itu unik dan jarang ditemui. 

Rosly berkata pihak zoo telah bertindak menjaga kebajikan kucing berkenaan termasuk memberi makanan bernutrisi selain memantau tahap kesihatannya, selepas dia membawa tarikan lebih ramai pengunjung ke Zoo Negara.

Twitter

“Pada mulanya Oyen datang sendiri dan menumpang makan makanan capybara yang diberi pekerja, tapi selepas itu kita juga menyediakan makanan kucing khas untuk Oyen.

“Oyen ini juga sukar didekati, kita cuba nak dekat tapi tak boleh nak pegang dia, jadi tahap kesihatannya dipantau melalui reaksi dan najisnya, tapi buat masa ini dia memang sihat,” katanya kepada Bernama sambil menambah jangka hayat kucing adalah kira-kira 15 tahun. 

Twitter

Video pemasangan papan tanda yang dimuat naik menerusi TikTok Zoo Negara telah mendapat reaksi positif dan komen lucu netizen yang antara lain menyifatkan kucing itu “berjaya menjadi pemastautin atau penduduk tetap” zoo berkenaan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI