29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaGaya HidupGelagat dua ekor kucing yang terkedu melihat tikus di dalam rumah ini...

Gelagat dua ekor kucing yang terkedu melihat tikus di dalam rumah ini buat ramai tak kering gusi!

Jika dirujuk kepada hukum alam semula jadi, lazimnya kucing adalah pemangsa kepada tikus. Hal ini adalah kerana kucing dikurniakan dengan naluri memburu yang kuat, dan kucing juga mempunyai kemahiran yang baik dalam memburu mangsa-mangsanya, seperti tikus.

@errsunday

Walau bagaimanapun, nampaknya pada masa ini, naluri memburu yang sepatutnya ada dalam kucing-kucing kini sudah semakin pudar. Mana tidaknya, jika kita saksikan sebuah video yang dimuat naik oleh @errsunday di laman TikTok, kedua-dua ekor kucing peliharaannya menunjukkan reaksi yang ‘tidak sepatutnya’ dilakukan oleh kucing pemangsa disaat berdepan dengan mangsa.

@errsunday

Menerusi video, kelihatan seekor kucing yang berwarna kelabu seolah-olah berasa takut dengan kehadiran seekor tikus yang sedang ‘meneroka’ sebuah kotak di dalam rumah, manakala yang seekor kucing yang berwarna oren pula memaparkan wajah tidak peduli dengan kehadiran tikus berkenaan.

@errsunday

Yang lucunya, wajah kucing berwarna kelabu sememangnya kelihatan sangat takut dengan tikus tersebut, matanya membulat seolah-olah tidak percaya dengan apa yang sedang disaksikannya itu. 

Berbeza pula dengan kucing yang berwarna oren, jelas dapat dilihat bahawa ia memang langsung tidak hairan dengan mangsa yang berada dihadapannya itu. Comel betul!

Sehingga entri ini dihasilkan, kiriman video yang comel ini telah meraih sehingga lebih dari 7.1 juta tontonan, lebih dari 928,000 sukaan, lebih dari 20,400 kongsian dan lebih dari 25,800 komen warganet yang terhibur dengan gelagat terkejut dua ekor kucing ‘manja’ ini.

@errsunday

Alahai, nampaknya kucing pada zaman sekarang memang tidak boleh diharap untuk menghalau haiwan perosak di dalam rumah! Tidak mengapalah, janji comel!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI