31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGaya Hidup“Pemandu yang suka bunyi hon dan kelip lampu paling kedekut?” Kenali personaliti...

“Pemandu yang suka bunyi hon dan kelip lampu paling kedekut?” Kenali personaliti sebenar anda melalui rutin pemanduan

Untuk mengetahui personaliti seseorang, ia mengambil sedikit masa untuk memahami, tetapi anda berpeluang mengenalinya semasa menaiki kereta yang dipandu oleh orang lain. Mungkin boleh memahami 50 peratus daripadanya selepas membuat sedikit pemerhatian.

Adalah sukar untuk menyembunyikan tabiat pemanduan dan tindakan spontan yang ditunjukkan apabila menghadapi situasi yang tidak dijangka.

Jadi daripada melihat cara pemanduan seseorang, anda mungkin boleh mengenali perwatakan sebenar si pemandu.

Gambar Hiasan / Pixabay

1. Suka brek mengejut

Pemandu yang tiba-tiba brek mengejut apabila tiada kecemasan disifatkan sebagai jenis orang yang mempunyai personaliti yang kasar dan kepala angin.

Selain memandu, mereka juga agak acuh tak acuh dalam hal peribadi, asalkan boleh berjalan; di lintasan zebra, lampu isyarat, dan selekoh, apabila anda sepatutnya boleh memperlahankan kenderaan, tiba-tiba menekan brek pada saat akhir, yang mengejutkan orang di dalam kereta dan menunjukkan orang ini tidak mempunyai empati terhadap penumpang lain yang berada dalam kenderaan yang sama.

2. Suka memotong dan mencelah barisan orang lain secara paksa

Kebanyakan orang yang sudah biasa memotong, kerap menukar lorong, dan mencelah memasuki barisan di jalan raya adalah seorang yang keras hati dan tidak mahu mengaku kalah. Apabila memotong barisan tanpa izin, mereka boleh menunjukkan “keinginan untuk menang” kepada pihak lawan kerana sifat mereka tidak boleh menerima kekalahan. Apa sahaja mesti hendak menang.

Selain itu, orang jenis ini lebih mementingkan diri sendiri, jadi mereka akan menukar lorong sesuka hati, dan mereka cenderung mengabaikan situasi keseluruhan apabila mahu melakukan sesuatu, dan hanya menumpukan kepada apa yang diingini sehingga sanggup menolak pemikiran yang munasabah untuk bertimbang rasa.

3. Pemandu suka membunyikan hon dan menyalakan lampu kepada kenderaan hadapan

Apabila menghampiri kenderaan di hadapan yang bergerak sedikit perlahan, tunggu kurang dari 2 saat dan segera “hon dulu”. Orang jenis ini tidak mempunyai banyak toleransi dan rasa simpati, malah agak berkira dan mudah menjadi kedekut.

Asal ada kenderaan di hadapan yang bergerak perlahan, kelihatan terkial-kial atau teragak-agak, orang ini akan segera meragam dan mendesak pemandu di hadapannya dengan mengelipkan lampu, membunyikan hon, atau membuka tingkap kereta untuk memaki. Orang jenis ini adalah orang yang baik dalam kehidupan seharian mereka, tetapi apabila berhadapan perkara yang dirasakan kurang baik buat diri mereka, mulalah sifat sebenar ini menonjol dan menampakkan mereka sangat pentingkan diri sendiri.

4. Pemanduan yang kasar dan berang di jalan raya

Ini termasuk pemandu yang suka brek mengejut, buat u-turn mengejut, memintas tergesa-gesa, dan sengaja memotong dalam barisan. Mereka ini semuanya jenis pemarah dan mempunyai harga diri atau ego yang tinggi. Walaupun anda seorang yang baik selepas keluar dari kereta, jika anda suka mendesak di hadapan stereng atau menghancurkan barang-barang ketika sedang marah di atas jalan raya, anda juga harus memberi perhatian kepada kecenderungan diri anda sebagai seorang yang boleh menjadi kasar.

5. Seorang pemandu dengan berhati-hati

Orang yang sangat berhati-hati semasa memandu adalah sensitif, pemalu dan bertimbang rasa terhadap orang lain, jadi mereka memandu dengan lebih selamat dan kurang mengalami kemalangan.

Oleh itu, menaiki kereta bersama pemandu jenis ini adalah lebih terasa selamat dan meyakinkan. Orang jenis ini juga mempunyai kelemahan dalam personaliti iaitu kurang tegas dalam membuat keputusan dan sukar untuk membuat keputusan apabila sedang berhadapan dengan situasi kecemasan.

Yang mana satu jenis pemanduan anda di atas? Semoga bermanfaat.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI