31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya HidupBerhati-hati dengan taktik terbaru scammer: Jemputan perkahwinan digital

Berhati-hati dengan taktik terbaru scammer: Jemputan perkahwinan digital

Scammer hari ini tidak henti-henti mencuba setiap taktik yang mungkin untuk mencari mangsa dan memisahkan rakyat Malaysia daripada wang titik peluh mereka yang susah payah dicari.

Hanya apabila anda fikir telah melihat kesemuanya, scammer kini menghasilkan helah terbaru dengan menggunakan jemputan perkahwinan.

Seperti yang dikongsi oleh pengguna Facebook Muhammad Ali Abdul Razak, modus operandi berfungsi sedemikian rupa sehingga mesej pertama kali akan dikongsi ke WhatsApp anda, meminta anda memuat turun jemputan digital untuk melihat siapa yang membuat jemputan perkahwinan itu.

Facebook

Menerusi tangkap layar, jemputan perkahwinan digital itu menggunakan Fail Pakej Android (APK).

Suspek akan menyuruh penerima memuat turun fail APK untuk mengetahui nama pengirim kad jemputan itu. Pengguna yang tidak berhati-hati dan kurang arif mungkin akan menyangka ia hanyalah jemputan kad kahwin sebenar.

Muhammad Ali menjelaskan sebaik sahaja mangsa mengklik pautan pada fail APK itu, scammer akan mempunyai kawalan automatik ke atas telefon mangsa.

Fail APK itu membenarkan scammer mendapat akses untuk mencuri data daripada telefon mudah alih pengguna, termasuk nombor TAC pengguna yang membolehkan mereka membuat transaksi perbankan tanpa kebenaran. Juga berpotensi menceroboh akaun pengguna di media sosial.

Sekadar Gambar Hiasan / Pexels

“Saya bersimpati dengan mereka yang terkena tipu melalui kaedah ini. Tolong kongsikan mesej ini kepada orang tersayang cepat,” tulisnya dalam hantaran itu.

Ingat untuk tidak memuat turun sebarang aplikasi mencurigakan atau fail APK daripada sumber yang tidak jelas. Sentiasa berpegang kepada kedai aplikasi yang dipercayai seperti Google Play atau Apple App Store.

Laporkan kepada pihak berkuasa menerusi talian 997 jika terdapat sebarang aktiviti mencurigakan dalam peranti anda.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI