27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGaya HidupSuami terkejut bil perubatan tidak sampai RM20 selepas isteri menginap di hospital...

Suami terkejut bil perubatan tidak sampai RM20 selepas isteri menginap di hospital kerajaan selama 4 hari 3 malam

Seorang suami terkejut menerima bil perubatan isterinya di sebuah hospital kerajaan di Putrajaya, yang hanya berjumlah RM17.

Menerusi hantaran Facebook, dia berkongsi sebelum isterinya keluar dari Hospital Putrajaya pada hari itu, dia diingatkan untuk membayar bil rawatan terlebih dahulu.

“Saya mengeluarkan RM400 daripada ATM, malah membawa kad debit bersama sekiranya tidak mempunyai wang tunai yang mencukupi,” katanya.

Facebook

Dia agak terkejut apabila mendapati kos rawatan isterinya yang menginap empat hari tiga malam di hospital itu hanya berjumlah RM17.

Dalam keadaan tidak percaya, lelaki itu bertanya kepada isterinya tentang tahap penjagaan yang diberikan oleh kakitangan hospital.

Dia memberitahunya mereka menyediakan makanan lima kali sehari dan jururawat memeriksanya setiap jam.

Lelaki itu meminta isterinya meneka kos bil tersebut, dan dia menganggarkan sebanyak RM300.

“Ia hanya RM17 sahaja,” kata lelaki itu kepada isterinya.

Dia juga bertanya dengan rakan sekerjanya berapa banyak yang mereka kena bayar secara kebiasaan apabila saudara atau kenalan dimasukkan ke hospital.

Sekadar Gambar Hiasan / Pixabay

“Terpulang. Kadang-kadang, tak sampai RM10,” kata salah seorang rakan sekerjanya.

Sejak hari itu, lelaki itu berkata dia mengembangkan penghargaan dan penghormatan ke atas sistem penjagaan kesihatan di Malaysia.

“Walaupun tempoh menunggu yang lama, ia tetap satu pilihan yang berbaloi berbanding membayar ribuan ringgit untuk perkhidmatan dan rawatan serupa di kemudahan swasta,” tambahnya.

Beberapa netizen bersetuju dengan hantaran lelaki itu dan memuji sistem penjagaan kesihatan negara.

Facebook

Seorang pengguna Facebook memberi komen ketika menjalani pembedahan pintasan jantung empat kali ganda di Hospital Sultanah Aminah (HSA), mereka dimasukkan ke hospital selama tiga hari dua malam dan hanya menelan belanja RM360.

“Walaupun saya mempunyai perlindungan insurans, saya lebih suka di hospital kerajaan. Untuk pembedahan besar pertama saya di HSA, saya terpaksa membayar lebih RM900 tetapi saya boleh menuntutnya semula daripada insurans saya nanti. Untuk pembedahan besar kedua, saya hanya perlu membayar kira-kira RM150, tinggal lima hari di Hospital Sultan Ismail (HSI), makanan sedap, mempunyai bilik yang selesa, dan kakitangan semuanya baik. Kita patut bersyukur kerana tinggal di Malaysia, kerajaan banyak membantu,” katanya.

“Saya dimasukkan ke hospital selama 28 hari kerana COVID-19 tahap lima. Apabila tiba masa discaj, saya memberitahu suami saya untuk menyediakan sedikit wang tambahan kerana saya menjalani imbasan CT semasa di hospital. Syukur, penginapan di hospital adalah percuma malah saya menerima RM700 daripada mySalam,” komen seorang yang lain.

Seorang netizen mengakui sistem penjagaan kesihatan di Malaysia adalah baik dan berpatutan tetapi perkhidmatan itu bergantung kepada hospital serta kakitangan mereka.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI