29.4 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaInspirasiPM Anwar keberatan hidangan disalut madu, Agong sambil bergurau bertitah “Ini bukan...

PM Anwar keberatan hidangan disalut madu, Agong sambil bergurau bertitah “Ini bukan racun”

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan berangkat ke Majlis Ramah Mesra Hari Raya Aidilfitri di Istana Negara pada hari raya pertama, 22 April 2023.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar memuat naik video di media sosial pada hari itu, berkongsi beliau bersama isterinya Datuk Seri Wan Azizah dan keluarga menghadiri majlis berkenaan.

Yang di-Pertuan Agong dan Permaisuri Agong dengan mesra menyantuni para tetamu yang hadir dan memperkenalkan makanan lazat, yang antaranya turut dimasak oleh Tunku Azizah dengan memberitahu, “Sambal ini saya buat sendiri.”

Ketika Al-Sultan Abdullah dan PM Anwar sedang mengambil hidangan, baginda yang berada bersebelahan sengaja menuang madu ke atas hidangan di pinggan PMX. 

PM Anwar pada mulanya menolak kerana tidak tahu kandungan sos berkenaan, dan baginda kemudian bergurau dengan titahnya, “Ini bukan racun..”

Facebook

PM Anwar yang spontan ketawa kemudiannya mengucapkan terima kasih kepada Agong atas layanan baginda.

Terdahulu, PM Anwar turut memperkenalkan ahli keluarganya kepada Seri Paduka Baginda, dalam Majlis Ramah Mesra Aidilfitri berkenaan.

Majlis Ramah Mesra Hari Raya Aidilfitri di Istana Negara yang berlangsung sehingga jam 2 petang itu dihadiri oleh barisan jemaah Kabinet dan dif-dif tetamu keutamaan.

Facebook

Turut hadir ialah perwakilan asing dari Singapura, Indonesia, Amerika Syarikat, Brunei, Turkiye dan lain-lain negara.

Tahun ini merupakan ulang tahun keempat Al-Sultan Abdullah memegang jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16 sejak lafaz sumpah pada 31 Januari 2019.

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI