26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaKisah BenarPengamal Malaysia rai ulang tahun ke-31 pengenalan Falun Dafa di khalayak awam

Pengamal Malaysia rai ulang tahun ke-31 pengenalan Falun Dafa di khalayak awam

Tanggal 13 Mei 2023 merupakan ulang tahun ke-31 pengenalan Falun Dafa kepada dunia dan Hari Falun Dafa Sedunia yang ke-24. Ia juga merupakan hari lahir pengasas Falun Dafa, Li Hongzhi.

Pengamal Falun Gong dari seluruh Malaysia menghantar ucapan selamat dan keberkatan tulus ikhlas mereka kepada Guru Li Hongzhi, dan berterima kasih kepada Guru kerana memberikan kesihatan dan kemantapan kerohanian kepada semua pengamal, dan berterima kasih kepadanya kerana membawa keindahan Falun Dafa kepada para pengamal tempatan.

Dunia menyambut ulang tahun ke-31 pengenalan Falun Dafa pada 6 Mei 2023, pengamal Falun Dafa di Malaysia mengucapkan selamat hari lahir kepada Guru di Kuala Lumpur. (Gambar oleh Steven/The Epoch Times)
Pengamal dari Pulau Pinang mengucapkan selamat ulang tahun kepada Guru. (Gambar oleh The Epoch Times)
Pengamal dari Johor mengucapkan selamat ulang tahun kepada Guru. (Gambar oleh The Epoch Times)

Kuala Lumpur meraikan Hari Falun Dafa Sedunia

Sempena ulang tahun ke-31 Falun Dafa disebarkan ke seluruh dunia, pada pagi 6 Mei, pengamal Falun Gong di Malaysia mengadakan acara dan Pameran Seni Sejati-Baik-Sabar di Taman Tasik Titiwangsa di Kuala Lumpur untuk meraikan Hari Falun Dafa Sedunia dan hari lahir Guru Li Hongzhi. Para pengamal berkongsi keindahan Sejati, Baik, Sabar hasil ajaran Falun Dafa kepada orang awam.

Sebelum acara dimulakan, pengamal Falun Gong mengadakan latihan berkumpulan di hadapan Dataran Taman Titiwangsa, pemandangan yang menakjubkan dan damai. Walaupun pengamal Falun Gong dari semua lapisan masyarakat dan kumpulan umur yang berbeza mempunyai pengalaman yang berbeza untuk mendapatkan Fa, mereka semua boleh berjalan bersama dengan bertafakur dan memperoleh kesihatan fizikal serta sublimasi kerohanian.

Selepas latihan pada hari itu, pengamal Falun Gong mempersembahkan tarian naga, gendang pinggang dan persembahan pasukan pari-pari untuk meraikan Hari Falun Dafa Sedunia bersama dengan disaksikan orang ramai. Beberapa orang awam yang berada di lokasi berkenaan telah duduk berdekatan untuk menikmati persembahan, malahan bertepuk tangan.

Sepasang adik-beradik yang tinggal di Rawang yang terletak di utara Selangor kebetulan telah berkunjung ke Taman Titiwangsa untuk berjoging pada hari itu. Beberapa wanita yang mempelajari latihan qigong turut tertarik dengan suasana damai pengamal Falun Gong, dan berhenti untuk mengetahui kebenaran tentang Falun Gong dan kisah penganiayaan ke atas pengamalnya di China.

Pada 6 Mei 2023, pengamal Falun Gong berlatih senaman di Taman Titiwangsa untuk meraikan ulang tahun ke-31 pengenalan Falun Dafa kepada dunia. (Gambar oleh Steven/The Epoch Times)
Pada 6 Mei 2023, pengamal Falun Gong berlatih di Taman Titiwangsa untuk meraikan ulang tahun ke-31 pengenalan Falun Dafa kepada dunia. (Gambar oleh Steven/The Epoch Times)
Pengamal Falun Gong mempersembahkan tarian naga di Taman Titiwangsa untuk meraikan Hari Falun Dafa Sedunia. (Gambar oleh Steven/The Epoch Times)
Pengamal Falun Gong membuat persembahan pari-pari di Taman Titiwangsa untuk meraikan Hari Falun Dafa Sedunia. (Gambar oleh Steven/The Epoch Times)
Pengamal Falun Gong mempersembahkan tarian gendang pinggang di Taman Titiwangsa untuk meraikan Hari Falun Dafa Sedunia. (Gambar oleh Steven/The Epoch Times)

Pameran Seni Sejati-Baik-Sabar, orang awam mengetahui kebenaran

Pada masa yang sama, pengamal Falun Gong juga mengadakan Pameran Seni Sejati-Baik-Sabar pada hari itu. Bermula dengan pengenalan hasil seni lukisan, orang ramai mengetahui tentang penganiayaan PKC terhadap pengamal Falun Gong, sambil mendapat pemahaman yang lebih mendalam mengenai Falun Gong.

Pengamal Falun Gong memberi penjelasan dan kebenaran kepada orang ramai. (Gambar oleh Steven/The Epoch Times)

Sazali, yang tinggal di Kuala Lumpur, bekerja sebagai penganalisis data yang kebetulan melalui pameran seni itu. Selepas diperkenalkan dan mengetahui kebenarannya, beliau sangat menyokong pengamal Falun Gong dan bimbang tentang penganiayaan yang dialami oleh mereka. Beliau dengan segera berkata disebabkan bilangan orang yang hadir adalah terhad, beliau berharap pengamal Falun Gong dapat menggunakan media sosial untuk menyebarkan kebenaran dengan lebih pantas dan memberitahu seluruh Malaysia seterusnya ke seluruh dunia tentang penganiayaan itu.

Seorang lagi pengunjung yang bernama Irfan, mengetahui kebenaran tentang Falun Gong dan penganiayaannya selepas melawat pameran seni itu. Kesan paling mendalam Irfan mengenai pameran itu ialah “tiga perkataan, Sejati, Baik, Sabar”. Ia juga adalah pertama kali Irfan mendengar tentang Falun Gong dan kebenaran mengenai penganiayaan Falun Gong. Beliau juga mengambil bahan dan risalah yang memberi penjelasan mengenai kebenaran kisah itu daripada pengamal Falun Gong untuk memahami lebih lanjut. “Ia adalah langkah yang baik, jadi kamu semua perlu teruskan,” kata Irfan.

Irfan berkata beliau menyokong Falun Gong. (Gambar oleh Steven / The Epoch Times)

Terus membangkitkan kesedaran lebih ramai orang

Normah seorang penjawat awam, selepas menyaksikan pameran seni itu, berkata hasil seni itu tersusun dengan baik dan boleh memberi inspirasi kepada ramai orang. Penganiayaan terlalu kejam, bagaimana mungkin perkara seperti ini berlaku pada abad ini. Katanya, acara ini tersusun dengan rapi dan boleh memberitahu lebih ramai orang tentang penganiayaan terhadap Falun Gong. Mungkin masih ramai orang yang tidak mengetahui tragedi itu sedang berlaku.

Beliau mengetahui hari itu merupakan ulang tahun ke-31 pengenalan Falun Dafa kepada dunia. Di sini, Normah mengucapkan tahniah kepada pengamal Falun Gong. Harapannya agar pengamal Falun Gong dapat terus bangkit dan memberi kesedaran ini kepada lebih ramai orang dan menyebarkannya kepada awam.

Penganiayaan mesti dihentikan serta-merta

Amy juga seorang penjawat awam, berkunjung ke taman itu bersama suami dan bayinya yang berusia 9 bulan untuk bersiar-siar. Dalam temu bual selepas melihat pameran itu, beliau berkata apabila melihat lukisan “Golden Lotus”, dirinya berasa sebak.

Amy berkata penganiayaan terhadap Falun Gong mesti dihentikan dengan segera. (Gambar oleh Steven / The Epoch Times)

Beliau berkata pernah mendengar tentang penganiayaan Falun Gong sebelum ini, tetapi hanya dalam sekali imbas dan tidak mempedulikannya. “Sekarang saya terkejut apabila mengetahui PKC telah menganiaya ramai pengamal Falun Gong. Penganiayaan ini mesti dihentikan serta-merta,” katanya.

Amy turut menyatakan sokongannya kepada pengamal Falun Gong dan berharap mereka boleh terus menyebarkan kesedaran ini kepada semua rakyat Malaysia bersama masyarakat di seluruh dunia.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI