28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaBerita UtamaMalaysia berpeluang menyaksikan fenomena Gerhana Matahari Separa pada 20 April

Malaysia berpeluang menyaksikan fenomena Gerhana Matahari Separa pada 20 April

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mengumumkan Malaysia akan mengalami gerhana matahari separa pada Khamis minggu hadapan, 20 April 2023.

Gerhana matahari separa itu adalah sempena gerhana matahari hibrid yang berlaku di utara benua Australia, lapor Bernama.

MOSTI mengesahkan fenomena itu akan dapat dilihat oleh pemerhati dan orang ramai di Semenanjung Malaysia bermula 11 pagi hingga 1 tengah hari, manakala mereka di Sabah dan Sarawak akan dapat menyaksikannya dari 11 pagi hingga 2 petang.

Twitter

MOSTI juga menyatakan penampakan gerhana akan kelihatan berbeza-beza bergantung kepada lokasi, dan kenampakan gerhana mungkin bergantung kepada keadaan cuaca pada hari tersebut, lapor The Star.

Kementerian juga menasihatkan orang ramai terutama mereka yang berpuasa supaya tidak berada terlalu lama di bawah sinaran matahari kerana silau dan boleh menyebabkan nyahhidrat. 

Twitter

Mereka juga menambah melihat gerhana dengan mata kasar adalah berbahaya kerana ia boleh merosakkan retina dan menyebabkan buta kekal.

Program tontonan khas Pencerapan Gerhana Matahari Separa 2023 akan diadakan di Planetarium Negara Kuala Lumpur dan di Tawau, Sabah.

Cermin mata gerhana (eclipse glasses) akan diedarkan secara percuma kepada orang ramai di kedua-dua lokasi pada hari fenomena itu. MOSTI juga menambah planetarium akan menyediakan teleskop dengan penuras khas yang akan membolehkan pengunjung menonton gerhana dengan jelas dan selamat.

Pengunjung juga boleh menggunakan peralatan yang disediakan untuk mengambil gambar gerhana matahari yang jelas dengan menggunakan telefon pintar atau kamera digital lensa tunggal (DSLR).

Di Tawau, peralatan khas dari planetarium di Kuala Lumpur akan dihantar ke lokasi untuk tontonan.

Planetarium Negara Kuala Lumpur juga akan menganjurkan penstriman langsung acara itu di laman Facebook dan YouTube, dan akan berkongsi imej gerhana yang diambil di Malaysia, serta dari bahagian lain di dunia.

Kali terakhir Malaysia mengalami gerhana matahari separa adalah pada 21 Jun 2020 dan jangkaan fenomena seterusnya akan berlaku dalam masa sekitar empat tahun lagi iaitu pada Ogos 2027.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI