28.8 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaNasionalPaip kering menyebabkan sambutan Hari Raya yang suram buat penduduk kampung di...

Paip kering menyebabkan sambutan Hari Raya yang suram buat penduduk kampung di Sabah

KOTA KINABALU: Mohd Azmil Belia tidak dapat menahan diri daripada berasa iri hati terhadap rakyat Malaysia yang lain.

Ketika ramai yang sibuk melayan para tetamu untuk rumah terbuka, Mohd Azmil dan rakan sekampungnya di Kampung Paris 1, Sukau di Kinabatangan, sebaliknya, sibuk dan bimbang bila dan di mana mereka boleh mendapatkan titisan air seterusnya.

Beliau berkata, penduduk di kampung di daerah pantai timur Sabah itu menderita walaupun sebelum raya kerana terpaksa berhadapan dengan masalah paip kering sejak awal Ramadan lagi.

Gambar Hiasan / Pixabay

Pemotongan air yang kerap dan tidak berjadual ini, katanya, menambahkan lagi kesengsaraan penduduk kampung terutamanya mereka yang menyambut Aidilfitri dalam tempoh seminggu.

“Selain berjaga malam untuk mengumpul air hujan, penduduk kampung juga terpaksa membeli air sendiri untuk memasak, bersahur dan berbuka puasa,” katanya. 

“Perasaan gembira berpuasa dan Hari Raya Aidilfitri telah berlalu tahun ini.

“Malah, masalah bekalan air bersih telah menghantui kampung ini sejak bertahun-tahun tetapi isu itu semakin kritikal seminggu sebelum tibanya hari raya,” katanya.

Mohd Azmil merayu Jabatan Air Sandakan, pengarah air negeri serta Menteri Kerja Raya Sabah Datuk Shahelmey Yahya untuk melihat kesusahan mereka secara peribadi dan menamatkan keresahan mereka.

Beliau juga menggesa pihak berkuasa mengeluarkan notis lebih awal sekiranya ingin menjalankan latihan catuan air supaya penduduk kampung tahu bila mereka perlu membuat persediaan.

“Sebagai contoh, jika situasi mencecah tahap kritikal seperti hari ini, pihak jabatan air sepatutnya menghantar bekalan air dengan lebih kerap ke kampung.

“Kerajaan tidak seharusnya berfikir jauh ke hadapan seperti membina stesen pelancaran angkasa lepas sedangkan infrastruktur asas seperti bekalan air tidak dapat diselesaikan.

“Bayangkan apa yang terpaksa dilalui oleh penduduk kampung yang kebanyakannya golongan B40.

“Namun begitu, kami masih membayar bil air setiap bulan bagi mengelak bekalan kami ditamatkan walaupun tidak mendapat perkhidmatan penuh,” kata Mohd Azmil.

ADUN Sukau Datuk Jafry Ariffin ketika dihubungi berkata beliau telah cuba membantu mengurangkan masalah itu dengan membina tangki air bagi menyimpan dan membekalkan air ke kampung itu.

Beliau berkata, usaha itu bagaimanapun sia-sia selepas Jabatan Air gagal membekalkan air ke tangki kampung mereka.

Gambar Hiasan / Pixabay

Beliau menambah ini tidak menjadi masalah apabila Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Seri Bung Moktar Radin adalah timbalan ketua menteri merangkap menteri kerja raya Sabah sebelum ini.

“Saya juga telah membawa isu ini kepada Timbalan Perdana Menteri (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi) yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah tetapi tiada tindakan diambil setakat ini,” katanya.

Masalah bekalan air, termasuk paip kering atau tekanan rendah, semakin membelenggu sejak beberapa tahun kebelakangan, dengan rakyat dari pelbagai bahagian di Sabah mengadu tentang isu berkenaan setiap hari.

Seperti penduduk di Kampung Suang Parai, yang terletak dalam DUN Sepanggar telah mengadakan demonstrasi secara aman, merayu kerajaan negeri menyelesaikan masalah itu.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Shahelmey Yahya pada awal minggu lalu menasihatkan rakyat supaya menyimpan air bagi menampung permintaan semasa minggu Hari Raya.

Beliau berkata pengeluaran air telah mencapai tahap maksimum dan Jabatan Air terus memantau pengagihan bagi meminimumkan gangguan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI