26.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, February 25, 2024
UtamaGlobalSorotan Perarakan 25 April di New York mengingati rayuan bersejarah Zhongnanhai, hentikan...

Sorotan Perarakan 25 April di New York mengingati rayuan bersejarah Zhongnanhai, hentikan penganiayaan PKC terhadap Falun Gong

Seorang pengamal Falun Gong masih ingat mengambil bahagian dalam rayuan bersejarah di Beijing yang, tanpa disedarinya pada masa itu, akan meramalkan kempen penganiayaan kejam yang masih berlaku sehingga hari ini.

Dua puluh empat tahun lalu, beribu-ribu warga China berkumpul di luar Zhongnanhai, ibu pejabat Parti Komunis China (PKC) di tengah-tengah Beijing.

Mereka adalah pengamal Falun Gong, dan semua berada di sana membuat seruan secara aman terhadap rejim komunis untuk menamatkan gangguan dan penindasan rakan-rakan mereka oleh pihak berkuasa tempatan. Kurang daripada tiga bulan kemudian, rejim itu memulakan kempen penganiayaan habis-habisan terhadap amalan kerohanian berkenaan.

Wang Shanshan mengambil bahagian dalam perarakan hentikan penganiayaan PKC terhadap Falun Gong di Flushing, Queens di New York pada 23 April 2023. (Gambar oleh Chung I Ho / The Epoch Times)

Pada 23 April, di kejiranan Flushing di New York, kira-kira 4,000 orang mengambil bahagian dalam perarakan untuk mengingati rayuan bersejarah di Zhongnanhai pada 25 April 1999, dan menyeru agar penganiayaan berterusan PKC terhadap Falun Gong dihentikan.

Seorang peserta ialah Elsie He, penghuni New York berusia 40-an. Elsie adalah salah seorang yang berkumpul di Beijing 24 tahun yang lalu.

Mengimbas kembali, dia melihat peranannya sama seperti menyaksikan sejarah.

Demonstrasi aman

Bagi He, dia ketika itu seorang pelajar baru kolej, yang mana Ahad biasanya menjadi hari membaca, belajar untuk kelas, atau melakukan meditasi.

Walau bagaimanapun, pada hari yang mendung tahun 1999, dengan memakai pakaian biasa jaket kapas ringan, seluar panjang gelap dan kasut sukan, pelajar itu menaiki basikal bersama tiga rakannya dan bertolak pada awal pagi. Destinasi mereka ialah Zhongnanhai.

Waktu itu adalah kira-kira jam 7 atau 8 pagi, biasanya terlalu awal untuk He keluar dari asrama pada hari cuti, dan beberapa pejalan kaki berada di jalanan. Itu, sehingga dia sampai ke Jalan Fuyou, yang menuju ke perkarangan. Terdapat berpusu-pusu orang, dan masih ramai lagi yang berjalan masuk. Mereka bercakap perlahan, membentuk barisan panjang di kaki lima dan berhati-hati mengelak daripada melangkah ke jalan raya atau menyekat lalu lintas. Kebanyakan orang berdiri dengan senyap. Ada yang duduk untuk bermeditasi atau membaca. Beberapa orang berjalan bersama beg plastik untuk mengutip sampah.

Pada penghujung hari itu, kira-kira 10,000 orang telah datang dari seluruh negara, merayu untuk persekitaran di mana mereka boleh mengamalkan Falun Gong secara bebas, disiplin kerohanian yang dipuji ramai untuk meningkatkan kesejahteraan mental dan fizikal mereka. Ia akan menandakan demonstrasi aman terbesar di China sejak rejim PKC telah mengerahkan kereta kebal dan senjata api untuk membersihkan penunjuk perasaan pro-demokrasi dari Dataran Tiananmen yang berada berdekatan, sedekad sebelumnya.

Perhimpunan aman di Zhongnanhai pada 25 April 1999. (Gambar Minghui.org)

Membawa beg galas kanvas kecil yang mengandungi “Zhuan Falun,” buku ajaran utama amalan itu, dan roti pipih bijan sebagai santapannya pada hari itu, He tidak berganjak sehingga gelap, apabila tersiar khabar bahawa Perdana Menteri Zhu Rongji ketika itu telah bertemu wakil Falun Gong dan meyakinkan mereka tentang sokongannya.

Tetapi penganiayaan di seluruh negara yang berlaku tiga bulan kemudian menunjukkan bahawa janji-janji rejim itu hanyalah ternyata kata-kata kosong.

‘Saya tahu anda semua tidak melakukan apa-apa yang salah’

Menampilkan prinsip teras Sejati, Baik, Sabar bersama latihan meditasi, Falun Gong sangat popular pada tahun 1990-an. Mengikut beberapa anggaran, 1 dalam 13 dalam kalangan penduduk China yang berjumlah 1.3 bilion telah menerima amalan itu menjelang 1999. Pada tahun itu, PKC menandakan kumpulan itu sebagai musuh negara yang terbaru.

Pada bulan dan tahun yang membawa kepada penganiayaan, penganut Falun Gong telah merasakan sekatan yang semakin meningkat terhadap kebebasan mereka. Beberapa hari sebelum rayuan di Zhongnanhai, pihak berkuasa memukul dan menangkap berpuluh-puluh pengamal Falun Gong di bandar besar Tianjin, memberitahu penganut lain untuk petisyen di Beijing jika mereka mahu tahanan dibebaskan. Stesen televisyen dan akhbar milik kerajaan menyiarkan kandungan yang mencemarkan kepercayaan itu.

Gambar oleh Mark Ralston/AFP/Getty Images)

“Oleh kerana kami mengikuti prinsip Sejati, Baik, Sabar, kami cuba melayan semua orang dengan baik, termasuk kerajaan,” katanya.

“Kami berpendapat penahanan di Tianjin dan semua liputan berat sebelah itu adalah kerana mereka tidak benar-benar memahami kami. Kami mahu memberi mereka sudut pandangan untuk memahami, untuk menunjukkan kepada mereka segala-galanya. Itulah rupa orang dalam kumpulan kami.”

He berkata dia percaya bahawa kebaikan dan kepercayaan yang mereka tunjukkan pada hari itu kekal tidak berubah—walaupun selepas pengamal menjadi mangsa kempen penganiayaan yang kejam.

“PKC yang memilih untuk bermusuh dengan Sejati, Baik, Sabar,” katanya. “Mereka menolak sekumpulan orang itu ke arah yang bertentangan.”

Sejak Julai 1999, rejim telah melakukan usaha yang luar biasa untuk menghapuskan kepercayaan, meletakkan penganutnya kepada penahanan sewenang-wenangnya, penyeksaan yang teruk, denda yang berat, buruh paksa, dan diskriminasi sosial. Sebilangan besar telah menjadi mangsa pembunuhan yang dibenarkan kerajaan untuk organ mereka, yang dikenali sebagai penuaian organ secara paksa.

Gambar oleh Chung I Ho / The Epoch Times

Apa yang He alami semasa penganiayaan adalah perkara tipikal yang dialami oleh keluarga Falun Gong di seluruh negara. Pada satu ketika pada tahun 2001, tiga ahli keluarganya—He, abangnya yang masih belajar di kolej, dan ibunya, yang merupakan seorang profesor universiti—telah ditahan secara serentak di pusat pengajian masing-masing tempat mereka belajar atau bekerja.

Ketegangan mental yang sangat hebat menjadikan rambut ayahnya putih semalaman.

Setiap hari, di sebalik hadir ke kelas, He akan melaporkan ke pejabat setiausaha Parti sekolahnya. Pegawai Parti itu malah mengarahkan rakan sekelasnya untuk berkawan rapat dengannya dalam usaha mengumpulkan maklumat secara rahsia tentang amalan itu, yang tidak diketahuinya sehingga bertahun-tahun kemudian.

“Falun Gong tidak pernah mempunyai sebarang rahsia. Bagaimana kita bersenam dan mengkaji, segala-galanya tentang semua orang, [pegawai PKC] mengetahuinya secara berterusan, tetapi mereka masih mahu menggunakan taktik sedemikian. Seolah-olah mereka mahu merangka beberapa pertuduhan terhadap kami,” katanya.

Tetapi He berkata dia menganggap dirinya bertuah, memandangkan terdapat sebilangan pelajar terbaik dari sekolah China elit seperti Universiti Tsinghua dan Universiti Peking yang kehilangan nyawa atau menjadi pesakit mental kerana penganiayaan.

Pada penghujung 2012, selepas mendapati rumah mereka digeledah berikutan serbuan polis yang membawa kepada penahanan ibu He, bapanya tiba-tiba diserang angin ahmar dan tidak pernah sedarkan diri. Bapanya meninggal dunia kira-kira tujuh minggu kemudian, pada Hari Krismas.

He teringat apabila dia merayu polis untuk membebaskan ibunya, seorang anggota polis memberitahunya, “Saya tahu kamu semua tidak melakukan apa-apa kesalahan, tetapi kami boleh mendapatkan wang untuk menangkap Falun Gong. Anak saya akan berkahwin, dan saya perlu mendapatkan wang untuknya. Seorang pengamal Falun Gong yang ditangkap adalah 4,000 yuan [kira-kira RM2,847 pada masa itu] untuk saya.”

“Mereka menjual jiwa untuk wang dan menukar nyawa dengan wang,” katanya. “Mereka boleh meninggalkan hati nurani untuk sedikit wang itu.”

Gambar oleh Chung I Ho / The Epoch Times

‘Peristiwa pencapaian’

Hari itu kembali mendung ketika He menceritakan kisahnya di New York, tempat dia kini tinggal, menjelang perhimpunan untuk menandakan ulang tahun ke-24 rayuan Zhongnanhai, yang Beijing kemudiannya akan menggambarkan dalam propagandanya sebagai “pengepungan”, dalam usaha untuk membenarkan penganiayaan.

Tetapi “walaupun apa yang PKC ingin anda percayai sebagai negara ateis materialis,” kempen penganiayaan benar-benar “pertempuran rohani melawan kejahatan dan kuasa jahat,” menurut penganalisis China James Gorrie.

“Orang ramai mendapat kekuatan dalam sesuatu yang tidak dapat dipadamkan dengan peluru atau hukuman penjara,” Gorrie, pengarang “The China Crisis” dan penyumbang kepada The Epoch Times, memberitahu NTD. “Dan itulah sebabnya China takut. Itulah sebabnya mereka benar-benar takut. Rejim tidak sah takut kepada segala-galanya.”

Gregory Copley, presiden Persatuan Kajian Strategik Antarabangsa dan penyumbang The Epoch Times, berkata beliau mendapati penentangan daripada Falun Gong memberi inspirasi.

“Salah satu ciri dari keseluruhan falsafah Falun Gong,” katanya kepada NTD, “ialah meningkatkan semangat individu kepada rasa mulia, kesabaran, dan ketabahan.

“Ini akan menjadi sangat sukar untuk mana-mana organisasi seperti Parti Komunis China untuk ditindas.”

Pemerhati China dan komuniti Falun Gong harus “menghafal dan meraikan” rayuan 25 April sebagai “sesuatu yang ikonik,” saran Gorrie.

“Adalah berbaloi menulis kisah protes sedemikian rupa sehingga ia dilihat sebagai peristiwa penting dalam sejarah China, yang akan menandakan permulaan kemerosotan Parti Komunis China,” katanya.

Gambar oleh Chung I Ho / The Epoch Times

Pilihan untuk Barat

Rep. Gus Bilirakis (R-Fla.) menyeru dunia untuk bertindak menentang penganiayaan selama hampir 24 tahun, yang menurutnya melanggar “hak asasi manusia yang paling asas.”

“Kami mempunyai kewajipan untuk bersuara bagi pihak mereka yang suaranya telah disenyapkan terlalu lama, kerana jika kami berdiam diri dalam menghadapi pelanggaran ini, kami berbuat demikian dengan membahayakan masyarakat sivil,” katanya kepada The Epoch Times.

Seperti Bilirakis, penceramah pada acara 23 April di Flushing menggesa dunia bebas untuk mengambil pendirian yang lebih jelas.

“Ada orang pernah mengatakan bahawa ‘membuta mata terpilih’ adalah sebahagian daripada sebab kejahatan boleh menghampiri mereka,” Zhao Ruoxi, bekas wartawan dari Tianjin yang menyaksikan penangkapan yang membawa kepada rayuan pada 25 April, berkata dalam ucapan di sebuah perhimpunan dan perarakan pada 23 April.

Zhao Ruoxi di Flushing, New York pada 23 April 2023. (Gambar oleh Chung I Ho / The Epoch Times)

“Mungkin sesetengah orang berfikir … ‘Saya tidak menganiaya Falun Gong, dan oleh itu saya tidak bertanggungjawab.’ Tetapi berdiam diri dan tidak melakukan apa-apa dengan membenarkan penderaan sedemikian berlaku. Ia adalah sebab utama penganiayaan boleh berterusan tanpa dibelenggu sehingga hari ini.”

Walaupun selepas penganut telah mendapat perlindungan di Amerika Syarikat, mereka masih takut akan keselamatan orang yang mereka sayangi di China.

Wang Shanshan, yang melarikan diri dari China sedekad lalu untuk menjaga bayinya yang tidak akan dibenarkan hidup di bawah dasar satu anak, merayu pada perhimpunan itu untuk mendapatkan bantuan untuk ibunya, Liu Aihua, yang telah ditangkap 11 kali dan baru-baru ini dijatuhi hukuman penjara empat tahun kerana menyebarkan maklumat kesedaran tentang penganiayaan Falun Gong.

Wang Shanshan dan anak perempuannya dalam perarakan ulang tahun rayuan 25 April di Flushing New York pada 23 April 2023. (Gambar oleh Chung I Ho / The Epoch Times)

Seorang lagi pengamal, Zhou Deyong, yang isteri dan anak lelakinya adalah penduduk Florida, dijatuhi hukuman penjara lapan tahun pada 20 April.

Dalam menghadapi penganiayaan rejim yang berterusan, semua orang perlu membuat pilihan, katanya.

“Adakah anda akan memilih untuk bersuara atau memilih untuk bersikap acuh tak acuh?” soal Zhou.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI