25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaGaya HidupLagu tema J-drama era 90-an “Poison” terbukti dapat menenangkan bayi dan menghentikan...

Lagu tema J-drama era 90-an “Poison” terbukti dapat menenangkan bayi dan menghentikan tangisannya, pakar akustik jelaskan kenapa

Bayi menangis adalah perkara biasa tetapi bagaimana jika dia tidak mahu berhenti? Dan untuk menenangkannya, kini si ibu sudah tahu caranya dengan bersyukur dan berterima kasih kepada lagu ‘Poison’. Lagu hits dendangan pelakon popular Jepun era 90-an Takashi Sorimachi, bintang utama drama “Great Teacher Onizuka” (GTO).

Maka, agak mengejutkan siapalah yang boleh menyangka lagu tema Great Teacher Onizuka sebenarnya amat bagus untuk menenangkan bayi merengek?

Ken Net Channel/YouTube

Jika anda dibesarkan pada penghujung tahun 90-an atau awal 2000, atau peminat anime Jepun, anda mungkin tahu tentang francais yang terkenal “Great Teacher Onizuka”. Dianggap sebagai manga shonen klasik dari era itu, ia cukup berjaya untuk melahirkan bukan sahaja anime TV dalam 43 episod di Jepun, tetapi juga filem dan J-drama popular 12 episod pada tahun 1998.

Dan hasilnya, lagu hits untuk drama itu, “POISON” oleh Takashi Sorimachi, yang juga memainkan watak Teacher Onizuka telah mendapat tempat yang istimewa di hati peminat sehingga hari ini.

Takashi Sorimachi dalam Great Teacher Onizuka (GTO)

Tanpa menyangka 25 tahun kemudian, lagu itu menerima kebangkitan semula dalam bentuk demografi luar jangkaan iaitu di kalangan ibu bapa bayi dan anak kecil yang suka menangis. 

Terdapat khabar angin lagu “Poison” dapat menghentikan tangisan bayi yang tidak mahu berhenti. Agensi pengurusan Takashi Sorimachi, Ken-on telah menyiasat khabar angin ini melalui saluran YouTube mereka Ken Net Channel, dan ia nampaknya terbukti benar!

Ken Net Channel/Youtube

Seperti yang dipaparkan dalam video itu, “Poison” menenangkan bayi yang menangis bukan sahaja di Jepun, tetapi di seluruh dunia. 

Lima keluarga dari Jepun, New Zealand, Amerika Syarikat, Brazil, dan United Kingdom telah diberikan lagu “Poison” dan mereka diminta memainkannya apabila anak kecil menangis, dan merakamkan reaksi si kecil.

Ken Net Channel/YouTube

Terbukti semua bayi, yang berumur antara empat bulan hingga dua tahun, berhenti menangis apabila mendengar lagu “Poison” dendangan Sorimachi itu, malahan ada yang tersenyum dan bertepuk tangan.

Ken Net Channel/YouTube

Sorimachi sendiri terkejut apabila melihat tindak balas kesemua bayi tersebut setelah mendengar lagunya.

Katanya, dia pernah mendengar khabar angin ini apabila salah seorang rakan memberitahunya lagu itu amat ajaib dapat menghentikan tangisan bayi tetapi dia tidak pernah melihatnya sendiri. 

Ken Net Channel/YouTube

Walaupun berasa kagum dengan keputusan itu, Sorimachi dengan merendah diri berkata bukan suaranya yang menyebabkan bayi-bayi itu berhenti menangis tetapi disebabkan oleh melodi pembukaan awal lagu itu.

Ternyata, tekaan Sorimachi sebahagiannya betul. Seorang pakar akustik telah ditanya mengapa lagu “Poison” mempunyai kesan segera kepada bayi. Ketua Makmal Akustik Jepun bernama Suzuki menjelaskan struktur lagu “Poison” bukan sahaja berkesan untuk menghentikan bayi yang menangis, tetapi mengekalkan mereka untuk bertenang dan tidak lagi mahu merengek.

Ken Net Channel/YouTube

Nampaknya, bayi biasanya berhenti menangis atas dua sebab: sama ada mereka dirangsang, atau mereka berasa tenang. “Poison” nampaknya melakukan kedua-duanya.

Riff gitar pembukaan lagu itu mempunyai turun naik berulang yang nampaknya sangat merangsang bayi, dan frekuensi tinggi muzik itu, yang digambarkan dalam baris berbentuk v di carta analisis akustik intro lagu itu, dengan mudah menarik perhatian mereka.

Ken Net Channel/YouTube

Sebaliknya, nada suara Sorimachi yang rendah dan tidak berubah ketika menyanyikan lirik pembukaan turut menenangkan mereka, itulah yang menghalang bayi-bayi itu daripada terus menangis apabila kejutan awal telah hilang.

“Hakikat bahawa ia dapat menenangkan dan merangsang emosi bayi menjadikan lagu ini satu komposisi yang sangat menarik. Saya tidak sangka anda boleh melakukan sesuatu yang sangat berkesan,” kata Suzuki.

Ken Net Channel/YouTube

Suzuki berpendapat lagu itu hanya akan memberi kesan kepada kanak-kanak berumur antara tiga bulan hingga dua tahun, kerana kanak-kanak yang lebih besar cenderung mempunyai sebab yang lebih kompleks untuk menangis dan biasanya tidak begitu mudah untuk ditenangkan.

Sorimachi sendiri berkata mungkin perkara menjadi lebih baik untuk mengetahui perkara ini semasa anak-anak remajanya masih kecil. “Anak perempuan sulung saya dulu selalu menangis,” katanya, sambil menambah dia sering bangun pada pukul dua pagi, dan terpaksa membawa anak perempuannya ke dalam kereta dan memandu pada awal pagi untuk menenangkannya kerana anak kecilnya suka menangis tidak berhenti.

Ken Net Channel/YouTube

Jadi, apabila bayi anda menangis atau merengek atas perkara biasa selepas ini, apa kata pasang sahaja lagu “Poison” di YouTube atau Spotify dan lihat sama ada ia berkesan? Dan jika mereka menangis kerana mahu tidur, anda juga mungkin boleh mencuba kaedah ini.

Mana tahu, mungkin kedua-duanya dapat membantu.

Tonton video di bawah:

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI