28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaBerita UtamaAustralia rampas heroin bernilai RM790juta dalam penghantaran kapal dari Malaysia

Australia rampas heroin bernilai RM790juta dalam penghantaran kapal dari Malaysia

Australia rampas heroin bernilai RM790juta yang dihantar dari Malaysia melalui sebuah kapal yang berlayar dari sini ke Brisbane.

Polis Persekutuan Australia dalam satu kenyataan berkata rampasan itu dibuat oleh Pasukan Sempadan Australia pada 13 Mac lalu, ketika mereka mendapati dadah tersebut disembunyikan dalam dua blok konkrit seberat 500 kilogram setiap satu.

Menurut polis, pemeriksaan menunjukkan barangan (blok konkrit) itu diisytiharkan sebagai aksesori panel solar. Kapal dari Malaysia yang membawa barangan itu tiba di Brisbane pada hari kejadian.

Pegawai ABF yang memeriksa kontena itu berjaya mengesan ratusan paket dadah di dalam blok simen. Ujian yang dijalankan ke atasnya kemudian menunjukkan ia adalah paket heroin seberat kira-kira 350 gram setiap satu.

Selepas pemeriksaan itu, pihak berkuasa membenarkan barangan tersebut dihantar ke lokasi penghantaran yang terletak di Brendale, Utara Brisbane, pada 28 Mac.

Risikan yang dilakukan pada 29 Mac mendapati seorang lelaki tempatan menggunakan trak yang disewa untuk mengambil barangn tersebut. Kemudian, dia bergerak ke Sydney dan menghantar barangan tersebut ke bangsal perindustrian di Mount Druitt pada 30 Mac.

Lelaki terbabit yang berusia 55 tahun kembali ke bangsal semula pada keesokan harinya dengan peralatan untuk memecahkan konkrit tersebut. Polis bagaimanapun terus memberkas lelaki berkenaan ketika dia meninggalkan bangsal pada keesokan paginya.

Penyiasat polis kemudian mengeluarkan beberapa waran geledah bagi perniagaan dan rumah di New South Wales dan Queensland dan Mount Druitt, Blacktown, Auburn, Cecil Park dan Constitution Hill di NSW.

Dalam operasi geledah itu, polis merampas barang kemas yang dianggarkan bernilai Dolar Amerika Syarikat 700,000 serta peralatan elektronik dari rumah lelaki berkenaan.

Manakala di lokasi lain, barang-barang yang dirampas adalah telefon bimbit, wang tunai, cakera keras, buku nota dan bahagian lain barangan yang dicipta semula.

Ekoran kejadian ini, Menteri Pengangkutan Malaysia Anthony Loke memberi jaminan bahawa kementerian akan menyiasat pelabuhan yang digunakan oleh kartel untuk menghantar barang terlarang yang disifatkan oleh Australia sebagai penghantaran kedua terbesar yang mengandungi heroin yang pernah dikesan.

Bagaimanapun, Loke berkata pihaknya masih belum menerima sebarang maklumat berhubung kes berkenaan.

“Adalah satu kesalah serius menggunakan pelabuhan kita untuk menghantar kargo yang mengadnugi barang terlarang,” kata Loke.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI