30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaInspirasiKapten bot ini didekati sendiri oleh ikan paus untuk perkhidmatan membuang kutu...

Kapten bot ini didekati sendiri oleh ikan paus untuk perkhidmatan membuang kutu pada kulit ikan paus. Menakjubkan!

Ikan paus adalah salah satu mamalia terbesar yang hidup di lautan. Dan, seorang kapten pemerhati di perairan Ojo de Liebre, Mexico, Paco Jimenez Franco adalah salah seorang daripada peminat setia ikan paus sejak dua dekad yang lalu.

Perkongsian oleh laman The Dodo baru-baru ini menunjukkan bagaimana penantian Franco selama ini bukanlah satu kerja yang sia-sia apabila seekor ikan paus mulai mendekati bot Franco untuk ‘meminta pertolongannya’.

Jerome Evangelio

Mungkin kerana telah terbiasa dengan kehadiran Franco di kawasan perairan itu yang pada mulanya hanya dedikasikan untuk melihat salah satu hidupan terhebat di dunia ini, ikan paus di perairan itu pada suatu hari telah mendekati Franco dan mengeluarkan sebahagian dari kepalanya dari permukaan air untuk ‘menemui’ Franco.

Disebabkan itu, Franco yang teruja menyedari bahawa di bahagian kulit ikan paus itu mempunyai banyak kutu-kutu ikan paus yang merupakan parasit biasa yang sering melekat di pelbagai bahagian badan ikan paus secara amnya.

Jerome Evangelio

Walaupun dikatakan tidak diketahui sama ada kehadiran kutu itu mengganggu ikan paus itu ataupun tidak, tetapi Franco telah memutuskan untuk mencabut beberapa kutu ikan paus itu dari kulit ikan paus berkenaan. 

Dan yang mengejutkan, selepas kejadian itu, ikan paus itu tidak malu lagi untuk datang bertemu dengan Franco untuk sesi mencabut kutu-kutu di badannya.

“Sebaik sahaja saya mencabut kutu yang pertama, ikan paus itu mendekati saya sekali lagi supaya saya boleh terus berbuat demikan,” kata Franco.

Jerome Evangelio

Bukan itu sahaja, Franco juga berkongsi bahawa sejak kali pertama ‘sesi cucian’ itu dilakukan, ikan paus yang sama dan beberapa ekor ikan paus yang lain turut datang berkali-kali mendekati botnya untuk mendapatkan perkhidmatan percuma itu.

Ini benar-benar pengalaman yang tidak ternilai!

Walaupun secara amnya sesiapapun adalah dilarang untuk menyentuh mamalia lautan ini, namun bagi kes istimewa sebegini yang mana ikan paus itu sendiri secara sukarela mendekatinya, hal ini adalah dikecualikan.

“Saya telah belajar, dengan melihat gelagat mereka, mereka mempunyai keluhuran tertentu dalam diri mereka. Ikan paus memang luar biasa,” akui Franco mengakhiri temubualnya.

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI