30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaBerita UtamaAhli geologi Indonesia dakwa temui binaan piramid buatan manusia yang lebih tua...

Ahli geologi Indonesia dakwa temui binaan piramid buatan manusia yang lebih tua berbanding piramid di Mesir

Seperti yang kita sedia maklum, binaan piramid di Mesir adalah salah satu binaan buatan manusia yang paling dikagumi disebabkan oleh kecanggihan teknologi yang digunakan pada zaman dahulu semasa proses pembinaannya. Walau bagaimanapun, seorang ahli geologi dari Indonesia sebelum ini ada mengemukakan dakwaan yang mengatakan bahawa pasukannya telah menemui binaan piramid yang jauh lebih tua berbanding piramid di Mesir.

Stranger Binge

Binaan piramid yang ditemui itu terletak di Gunung Padang, Indonesia dan setelah kajian dilakukan, piramid tersebut mungkin dibina antara 9,000 ke 20,000 tahun yang lalu iaitu sekurang-kurangnya sejak 7000 SM. Binaan piramid itu bagaimanapun baru ditemui kerana ia tersembunyi di lereng bukit dan telah dipenuhi oleh tanah dan hutan, sehingga menyebabkan bentuk struktur asal piramid itu terselindung.

Menurut ahli geologi Indonesia, Dr. Danny Hillman, jika penemuan itu disahkan benar, maka ia akan menjadi satu penanda aras baharu yang menunjukkan kemajuan tamadun purba di Jawa dan berupaya untuk ‘mengubah’ sejarah yang sudah tertulis sebelum ini.

Stranger Binge

Terdahulu, sebuah penerbitan hasil penyelidikan telah dibentangkan oleh pasukan geologi Indonesia berkenaan penemuan baharu ini dalam Mesyuarat Geofizik Tahunan yang diadakan di Amerika Syarikat pada Disember 2018. 

Berdasarkan kajian itu, dikatakan bahawa struktur asal itu telah ditemui pada tahun 1914, tetapi tidak pernah dikaji dengan lebih mendalam kerana dianggap sebagai ‘binaan’ semulajadi. Namun, Dr Hillman bersama pasukannya secara tidak sengaja telah menemui kebenaran yang terselindung selepas mereka menggunakan radar penembusan tanah, tomografi gelombang seismik dan beberapa kaedah lain untuk mengesan ‘isi’ dalam binaan yang selama ini dianggap hanya sebagai sebuah gunung itu.

Stranger Binge

Kajian juga menunjukkan bahawa binaan itu secara keseluruhannya memakan ruang sebesar kira-kira 15 hektar dengan binaan piramid buatan manusia berketinggian kira-kira 30 meter dan terbahagi kepada empat lapisan. Beberapa kajian yang dilakukan turut menemui bahawa setiap lapisan yang dibina adalah pada tahun dan zaman yang berlainan.

Misalnya, lapisan pertama iaitu lapisan yang paling besar dalam piramid itu mungkin dibina kira-kira 20,000 tahun dahulu dengan menggunakan gumpalan campuran lumpur dan pasir.

Stranger Binge

Lapisan kedua pula seterusnya dianggap sebagai lapisan yang menggunakan batu semulajadi tetapi mempunyai matriks tiang batu di dalamnya.

Seterusnya untuk lapisan yang ketiga, kajian mendapati bahawa lapisan ini mempunyai rongga yang besar di bahagian bawahnya dan mempunyai banyak ruang seakan-akan gua. Lapisan ini juga berkedalaman kira-kira 15 meter.

Stranger Binge

Bagi lapisan yang terakhir pula, ia dibina menggunakan batu basalt yang mempunyai kesan potongan oleh manusia.

Pasukan Dr. Hillman dalam kajiannya juga mendapati bahawa dua lapisan teratas pada piramid itu dibina lebih lewat, iaitu kira-kira 8,300 tahun yang lalu bagi lapisan ketiga dan 8,500 tahun yang lalu bagi lapisan yang keempat.

Stranger Binge

Selain daripada penemuan yang telah dinyatakan, kajian yang dilakukan juga telah menemukan struktur kuil yang sebahagiannya tertanam di dalam gunung itu. Oleh itu, pengkaji berpendapat bahawa piramid yang ditemui di Jawa Barat itu mungkin dibina untuk kegunaan keagamaan dan bukannya dijadikan makam seperti di Mesir.

Buat masa ini, status sebenar Gunung Padang sebagai sebuah binaan piramid oleh manusia masih lagi belum disahkan dan jika ianya berlaku, berita ini pastinya merupakan salah satu penemuan terpenting yang pernah berlaku di dunia.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI