27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaMakmal Bruce Murray ambil masa enam tahun untuk merakam visual berdefinisi tinggi...

Makmal Bruce Murray ambil masa enam tahun untuk merakam visual berdefinisi tinggi panorama di planet Marikh

Sebuah Institut Teknologi Makmal Bruce Murray untuk Visualisasi Planet sebelum ini telah mengambil masa selama enam tahun dan ratusan ribu gambar yang diterima dari Mars Reconnaissance Orbiter milik NASA untuk menghasilkan imej panorama di permukaan planet Marikh dengan definisi tertinggi serta saiz imej terbesar iaitu dengan 5.7 trilion piksel bagi satu imej tersebut.

Imej yang begitu ‘tajam’ seperti ini tidak pernah diterbitkan sebelum ini apatah lagi dibuka untuk akses kepada orang awam di seluruh dunia.

Murray Lab

Menurut laporan oleh Yahoo! News, imej panorama ini adalah hasil gabungan jahitan imej daripada 110,000 gambar yang diambil oleh kamera persekitaran hitam putih yang lebih dikenali sebagai CTX. Kamera CTX ini telah dipasang pada Mars Reconnaissance Orbiter yang dikendalikan oleh sebuah makmal NASA di California Selatan. Selain dari CTX, terdapat dua lagi jenis kamera yang turut dipasang dan menyumbang kepada gabungan imej permukaan planet Marikh yang diterbitkan ini. Setiap satunya mempunyai fungsi yang berlainan dengan ciri imej tangkapan yang berbeza.

Murray Lab

Menerusi imej yang dihasilkan, keseluruhan julat planet itu pada asasnya turut disertakan, dan setiap piksel adalah sepadan dengan kira-kira 25 meter persegi permukaan kawasan planet Marikh. Sebagai perbandingan, imej yang dihasilkan ini begitu besar sehingga dikatakan jika imej ini dicetak, ia berupaya untuk memenuhi segenap ruang Stadium Rose Bowl, di Pasadena, California yang merupakan stadium ke-16 yang terbesar di dunia.

Murray Lab

Imej panorama permukaan planet Marikh ini seterusnya telah menjadi satu bahan rujukan penting dalam bidang penyelidikan saintifik dan laporan menyatakan bahawa versi beta bagi imej ini telah dipetik dalam lebih dari 120 kertas saintifik.

Rasai pengalaman menyaksikan sendiri rakaman imej permukaan planet Marikh di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI