34.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaGlobalCubaan seludup 154 kucing baka mahal dipatahkan pihak berkuasa Taiwan, namun ‘semua...

Cubaan seludup 154 kucing baka mahal dipatahkan pihak berkuasa Taiwan, namun ‘semua dilupus’ ekoran didakwa bawa penyakit

Sebanyak 154 ekor kucing baka jarang ditemui dengan anggaran nilai pasaran AS$357,000 (RM1.58 juta) telah dilupuskan selepas haiwan itu ditemui pihak berkuasa Taiwan di dalam kapal penyeludup.

Kucing-kucing berkenaan yang telah dikurung dalam kumpulan dua hingga enam ekor di dalam sangkar, terdiri daripada baka yang jarang ditemui seperti Russian Blue (13), American Shorthair (33), kucing Parsi (38), Ragdoll (30), Munchkin (11), Maine Coon (3) dan selebihnya lain-lain baka, lapor CNA

Namun begitu, pihak berkuasa menegaskan kesemua kucing terpaksa dilupuskan ekoran haiwan itu mungkin mengancam kesihatan haiwan lain dalam negara.

Gambar CNA

Pentadbiran Pengawal Pantai di Bandar Kaohsiung, Taiwan menerima maklumat penyeludup sedang mengambil barang dari kapal lain berhampiran Penghu di tengah Selat Taiwan. Pada 19 Ogos 2021, pengawal pantai menggunakan radar untuk mengesan sebuah kapal 9 batu nautika dari pelabuhan Anping di Bandar Tainan.

Disebabkan SOP pandemik COVID-19 pada waktu itu, mereka pada mulanya memaksa kapal itu memasuki pelabuhan Kaohsiung, di mana pelabuhan itu mempunyai hospital yang menjalankan ujian PCR ke atas kapten dan anak kapal. Hanya apabila ujian terbukti negatif, mereka menaiki kapal dengan waran.

Pemeriksa menemui dua petak tersembunyi di atas kapal yang mengandungi 62 sangkar mudah alih menempatkan kucing baka mahal. Anggaran awal meletakkan jumlah haiwan itu 250 ekor, tetapi pemeriksaan yang lebih lanjut mendapati terdapat 154 ekor kucing di atas kapal.

Namun, pada sebelah petang 21 Ogos 2021, kesemua haiwan tersebut telah dimusnahkan oleh Biro Pemeriksaan dan Kuarantin Kesihatan Haiwan dan Tumbuhan (BAPHIQ) cawangan Kaohsiung, lapor CNA. Agensi itu mempertahankan tindakannya dengan mengatakan haiwan berkenaan mungkin mengimport penyakit seperti rabies ke negara itu, atau mengancam hidupan liar dan haiwan peliharaan tempatan yang lain.

Jurucakap Pasukan Penyelamat Haiwan Taiwan (ARTT) mengakui asal usul kucing itu tidak jelas, tetapi bagaimanapun berkata langkah positif oleh tuan baharu mungkin boleh menghalang sebarang bahaya.

Percubaan sebelum ini oleh kumpulan itu untuk menyelamatkan penyu yang diseludup juga gagal kerana tidak ada ruang dalam undang-undang untuk apa-apa tindakan alternatif selain pemusnahan haiwan yang diimport secara haram, kata ARTT. 

Pemeriksaan perubatan sepatutnya dilakukan terlebih dahulu bagi menentukan sebarang masalah daripada haiwan itu, dan jika tidak ditemui, mereka sepatutnya dihantar ke NGO atau jabatan perlindungan haiwan kerajaan tempatan, kata kumpulan itu.

Gambar Yahoo

Sembilan orang telah diberkas dalam kes penyeludupan itu dan dihadapkan ke mahkamah. Menurut pertuduhan, Zheng Nan dan enam warga Taiwan yang lain mula merancang penyeludupan pada Jun 2021, mencari bot nelayan yang sesuai untuk membawa kucing, dan pada Julai mereka telah menyewa bot nelayan bernama ‘Shunfa 886’ dari Jiang Nan. Kabin telah diubah suai untuk kemudahan menempatkan kucing-kucing seludup.

Bagi menutup aktiviti penyeludupan kucing, tertuduh dan yang lain sengaja berlakon membeli sekumpulan ikan keli, dengan berpura-pura pergi memancing, dan pada awal pagi 19 Ogos, mereka bertemu dengan kapal darat yang menyeludup kucing di luar pantai Penghu dan mengambil 154 ekor kucing berkenaan ke atas bot nelayan Shunfa 886. Mereka kemudian mengunci kabin dengan papan kayu dan skru untuk menyembunyikan aktiviti penyeludupan.

Selepas perbicaraan oleh Mahkamah Daerah Kaohsiung, tertuduh Zheng Nan, Lin Zhenglong dan yang lain didapati bersalah dan dihukum penjara 1 tahun 4 bulan serta digantung lesen selama 4 tahun. Pekerja asing Indonesia yang turut membantu dalam penyeludupan berkenaan dijatuhkan hukuman penjara 6 bulan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI