25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 24, 2024
UtamaBisnes & EkonomiProton rancang perkenal EV comel ala Geely Panda Mini di pasaran Malaysia,...

Proton rancang perkenal EV comel ala Geely Panda Mini di pasaran Malaysia, harga dijangka bermula RM35,000

Mula didedahkan dalam pameran automatif di Malaysia pada November tahun lalu, Geely Panda Mini mungkin kenderaan EV berharga mampu milik untuk golongan kelas menengah bawah.

Bayangkan kereta elektrik Panda Mini ini dilancarkan di Malaysia dengan jenama Proton. Katakanlah ia dikenali dengan nama Proton X10 dan melihat kepada harga jualannya di China sekarang, iaitu antara USD5,700 hingga USD7,000 (kira-kira RM25,400 hingga RM31,000 sebelum pengendalian, logistik dan overhead) ia boleh menjadi kenderaan perjalanan jarak dekat dalam bandar yang sangat popular.

Gambar automachi

Khabarnya, Geely dan Proton baru-baru ini mengadakan tinjauan pasaran tempatan untuk kereta elektrik Panda Mini yang bakal diperkenalkan dalam negara pada masa hadapan.

Ini bermakna, jika benar ia boleh dijual pada harga pasaran bermula RM35,000 hingga RM45,000 untuk rakyat Malaysia yang ingin memiliki kereta elektrik permulaan.

Gambar automachi

Mungkin golongan pesara, ibu tunggal, dewasa muda, pertengahan usia atau kakitangan kerajaan yang tinggal dan bekerja di Putrajaya boleh menjadi pembeli segera.

Menariknya, ini bukan kali pertama Geely Holding memasuki segmen kereta mikro elektrik, yang semakin mendapat momentum dalam pasaran China. Terdapat Geely Panda berkuasa petrol pada tahun 2008 untuk pasaran China. Panda Mini merupakan kenderaan Geely terkecil setakat ini.

Gambar automachi

Satu-satunya saingan kepada Geely Panda EV ialah Wuling Mini EV yang telah pun diserahkan kepada pembeli China dengan lebih 316,000 unit terjual dalam tempoh sembilan bulan pertama.

Panda Mini dilancarkan di pasaran China pada Februari tahun ini, dan mempunyai dua kapasiti bateri sejauh 120km dan 200km untuk dipilih.

Berikut adalah beberapa butiran Panda Mini. EV comel ini mempunyai badan tiga pintu dengan bumbung kaca dan konfigurasi kabin empat tempat duduk, dengan saiz 3065 mm panjang, 1522 mm lebar, 1600 mm tinggi dan mempunyai jarak roda hanya 2015 mm.

Gambar automachi

Dengan semua tempat duduk di atas, hampir tiada ruang untuk bagasi, jadi anda perlu melipat tempat duduk belakang untuk membawa apa-apa bagasi yang tidak terlalu besar, kerana ia kereta santai yang bukan untuk perjalanan jarak jauh.

Proton mungkin merancang untuk memperkenalkan kereta elektrik Geely Panda Mini pada masa hadapan. Kenderaan EV ini mempunyai kuasa kuda 41PS dan boleh bergerak sejauh 200km dengan caj penuh. 

Gambar automachi

Dilaporkan, Proton telah bekerjasama dengan pembekal alat pengecas tempatan Gentari bagi membina cerucuk pengecas di semua bilik pameran Proton, untuk kenderaan elektrik jenama Proton.

Di bahagian pengecasan, Geely mendakwa menyokong pengecasan pantas 22 kW AC, yang boleh melengkapkan pengecasan 30% hingga 80% dalam 30 minit pada suhu biasa 25 darjah Celsius. Masa pengecasan ialah 8.5 jam. 

Gambar automachi

Untuk konfigurasi lain, kereta ini mempunyai APP kawalan jauh, instrumen digital bersaiz besar dan hos skrin sesentuh.

Gambar automachi

Selepas tempat duduk belakang dilipat, terdapat ruang 800L, beg udara dwi, ​​ABS dan EBD, tetapi tanpa ESC, iaitu sistem kestabilan dinamik badan.

Saingan tempatan kereta ini ialah Axia dan Myvi, bermakna harganya akan bermula dari RM35,000 sehingga RM60,000. Jika benar dengan anggaran harga ini, maka ia akan menjadi kereta elektrik termurah di pasaran tempatan, tetapi jelas juga ditujukan sebagai “kereta kedua isi rumah” untuk perjalanan jarak dekat.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI