31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya HidupIbu bantu anak buka gerai ‘Milo RM2’, ajar mereka menilai kepentingan mencari...

Ibu bantu anak buka gerai ‘Milo RM2’, ajar mereka menilai kepentingan mencari wang

Seorang ibu dari Sungai Long, Kajang, Selangor menjadikan aktiviti yang menyeronokkan sebagai pengajaran praktikal dalam celik kewangan untuk anak-anaknya dengan membuka gerai menjual Milo pada harga RM2.

Dalam satu hantaran di laman XHS, ibu bernama Stella berkongsi dia membantu anak-anaknya menyediakan gerai kecil Milo yang menjual minuman popular itu pada harga RM2 secawan, bukan sahaja untuk menghilangkan dahaga orang yang lalu lalang, tetapi yang lebih penting, untuk mengajar anak-anaknya tentang nilai wang.

Stella menjelaskan anak-anaknya telah mencetuskan idea itu selepas mereka menghadiri jualan amal, menyedari mereka boleh memperolehi wang dengan menjual barangan.

Facebook

“Mereka mahu mencuba membuka gerai dan menjana wang sendiri. Sebab utamanya ialah, anak perempuan saya agak mementingkan wang, dan anak lelaki saya suka menyertai aktiviti sedemikian,” katanya kepada WeirdKaya.

“Dialah penggerak sebenar di sebalik operasi perniagaan itu, senang hati mengiklan dan mempromosikan dengan cerianya,” tambahnya.

Gerai kecil Milo RM2 mereka terletak di Bukit Sungai Long dan kanak-kanak itu  bertanggungjawab ke atas semua aspek perniagaan mereka, daripada menyediakan Milo sehinggalah menguruskan kewangan gerai tersebut.

Facebook

Stella seterusnya memberitahu dia perlu menolak kos daripada pendapatan dan hasil jualan itu sebelum memberikan bakinya kepada mereka.

“Tetapi saya memotong sedikit hanya untuk membuat penjelasan dan membiarkan mereka memahami untuk mendapatkan wang memerlukan pelaburan awal,” kata Stella.

Selain itu, gerai itu bukan sahaja terhad kepada keluarganya, malah ia telah bertukar menjadi aktiviti kemasyarakatan.

Facebook

“Sesetengah kanak-kanak dalam gambar itu adalah anak saya, ada juga anak kawan saya. Kita semua mengambil bahagian dalam aktiviti ini bersama-sama. Semasa kami menjual Milo, yang lain menjual sandwic telur mayo dan kek cawan.

“Kami ibu bapa menyediakan bahan dan mencari tempat untuk mendirikan gerai, manakala anak-anak pula menguruskan perniagaan. Tumpuan tidak banyak pada kuantiti makanan yang kami sediakan tetapi lebih kepada membiarkan mereka merasai keseronokan berniaga kecil-kecilan menjual barangan,” jelas Stella.

Sambutan masyarakat setempat terhadap inisiatif ini amat menyokong dan menggalakkan, dengan ramai yang singgah ke gerai itu untuk menikmati secawan Milo yang menyegarkan, makan sandwic telur mayo atau kek cawan, sambil mengagumi pendekatan pengajaran praktikal yang telah diguna pakai oleh Stella untuk kanak-kanak itu.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI