26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaGlobalPenganalisis bimbang PKC menggunakan Hong Kong untuk mengelak sekatan luar negara terhadap...

Penganalisis bimbang PKC menggunakan Hong Kong untuk mengelak sekatan luar negara terhadap pemindahan organ

Sejak Lo Chung-mau, Setiausaha Kesihatan Pihak Berkuasa Hospital Hong Kong, menyatakan harapannya pada Disember 2022 untuk mengintegrasikan hospital Hong Kong ke dalam Sistem Tindak Balas Pemindahan Organ China (COTRS), bilangan individu yang membatalkan pendaftaran penderma organ mereka meningkat pesat dalam bulan yang sama.

Pengulas mengesyaki Parti Komuniti China cuba menggunakan Hong Kong untuk “mengantarabangsakan perniagaan pemindahan organnya” sambil mengelak sekatan negara luar terhadap pemindahan organ di China.

Warga Hong Kong yang baru-baru ini membatalkan pendaftaran penderma organ mereka dengan berkata masalah memburuk adalah apabila kerajaan memutuskan untuk memulakan kenyataan kepada media pada 22 Mei.

Kad penderma organ Hong Kong (Gambar Big Mack / The Epoch Times)

Kerajaan Hong Kong mengkritik segelintir rakyat yang menyeru orang ramai untuk membatalkan pendaftaran pendermaan organ mereka.

Ia juga menyalahkan individu yang tidak mempercayai mekanisme perkongsian organ antara China dan Hong Kong, yang percaya bahawa mekanisme itu tidak melindungi atau menjamin organ warga Hong Kong daripada jatuh ke tangan orang istimewa dan berkepentingan di Tanah Besar.

Memudahkan pemindahan organ warga asing

Pengulas Politik Shi Shan dari The Epoch Times menjelaskan dalam programnya bahawa pihak berkuasa merancang untuk membawa dan menukar organ antara China dan Hong Kong. Shi Shan juga menyebut tanah besar adalah sukar difahami dan berahsia kepada kebanyakan perkara yang telah menimbulkan pelbagai keraguan di kalangan warga Hong Kong.

China diharamkan dalam pemindahan organ di luar negara

Shi Shan menegaskan sistem pemindahan organ di tanah besar China dikatakan bermasalah, menyebabkan kebanyakan negara asing menggubal undang-undang dan melarang rakyat mereka mendapatkan pemindahan organ yang tidak diketahui asal usulnya di luar negara.

Sebagai contoh, sebaik sahaja pesakit menerima pemindahan organ di China, penjagaan kesihatan atau insurans kerajaan Israel tidak akan mengiktiraf prosedur atau menyediakan rawatan susulan untuk sebarang penolakan selepas pembedahan pemindahan.

Pengembangan perniagaan pemindahan organ PKC ke Hong Kong

Shi percaya pelbagai sekatan telah memberi kesan kepada perniagaan pemindahan organ China; dengan mengesyaki “sistem perkongsian organ” antara Hong Kong dan China adalah rancangan jahat Parti Komunis China untuk menggunakan Hong Kong sebagai saluran bagi mengembangkan perniagaan pemindahan organnya.

“Banyak negara telah mengehad dan menyekat Parti Komunis China, menyukarkan rejim untuk membuat wang. Tetapi Hong Kong masih belum disekat atau dihadkan oleh negara asing. Jadi organ yang diambil dari Tanah Besar boleh dialih ke hospital Hong Kong untuk pemindahan.”

Shi Shan menambah China boleh menghantar doktor dan pasukan perubatan ke hospital lain untuk pemindahan organ dalam pelbagai cara. Oleh itu, beliau mengesyaki PKC berhasrat untuk menyediakan pembedahan kepada warga asing untuk mendapatkan pertukaran asing.

Dr. Jacob Lavee, pakar bedah pemindahan jantung terkenal dan profesor Sekolah Perubatan di Universiti Tel Aviv di Israel, membincangkan sistem perkongsian pendermaan organ antara China dan Hong Kong kepada The Epoch Times pada Mei 2023.

Dr. Lavee berkata ia mungkin bermakna menyeret Hong Kong untuk mendapatkan organ yang dituai daripada orang hidup.

Dr. Lavee juga menasihatkan negara-negara Barat untuk berganding bahu dalam usaha diplomatik dan ekonomi untuk memerangi kekejaman dan penggunaan organ yang dituai di Hong Kong.

Mengharamkan organ yang meragukan

Israel menguatkuasakan undang-undang pada April 2014 yang melarang semua warga Israel daripada menjalani pembedahan pemindahan organ di luar negara daripada sumber yang tidak diketahui atau menyalahi undang-undang.

Kerajaan Israel juga melarang syarikat insurans daripada membayar rakyat yang mempunyai prosedur pemindahan organ yang dilakukan di luar negara.

Usaha Dr Lavee adalah di sebalik kejayaan perundangan larangan Israel. Menurut laman web berita A.S. Axios.com, Dr. Lavee mula mengetahui tentang China menuai organ ke atas tahanan hidup pada tahun 2005.

Pada masa itu, salah seorang pesakitnya terbang ke China dua minggu lebih awal untuk menjalani pembedahan pemindahan jantung.

Beliau mengimbas kembali soalan, “Siapa yang boleh menjamin anda untuk menerima jantung pada hari tertentu? Seseorang perlu mati pada hari yang tepat dan tertentu untuk itu berlaku.”

Selepas pesakit tiba di China, dia menerima pemindahan jantung pada hari yang tepat dan dijanjikan kepadanya, mendorong kepada termeterai undang-undang larangan itu yang didesak oleh Lavee.

Dunia vs Penuaian organ hidup PKC

Pelbagai penyiasatan antarabangsa telah mengesahkan penuaian organ rejim sejak skandal itu meletus pada 2006.

David Matas, seorang peguam hak asasi manusia antarabangsa, membicarakannya dengan Jan Jekielek, editor kanan The Epoch Times, mengenai isu penuaian organ hidup, “Masalahnya bukan kekurangan bukti. Sebaliknya, terlalu banyak.”

Matas ialah salah seorang penyiasat yang menyediakan laporan 2006 dan 2016 mengenai dakwaan pengambilan organ hidup ke atas pengamal Falun Gong di China dan pengarang bersama Bloody Harvest/The Slaughter—An Update.

Laporan Kilgour—Matas menyimpulkan pengambilan organ secara paksa pada skala besar-besaran oleh Parti Komunis China ke atas ahli Falun Gong.

Amerika Syarikat

Pada 27 Mac, Dewan Perwakilan Amerika Syarikat meluluskan Akta Hentikan Pengambilan Organ Paksa 2023 untuk menyekat kakitangan yang terlibat dalam pemerdagangan organ dan pengambilan organ hidup, dengan hukuman sivil maksimum sehingga AS$250,000, penalti jenayah sehingga AS$1 juta dan 20 tahun penjara.

Rang undang-undang itu menunggu kelulusan daripada Senat Amerika Syarikat dan ditandatangani oleh Presiden.

Kanada

Pada 14 Disember 2022, Parlimen Kanada sebulat suara meluluskan Akta S-223, rang undang-undang untuk memerangi pengambilan dan pemerdagangan organ manusia secara haram

Di samping, Israel, Taiwan, Itali, Sepanyol, dan United Kingdom telah melarang perjalanan bagi tujuan pemindahan organ.

Korea Selatan

Pada 6 Mac 2020, Korea Selatan meminda Akta Pemindahan Organ Dalaman Korea. Pindaan itu berkuat kuasa pada 8 Oktober 2020, yang menetapkan mana-mana orang yang menerima pemindahan organ ke luar negara mesti menyerahkan dokumen dan maklumat yang diperlukan mengenai pembedahan kepada Kementerian Kesihatan dan Kebajikan dalam tempoh 30 hari selepas kembali ke Korea.

Eropah

Majlis Eropah meluluskan Konvensyen Majlis Eropah untuk Membanteras Pemerdagangan Organ Manusia pada tahun 2014.

Konvensyen ini menetapkan pemerdagangan organ adalah satu kesalahan jenayah, dan mana-mana pelakunya akan dihukum.

Negara-negara yang menandatangani Konvensyen termasuk Switzerland, Norway, Perancis, Belgium, Albania, Croatia, Republik Czech, Montenegro, Latvia, Malta, Portugal, Moldova dan Slovenia.

Taiwan

Pada 12 Jun 2015, Taiwan meluluskan Pindaan Akta Pemindahan Organ Manusia, yang menetapkan bahawa pemindahan organ haruslah percuma atau diberikan tanpa ganjaran.

Pesalah akan dihukum penjara sehingga lima tahun dan denda NT$1.5 juta. Sekiranya doktor didapati terlibat sebagai perantara, lesen mereka boleh dibatalkan sebagai penalti maksimum.

Pada masa itu, Yu Mei-nu, ahli perundangan Parti Kemajuan Demokratik, menyatakan ramai orang akan pergi ke tanah besar China untuk menerima pemindahan organ secara haram kerana kekurangan organ di Taiwan.

Yu berkata, Parti Komunis China telah menjalankan aktiviti organ perantara dan perniagaan tukar beli tidak wajar yang diambil daripada pengamal Falun Gong. Beliau berharap pindaan undang-undang itu dapat menghentikan perantara dan pemerdagangan organ yang dahsyat.

Tiada lantikan semula untuk doktor Taiwan

Pada 10 Jun 2023, Hospital Kristian Changhua Taiwan mengumumkan dua doktor daripada pasukan pemindahan organnya telah berulang kali melawat China untuk menjalankan pembedahan pemindahan tanpa melaporkan kepada hospital, yang telah melanggar ketelusan dan kebolehkesanan sumber organ serta kontrak kepada etika perubatan.

Selepas mempertimbangkan dengan teliti prinsip etika perubatan, pihak hospital memutuskan untuk tidak melantik semula kedua-dua doktor itu.

Hospital itu menekankan bahawa walaupun orang Tibet, Uyghur, dan ahli gereja keluarga Kristian adalah subjek dalam misi penuaian organ secara langsung oleh PKC, sasaran utama rejim tertumpu kepada pengamal Falun Gong.

Tiada kepercayaan terhadap sistem pemindahan organ PKC

Ketika warga Hong Kong membatalkan kad penderma organ, Pengulas Urusan Semasa Cho Ka-chiu mengulas pada program dalam taliannya bahawa trend itu berpunca daripada ketidakpercayaan dan syak wasangka warga Hong Kong terhadap China.

“Sekiranya penduduk tanah besar yang miskin memerlukan pemindahan jantung tetapi tidak mampu untuk menjalani pembedahan, ia bukan kerana Hong Kong enggan menderma. Tanah besar yang enggan merawat.”

Cho menambah organ itu mungkin berakhir di tangan orang kaya dan orang yang berkuasa.

“Apabila sistem pemindahan organ disepadukan dan dikongsi, jika kanak-kanak meninggal dunia di Hong Kong, adakah terdapat mekanisme untuk memastikan kanak-kanak Hong Kong yang memerlukan mendapatkan organ tersebut terlebih dahulu?”

Cho mempersoalkan jika rejim akan mengutamakan agenda politiknya.

“Adakah rejim itu akan bertindak sewenang-wenangnya kepada anak seseorang yang berkuasa dan tidak menghiraukan seorang kanak-kanak di Hong Kong yang menunggu pemindahan?”

Batalkan budaya pendaftaran penderma organ

Warga Hong Kong Encik H (Nama Samaran) mendaftar sebagai penderma organ dalam sistem Hong Kong pada awal 2019.

Dalam temu bual bersama The Epoch Times pada 1 Jun, Encik H berkata beliau telah berhasrat untuk menjadi penderma organ sejak zaman persekolahannya bertahun-tahun lalu.

Dia memaklumkan hasratnya kepada keluarga dan akan membawa kad pendaftaran pendermanya ke mana-mana.

Encik H sentiasa fikir dia melakukan perkara yang betul dengan mendaftar, terutamanya selepas panggilan telefon daripada Jabatan Kesihatan untuk mengesahkan pendaftarannya pada tahun 2019.

Encik H yang masih muda tidak teragak-agak untuk menjadi penderma organ kerana percaya bahawa orang yang memerlukan patut mendapatkan organ penting dengan lebih cepat.

Pada penghujung tahun 2022, Hong Kong mengalami pemindahan organ pertama dari tanah besar.

Seorang bayi perempuan berusia 4 bulan, Tsz-hay, mengalami ‘dilated cardiomyopathy’ dan kegagalan jantung akut. Keadaan bayi perempuan itu kekal kritikal dan tidak berdaya walaupun ada rayuan orang ramai untuk menderma jantung oleh ahli keluarga dan hospital kanak-kanak.

Lo Chung-mau, Setiausaha Kesihatan Pihak Berkuasa Hospital Hong Kong, berkata di blognya bahawa beliau telah menghubungi dan meminta bantuan daripada Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan PKC dan Pentadbiran Am Kastam. Lo menggesa pemindahan jantung yang lancar antara dua tempat untuk menyelamatkan nyawa kanak-kanak berusia empat bulan itu jika mana-mana jantung boleh didapati daripada penderma yang mati otak di China tanpa penerima yang sesuai di Tanah Besar.

Pada masa itu, media kerajaan, Agensi Berita Xinhua, mendakwa kerajaan Beijing sangat prihatin terhadap permintaan itu.

Jabatan Tindak Balas Kecemasan Perubatan Suruhanjaya Kesihatan dan jabatan antarabangsa bekerjasama dengan sokongan penuh daripada pihak berkuasa kastam di China.

Jabatan-jabatan tersebut meminta Sistem Tindak Balas Pemindahan Organ China mewujudkan hab penyelarasan perhubungan dan perancangan kecemasan.

Akhirnya, pemindahan jantung anak kecil itu berjaya melalui kerjasama 65 profesional perubatan dan pengurusan dari Hong Kong dan China.

Agensi Berita Xinhua, pada masa itu, berkata jantung itu diberikan oleh seorang kanak-kanak mati otak di China “secara percuma.”

Jurucakap kerajaan juga memetik Lo Chung-mau, berharap “hospital Hong Kong boleh dimasukkan ke dalam COTRS berdasarkan kisah kejayaan Tsz-hay.”

Encik H tidak terfikir untuk membatalkan pendaftaran penderma organnya ketika itu, kerana dia tidak fikir perkara itu membimbangkannya atau tiada keperluan mendesak.

Beliau menambah amat mengetahui sejarah pemindahan organ yang terkenal di China.

“Rekod PKC yang menganiaya orang adalah jelas. Pada hakikatnya, saya juga dapat merasakan keterlaluan mereka yang berkuasa di China.”

Encik H mempersoalkan: Bagaimanakah tempat seperti itu boleh dikaitkan dengan unsur-unsur pendermaan organ yang “adil” atau “percuma”?

Gambar Hiasan / Pixabay

Kerajaan Hong Kong mengkritik warga yang mengecam

Dalam siaran berita 22 Mei, kerajaan Hong Kong mengkritik orang yang menggesa untuk membatalkan daftar penderma organ.

Menyedari laporan media yang menggembirakan, Encik H memutuskan untuk melihat “betapa gilanya kerajaan boleh bertindak.”

Encik H memetik kerajaan: Sebilangan kecil individu memutar belit nilai murni dan penumpuan altruistik dalam pendermaan organ di Internet.”

“Perbuatan itu sama sekali bertentangan dengan semangat berkasih sayang tidak mementingkan diri dalam pendermaan organ; Sesetengah individu juga secara sewenang-wenangnya memperlekehkan kepentingan membina cadangan penubuhan mekanisme bantuan bersama untuk pemindahan oleh kedua-dua tempat, sudah pasti menghina hubungan yang tidak dapat dipisahkan antara warga Hong Kong dan tanah besar serta pelbagai pendermaan organ secara suci hati dan tindakan bantuan daripada tanah besar.”

“Sesetengah individu tidak menghiraukan sama sekali kesejahteraan pesakit yang menunggu pemindahan organ di dua tempat itu, dan perkembangan pendermaan organ dan pemindahan serta sistem pengagihan untuk pemindahan di tanah besar telah disalahtafsirkan.”

Selepas membaca kata-kata itu, Encik H segera membatalkan pendaftaran penderma organnya secara dalam talian.

“Walaupun sumbangan saya tidak dianggap hebat, saya tidak akan membenarkan kerajaan merosakkannya seperti ini.”

Seorang rakan Encik H, yang sedang menunggu pemindahan paru-paru, memberi inspirasi kepadanya untuk menjadi penderma organ ‘cadaveric’ selama bertahun-tahun.

Walau bagaimanapun, rancangan PKC untuk memasukkan Hong Kong dalam mekanisme perkongsian organnya akhirnya mengalahkan sifat budiman yang dibinanya selama ini.

“Tidak kira apa yang dijanjikan kerajaan. Sejak bila kata-kata kerajaan boleh dipercayai? Sama seperti apa yang dikatakan tentang “Satu Negara, Dua Sistem” dan kebebasan media?”

Encik H menambah masalahnya terletak pada kekurangan ketelusan dalam cara tanah besar mengendalikan perniagaan. Jadi dia membatalkan kad pendermanya sebelum “mekanisme gotong-royong dan perkongsian untuk pemindahan organ” bermula.

Apabila ditanya sama ada beliau akan mempertimbangkan untuk mendaftar semula untuk pendermaan organ, Encik H dengan tegas berkata, “Tidak. Sekurang-kurangnya tidak di Hong Kong. Melainkan saya berpindah dari Hong Kong dan bermula semula dalam sistem yang boleh dipercayai.”

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI