31.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaGaya HidupKetahui dua cara mudah yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan hasil kupasan...

Ketahui dua cara mudah yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan hasil kupasan telur rebus yang licin dan sempurna

Makanan yang berasaskan telur rebus bukanlah suatu menu yang janggal buat penduduk di Malaysia. Tidak kira bangsa, setiap dari kita mempunyai salah satu resipi kegemaran yang menggunakan telur rebus sebagai bahan utama masakan.

Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan hasil kupasan telur rebus yang sempurna sememangnya tidak mudah jika kita tidak mempunyai tip yang betul.

Gambar hiasan. (Mustafa Bashari)

Seorang ibu beranak dua dari Jepun, sebelum ini pernah berkongsi tip yang berguna bagi semua warganet untuk mendapatkan kupasan telur rebus yang licin, tidak memakan masa yang banyak untuk mengupas dan yang paling penting, boleh memudahkan tugas di dapur.

Berdasarkan kiriman video di laman Instagramnya, @abemomo_gram, wanita ini berkongsi dua cara mudah untuk mengupas telur rebus.

@abemomo_gram

Cara yang pertama ditunjukkan adalah dengan mengetuk sedikit di mana-mana bahagian telur rebus, dan kemudiannya telur itu hanya perlu dimasukkan ke dalam sebuah bekas berpenutup yang berisi sedikit air untuk memudahkan proses kupasan.

@abemomo_gram

Kemudian, bekas itu hanya perlu ditutup dan digoncang untuk beberapa ketika dan apabila anda membuka penutup bekas itu, telur rebus sudah sedia terkupas dan anda hanya perlu membuang keseluruhan kulit telur itu.

Tetapi jangan lupa untuk menggoncang bekas itu dengan cermat ya! Jika tidak telur rebus itu pecah pula.

@abemomo_gram

Cara pertama yang ditunjukkan dalam video ini boleh digunakan untuk dua biji telur dan keatas.

Tetapi jika anda tidak mempunyai bekas, anda juga boleh melakukannya dengan menggunakan tangan sahaja.

@abemomo_gram

Cara-caranya adalah dengan mengetuk telur rebus di permukaan yang rata seketika, cukup untuk memecahkan sedikit bahagian kulit telur rebus. Kemudian, anda boleh terus menggolekkan telur rebus di atas permukaan yang rata sebanyak beberapa kali sehingga anda dapat merasakan bahawa kulit telur rebus itu sudah menjadi ‘longgar’.

@abemomo_gram

Siap! Kini tiada lagi masalah telur rebus yang ‘bercompang-camping’ setelah dikupas.

Untuk demonstrasi yang lebih lengkap, rujuk video ini.

Nampak mudah dan sangat membantu betul tip yang dikongsikan ini. Selamat mencuba!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI