25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya HidupPendaki bertuah jadi saksi fenomena ‘Golden Halo’ yang menyerupai 'sigah' Kadazandusun dan...

Pendaki bertuah jadi saksi fenomena ‘Golden Halo’ yang menyerupai ‘sigah’ Kadazandusun dan Murut di puncak Kinabalu

Gambar fenomena indah ‘golden halo’ atau lingkaran emas menyerupai ‘sigah’ atau tanjak bagi etnik Kadazandusun dan Murut yang mengelilingi satu daripada puncak di Gunung Kinabalu, Sabah menjadi tular di media sosial.

Lingkaran itu yang terhasil daripada biasan cahaya matahari dirakam seorang malim gunung yang kebetulan berada di kawasan puncak Gunung Kinabalu ketika fenomena itu berlaku pada kira-kira jam 6 pagi, 14 Jun.

Gambar ihsan Daverond Dolius

Daverond Dolius, 23, dari Kota Belud menyaksikan fenomena yang berlaku ketika matahari terbit dan merakamnya sebelum memuat naik di laman Facebook yang kemudian menarik perhatian netizen.

Beliau mengesahkan gambar berkenaan adalah asli dan bukan disunting berikutan bentuk dan warnanya yang unik, lebih-lebih lagi dilihat mengelilingi satu daripada puncak yang ada di Gunung Kinabalu.

Katanya, fenomena itu dirakam berdekatan kawasan Gurkha Hut, iaitu antara puncak dan laluan untuk latihan pendakian altitud tinggi bagi pendaki berpengalaman yang mahu menawan gunung lebih tinggi daripada Kinabalu.

Facebook

“Ia adalah kejadian sebenar dan saya ada videonya. Saya merakam gambar itu dari Low’s Peak ketika matahari terbit pada kira-kira jam 6 pagi.

“Ketika itu ada kira-kira 100 pendaki. Pendaki yang saya iring juga mengambil gambar fenomena berkenaan,” kata Daverond yang berpengalaman sebagai malim gunung selama 6 tahun. 

Gambar ihsan Daverond Dolius

Sehingga hari ini, perkongsiannya di laman Facebook mendapat perhatian lebih 400 kali selain menerima pelbagai maklum balas netizen yang kebanyakannya menyatakan ketakjuban terhadap fenomena itu yang disifatkan jarang-jarang dapat disaksikan.

Selain disamakan dengan imej ‘sigah’, ada netizen turut menyamakannya dengan imej naga emas, rantai leher dan corak pada leher beruang matahari.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI