27 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaInspirasi“Jumpa cinta kami semula,” Kekasih lama sekolah tinggi akhirnya bergelar suami isteri...

“Jumpa cinta kami semula,” Kekasih lama sekolah tinggi akhirnya bergelar suami isteri selepas 63 tahun berpisah merindui satu sama lain

Cinta itu tidak mengenal masa dengan buktinya pasangan kekasih lama Eddie Lamm dan Caroline Reeves, yang bersekolah tinggi di Tennessee, Amerika Syarikat pada tahun 1950-an, merindui satu sama lain, namun mempunyai hala tuju yang berbeza demi masa depan, lalu mereka terpisah tetapi kemudian bertemu semula. 

Tidak pula menyangka mereka masih berjodoh selepas 63 tahun kemudian, Lamm meneruskan usahanya tanpa putus asa dan membuat lamaran perkahwinan kepada Reeves dan akhirnya berjaya. 

@CBSMornings/Twitter

Pasangan kekasih yang sudah memasuki usia 80-an, akhirnya berkahwin dan sah bergelar suami isteri hingga akhir hayat.

CBS Mornings melaporkan pada tahun 1956, Lamm dan Reeves merupakan pasangan kekasih yang bercinta di sekolah tinggi. Lamm bergurau Reeves adalah cinta pandang pertama pada masa itu, dan Reeves mendedahkan Lamm merupakan budak lelaki paling comel dalam sekolah mereka. 

@CBSMornings/Twitter

Walau bagaimanapun, pada tahun 1959, selepas tamat sekolah tinggi, Lamm memohon menyertai Kor Latihan Pegawai Tentera Simpanan Universiti Tennessee, dan bersedia menyertai Tentera Udara untuk menjadi juruterbang pesawat tentera. Ekoran sibuk dengan cita-citanya, Lamm telah berpisah dengan Reeves tanpa memberi kata-kata perpisahan secara yang betul.

Lamm teringat pada malam perpisahan itu, dia memandu Reeves pulang ke rumah dengan keretanya. Selepas memberi ciuman selamat tinggal, Reeves keluar dari kereta dan terus beredar. Reeves mendedahkan dia menangis sepanjang malam itu kerana tidak menerima cincin pasangan. Selama 21 tahun tanpa khabar berita daripada Lamm, Caroline Reeves dinobat Miss Nashville Tennessee pada tahun 1959, bekerja sebagai pereka dalaman, penulis majalah, dan menulis 3 novel.

@CBSMornings/Twitter

Perkara yang paling kebetulan ialah kedua-duanya berkahwin dengan pasangan masing-masing pada tahun 1961. Isteri Lamm meninggal dunia akibat sakit pada 2021. Reeves pertama kali bercerai pada 1980-an, dan selepas berkahwin semula, suaminya meninggal dunia pada 2001.

Kedua-dua kekasih lama ini ada memikirkan masa silam percintaan mereka dari semasa ke semasa dan masa terus berlalu. Mereka mengetahui keadaan masing-masing melalui kenalan, tetapi tidak pernah berhubung.

@CBSMornings/Twitter

Akhirnya, pada April 2022, Eddie Lamm yang tinggal di California, tiba-tiba ingin menghubungi Caroline Reeves. 

Dia mencuba 9 kali sebelum dapat membuat panggilan yang betul tanpa putus asa. Kemudian Lamm terbang ke Nashville untuk melawat Reeves. 

@CBSMornings/Twitter

Selepas memandu untuk menjemputnya, mereka berhenti di gudang FedEx dan kedua-duanya keluar dari kereta, melompat kegembiraan, berpelukan dan berciuman melepaskan kerinduan.

Lamm kemudian memujuk Reeves untuk berpindah ke California supaya mereka boleh tinggal bersama, bertunang dahulu dan akhirnya melamar dengan sempurna 3 bulan kemudian selepas pertemuan semula itu. 

@CBSMornings/Twitter

Selepas 63 tahun, kedua-dua pasangan cinta pertama sekolah tinggi ini akhirnya bersama. Eddie Lamm kini berusia 85 tahun, dan Caroline Reeves baru sahaja melepasi hari jadinya yang ke-82.

Mereka hanya dapat ketawa sambil berkata kedua-duanya berasa lebih muda selepas berkahwin. “Kami jumpa cinta kami semula,” kata Eddie dan Caroline.

@CBSMornings/Twitter

“Kami telah bertanya kepada Tuhan mengapa semua ini ditakdirkan (merujuk kedua-duanya bersatu semula dan berjodoh), dan kini kami tahu semuanya berlaku supaya kami dapat menjaga satu sama lain,” kata pasangan cinta sejati ini.

Kalau sudah jodoh tidak ke mana, maka percayalah untuk tidak berputus asa dengan cinta anda.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI