26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaBerita UtamaIsteri OKU penglihatan ini mohon kesedaran orang ramai selepas suaminya terpaksa mengalihkan...

Isteri OKU penglihatan ini mohon kesedaran orang ramai selepas suaminya terpaksa mengalihkan sendiri motosikal yang menghalang laluan tactile

Bagi orang kelainan upaya (OKU) khususnya bagi yang buta penglihatan, yang mahu menggunakan perkhidmatan awam, kebiasaannya mereka akan menggunakan laluan tactile yang disediakan untuk menunjukkan arah buat mereka ke tempat yang ingin dituju.

Gambar hiasan. (Kelly Clark)

Walau bagaimanapun, nampaknya kegunaan laluan bercorak timbul yang lazimnya dijumpai di tempat awam ini masih lagi belum diketahui ramai kerana masih terdapat lagi segelintir masyarakat yang sewenang-wenangnya meletakkan ‘halangan’ di atas laluan itu tanpa memikirkan fungsinya kepada individu yang memerlukan.

@mrranggapnnadia

Baru-baru ini, tular di media sosial apabila seorang wanita telah merakam situasi yang dialami oleh suaminya yang merupakan OKU penglihatan ketika mahu berjalan di sebuah stesen MRT di ibu kota. Menerusi video yang dimuatnaik oleh @mrranggapnnadia pada 29 Mei lalu, dapat dilihat bahawa laluan tactile yang sepatutnya digunakan untuk memberi panduan kepada OKU telah dihalang oleh sebuah motosikal yang diletakkan melintanginya. Disebabkan itu, suami wanita itu dirakam berusaha untuk mengalihkan motosikal itu ke tepi supaya tidak lagi menghalang laluan tactile tersebut.

@mrranggapnnadia

Sambil mengepit tongkat di bawah lengan, suami wanita itu kelihatan berusaha untuk mengubah kedudukan motosikal itu seorang diri. 

Disebabkan kejadian yang sempat dirakam itu, wanita itu sempat memberikan peringatan kepada orang ramai untuk sama-sama menyediakan laluan tactile yang selamat dan bebas dari halangan untuk keselamatan orang buta yang menggunakannya.

@mrranggapnnadia

Sehingga entri ini dihasilkan, kiriman ini telah meraih sehingga lebih dari 165,900 sukaan dan 4,368 komen daripada ramai warganet yang berkongsi pandangan masing-masing berkenaan isu ini.

@mrranggapnnadia

Oleh itu, sama-samalah kita menjadi masyarakat yang lebih prihatin dengan keperluan pengguna lain dan tidak lagi mementingkan diri sendiri.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI