29.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024
UtamaKesihatanHampir semua individu di Amerika Syarikat mempunyai antibodi terhadap COVID-19: Kajian

Hampir semua individu di Amerika Syarikat mempunyai antibodi terhadap COVID-19: Kajian

Hampir semua individu di Amerika Syarikat menikmati beberapa bentuk perlindungan terhadap COVID-19, menurut kajian terbaharu ke atas mereka yang telah menderma darah.

Kira-kira 96.4 peratus individu berusia 16 tahun ke atas yang menderma darah mempunyai bukti antibodi terhadap COVID-19, penyelidik merumuskan semasa menganalisis sampel darah antara Julai dan September 2022.

Peratusan individu yang mempunyai antibodi meningkat daripada 93.5 peratus pada Januari hingga Mac 2022 dan daripada 68.4 pada pertengahan 2021.

Imej mikroskop elektron menunjukkan SARS-CoV-2 (objek emas bulat), yang menyebabkan COVID-19, muncul daripada sel kultur. (Gambar NIAID / The Epoch Times)

Mereka mempunyai antibodi daripada jangkitan sebelumnya, vaksinasi, atau kedua-duanya.

Kira-kira 26 peratus orang mempunyai antibodi daripada vaksin, 22.6 peratus mempunyai antibodi daripada jangkitan, dan 47.7 peratus mempunyai antibodi daripada kedua-duanya, para penyelidik mendapati.

Imuniti yang disebabkan oleh jangkitan adalah lebih biasa di kalangan mereka yang tidak divaksinasi dalam kohort.

Kohort yang dikaji menampilkan 142,748 individu yang telah menderma darah sekurang-kurangnya dua kali pada tahun sebelumnya.

Darah yang didermakan telah diuji untuk antibodi terhadap spike protein yang dimiliki oleh kedua-dua COVID-19 dan vaksin, serta nukleocapsid protein yang dihasilkan apabila seseorang itu dijangkiti.

Penyelidik Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat bekerja dengan pegawai dari American Red Cross, Creative Testing Solution, Vitalant, dan Westat untuk penyelidikan itu, yang diterbitkan oleh jurnal kuasi CDC A.S pada 2 Jun.

Hasilnya sejajar dengan data sebelumnya daripada populasi yang lebih meluas.

Kajian berkenaan, termasuk kertas CDC terdahulu, yang dikumpulkan dalam pangkalan data Institut Kesihatan Nasional (NIH) A.S. menunjukkan tahap antibodi yang tinggi di kalangan populasi Amerika Syarikat.

“Pada asasnya, data ini dan data serohub NIH menunjukkan prinsip yang sudah kita ketahui dalam penyakit berjangkit, iaitu sukar untuk mengelakkan virus pernafasan yang sangat mudah berjangkit dan terdapat imuniti populasi yang tinggi pada ketika ini,” kata Dr. Monica Gandhi, pengarah Pusat Penyelidikan AIDS Universiti California San Francisco-Bay, yang tidak terlibat dalam kajian itu, kepada The Epoch Times melalui e-mel.

Peningkatan antibodi, atau ‘seroprevalence’, “kemungkinan menyumbang kepada kadar penyakit teruk dan kematian yang lebih rendah daripada COVID-19 pada 2022-2023 berbanding semasa pandemik awal,” kata penyelidik CDC yang menjalankan kajian itu.

Banyak kajian mendapati imuniti semula jadi adalah serupa atau lebih baik daripada perlindungan yang diberikan oleh vaksin, termasuk kertas kajian baru-baru ini yang dibiayai oleh CDC. Keberkesanan vaksin telah menurun apabila strain yang lebih baru telah muncul, menurun kepada hampir sifar terhadap jangkitan selepas beberapa bulan dan hanya 24 peratus terhadap kemasukan ke hospital dalam kalangan orang yang sihat selepas 120 hari.

Tetapi penyelidik CDC menegaskan kajian baru itu memberikan bukti bahawa vaksinasi masih melindungi daripada jangkitan.

Mereka menekankan bagaimana individu yang tidak divaksinasi mempunyai kadar jangkitan yang lebih tinggi daripada orang yang telah divaksinasi, walaupun mereka mengakui bahawa faktor lain boleh memainkan peranan.

“Perbezaan dalam insiden juga mungkin disebabkan oleh perbezaan sistematik antara individu yang divaksinasi dan yang tidak divaksinasi dari segi kelaziman mengamalkan tingkah laku pencegahan seperti memakai pelitup muka dan penjarakan fizikal. Perbezaan relatif dalam kadar jangkitan mengecil dalam beberapa bulan terakhir, mungkin kerana berkurangnya perlindungan yang disebabkan oleh vaksin terhadap jangkitan dalam keadaan peningkatan masa selepas vaksinasi atau pengelakan imun oleh varian SARS-CoV-2 Omicron,” tulis mereka.

“Pengecilan perbezaan dalam kadar jangkitan mungkin juga disebabkan oleh peningkatan persamaan tingkah laku dalam kalangan individu yang divaksinasi dan yang tidak divaksinasi pada akhir 2022,” tambah mereka.

Had penyelidikan termasuk tiada maklumat tersedia tentang bilangan dos vaksin yang telah diterima oleh penderma darah, pada masa sejak vaksinasi terakhir mereka, dan sebarang jangkitan semula.

Sekadar Gambar Hiasan / Pixabay

Kajian ‘seroprevalence’ terkini yang lain

Kajian terbaru yang lain juga mendapati ramai individu mempunyai bukti jangkitan atau vaksinasi terdahulu.

Penyelidik di Uganda, misalnya, melaporkan pada Mei bahawa analisis lebih daripada 5,000 sampel darah yang diuji pada awal 2022 menunjukkan 82.5 peratus mempunyai bukti jangkitan terdahulu, vaksinasi, atau kedua-duanya. Ia meningkat sembilan kali ganda dari permulaan pandemik itu.

“Walaupun sebelum ini melaporkan bilangan kes COVID-19 yang rendah dan kematian berkaitan di Uganda, ‘seroprevalence’ SARS-CoV-2 yang tinggi dan paras antibodi yang meningkat dalam kalangan penderma darah menunjukkan bahawa negara itu mengalami tahap jangkitan yang tinggi sepanjang tempoh wabak itu,” para penyelidik berkata.

Penyelidik Itali juga baru-baru ini berkata pada 2020, 47.8 peratus daripada lebih 25,000 penderma darah sukarela di bandar Modena telah diuji positif untuk antibodi terhadap nucleocapsid protein tetapi peratusan itu melonjak kepada 66 peratus menjelang Mac 2021 dan 68 peratus menjelang Julai 2022.

Kebanyakan penderma tidak mengalami gejala apabila mereka dijangkiti COVID-19, kata para penyelidik.

Dalam kajian di Amerika Syarikat yang lebih terpencil terhadap 2,584 pemohon insurans hayat yang dijalankan sepanjang dua hari pada April 2022, penyelidik mendapati 97.3 peratus daripada kumpulan itu adalah seropositif, dengan 63.9 peratus mempunyai antibodi yang menandakan jangkitan terdahulu dan 33.7 peratus telah diberi vaksin tanpa tanda jangkitan sebelumnya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI